Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • simico

    aktív tag

    válasz Long Man #10029 üzenetére

    Így van :K Ebből mondjuk a Gigabyte WF2 kártyáinál nagyjából csak az első pont teljesül.

    2. Érdemi plusz merevséget akkor adna, ha hátlapi rögzítő lemezhez csatlakozna (egyetlen L idomként lenne kialakítva vagy hozzá lenne hegesztve). Ennél egyszerűbb és olcsóbb megoldás egy U idom ami a kártya (a PCI foglalattal ellentétes) élén fut végig és úgy tartja meg a kártyát. Mivel itt a backplate csak a másik oldalon levő hűtőblokkal van összecsavarozva, a káryának igazi érdemi merevítést nem ad. Egyébként sem olyan hosszú és nehéz bármelyik 960-as kártya, hogy a hűtőblokk ne adna elég merevítést.

    3. Ez akkor igaz, ha valamilyen jó hőátadó, hővezető anyagon keresztül érintkezik a kártyával, illetve a hátoldalon levő alkatrészekkel. Itt erről szó sincs, a hűtőblokk csavarjait leszámítva semmivel sem érintkezik a backplate, ellenben van egy 2 mm-es légrés a kártya és közte. Aki figyelt fizikaórán, az tudja, hogy a levegő rossz hővezető (például a házak szigetelésére használt mindenféle habosított anyagokban a milliónyi apró légbuborék a lényeg). Ahogy már írtam, egyszerű hőszenzor is simán megmutatta, hogy 63 fokos GPU mellett a backplate felett 5 mm-rel 46 fokos volt a levegő, a backplate felszíne 53 fokos, a backplate alatt a kártya 75 fokos. Itt is linkelve volt olyan teszt ahol hőkamerával is nézték a kártyák hőmérsékletét, ott is világosan látszik milyen hűvős a backplate és alatta a kártya milyen forró. Backplate nélküli kártyánál ugyanazon teszt és körülmények melett a kártya hátoldala a GPU-nál csak 68 fokos volt.

    4. 960-ra felesleges a vízhűtés, de azokhoz úgyis saját, speciális backplate van, szóval a hűtőblokkal együtt azt is le kell szerelni :)

    kisza25 felvetése jogos, a kártya mechanikai védelme valóban fennáll. Bár én nem rugdosom a gépet :DD és alkatrészek sem szoktak potyogni a videókártyára, szóval én a csupasz kártyát preferálom.

    Egyébként szerintem mindent elmond, hogy a Gigabyte marketingesei is csak annyit tudtak felhozni a backplate-re, hogy "Glorious black metal back plate inspires passion for gaming." :DDD

    Egyébként némi hercehurca után végre megszabadultam a zizegős kártyától. Nálam 10 fps mellett is zizegett, szóval semmi varázslat nem segített. Az eddigi csodás ügyfélkezelés után inkább megvárom amíg visszautalják a pénzt és csak utána veszem meg az új kártyát, természetesen máshol.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák