- Motorola Edge 40 - jó bőr
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- A Mobvoi eddigi legkeményebb órája a TicWatch Atlas
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- Samsung Galaxy Z Fold5 - toldozás-foldozás
- Vodafone mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Samsung Galaxy S22 Ultra - na, kinél van toll?
- Telekom mobilszolgáltatások
-
Mobilarena
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
K_L_
csendes tag
Meg tudja valaki mondani, hogy kezeli egy két munkapontos inverter 2 sztringet (1 Keleti - 1 Nyugati fekvésű)?
Reggel a keleti "működik", délután a nyugati?
És mi a helyzet, mondjuk 10-15 óráig, mikor mindkettő dolgozik?
"Összeadja" a kettő teljesítményét az inverter?
A sztring-feszültségek összeadódnak? Tehát a két sztring összfeszültsége nem lehet magasabb az inverter max. feszültségénél?A napelemek adatlapján megtaláltam sokmindent (pl.max. feszültség, hőmérséklet korrekció), de az nincs rajta, hogy mindez mekkora beesési szög mellett igaz!
Gondolom, csak az ideális mennyiségű nap és beesési szög esetén adják a maximumot!
Mert ha soha nem fognak a maximumon dolgozni, akkor 1-2 táblával többet tetetnék fel.A napelemek dolgoznak folyamatosan, és ha elérik az inverter indítási feszültségét, akkor kezd el dolgozni a rendszer?
Azért érdeklődök, mert a keleti tető egy nagyon kicsit észak felé fordul (a nyugati pedig értelemszerűen délre), így lehet, hogy a keleti telepítés helyett érdemesebb lenne megosztani a napelemeket két sztringre.
-
biker
nagyúr
a két string külön külön és együtt is tud menni. A feszültség nem adódik össze, mert párhuzamosan vannak.
Azt kell nézni, hogy egy string feszültsége elég legyen az induláshoz, meg van adva a minimum panelszámNekem 4kW Fronius van 3+3,6kW stringgel, 3kW kelet 3,6kW nyugat
az inverter 4kW-on korlátoz, ez azt jelenti hogy májusban hüvös időben 10:30-15:30 közt folyamatosan 4kW-al ment reggel napkelte után pár perccel már termel, pedig szar a tető, 25fokos csak"A napelemek adatlapján megtaláltam sokmindent (pl.max. feszültség, hőmérséklet korrekció), de az nincs rajta, hogy mindez mekkora beesési szög mellett igaz!
Gondolom, csak az ideális mennyiségű nap és beesési szög esetén adják a maximumot!"Dede, ott van, 1000W/m2 sugárzás 20fok és természetesen merőleges napsütésnél magasabb a besugárzás, ez nyáron már a hőfok miatt kisebb lesz, télen a hideg miatt megugrik a feszültség
[ Szerkesztve ]
Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |
-
K_L_
csendes tag
Köszönöm, kezd "derengeni"!
A mi tetőnk 45 fokos, hasonló megoldáson gondolkozok, de kb, 10-10 napelemmel (2X2,8kW), egy 5kW-os inverterrel.
A jelenlegi fogyasztás miatt az 5kW kellene, de lehet, hogy így kevés lesz a napelem mennyisége?Az indulási feszültség 120V, a max. teljesítményt 260-480V között adja az inverter.
A jelenlegi ajánlat egy Huawei (elméletileg 10 év garancia), de a passzív hűtés nem tetszik.Arra lennék még kíváncsi, konkrétan hogy kezeli a két sztringet az inverter:
Reggel és este gondolom a "keleti", illetve a "nyugati" megy, és mivel párhuzamosak, hozzá a másik kisebb teljesítménnyel (az indulási feszültség elérése után).
De mi a helyzet akkor, amikor mindkét sztring egyforma (de már a beesési szög és a meleg miatt a maximálisnál kisebb) teljesítménnyel, de az inverterénél nagyobb teljesítménnyel üzemel?
Nem történik tulajdonképpen semmi, "csak" az inverter korlátozza a kimenetét a max. értékére?
Illetve az inverter "egyformán használja a sztringeket"? Vagy az egyik max. teljesítménnyel megy, a másik pedig "félgőzzel"? -
__Zs__
tag
válasz #44448768 #5624 üzenetére
Köszönöm szépen a visszajelzést és a tanácsokat.
MFB: az a helyzet, hogy tényleg csak 6,4 kWp mehet fel a jelenlegi fogyasztással és energetikai számítással (semmiféle, a beruházás végén lejelentendő bővítést - pl. klímával fűtés - nem terveztem belerakatni).
Ráadásul az inverter méretének meghatározásakor én a panelek kWp értékéből indultam ki, azaz a 6,4-et szoroztam fel 1,2-vel nem pedig az inverter méretét szoroztam 0,8-cal.
Ugyanis azt olvastam valahol, hogy az inverter névleges mérete lehet 20%-kal nagyobb a napelem-rendszer névleges teljesítményénél, nem pedig az inverter méretének 20%-val csökkentett értékre lehet a panelhalmaz kWp-jét belőni. Nem kötekedem, csak értelmezek.
És lehet, hogy hibásan/rosszul. -
__Zs__
tag
válasz Geresics #5626 üzenetére
Ez nem semmi volt!
És alapvetően nem a mennyiségre (bár az sem elhanyagolható) hanem az érthetőségre, egyértelműségre és nem utolsó sorban a segítő szándék ilyen igen magas fokú megnyilvánulására gondolok.
Őszinte tiszteletem és örök hálám.És ha összefututnk valahol a jövőben természetesen én állom a sört, meg aztán a bort is.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
Megnéztem most az Eljárási rendet.
A napelem kWp az ami fix a matekban és amit szorozni kell, azaz az inverter a számolandó.Lásd: az Eljárási rend 17. oldalán.
"A fejlesztés keretében beépítésre kerülő napelemek összesített névleges teljesítményének
80%-tól 120%- áig terjedhet a fejlesztés keretében beépítésre kerülő napelemes rendszer csatlakozási teljesítménye.
A csatlakozási teljesítmény a hálózatra kapcsolódó inverter(ek) összesített névleges hálózati csatlakozási teljesítménye.[ Szerkesztve ]
-
__Zs__
tag
válasz #44448768 #5657 üzenetére
Köszönöm, hogy pontosan megkerested, és ide is beraktad. Valószínűleg én is ezt olvastam annak idején.
Még egyszer köszönet a megerősítésért, hogy akkor jól számoltam, és ezek szerint nem igazán tudok feljebb lépni az inverter méretben, hacsak nem nyúlunk hozzá az energetikai részhez.[ Szerkesztve ]
-
axioma
veterán
válasz stickermajom #5659 üzenetére
En inkabb alkoholmentes valamiben gondolkodnek, csak hely-ido koordinatak nelkul nehez.
-
félisten
válasz stickermajom #5659 üzenetére
"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)
-
Janusz001
őstag
Nkm -nél más sem éri el a távleolvasós órát? Se telefonon, se weben, tegnap még láttam, de ott is az utolsó mért érték 06.05 volt, azóta csak becsült van.
-
K_L_
csendes tag
válasz #44448768 #5656 üzenetére
Köszönöm!
A grafikon szerint az inverter csúcsban is csak félteljesítménnyel dolgozik (esetleg a későbbi bővítés miatt lett jóval nagyobb teljesítményű inverter beépítve?).
Nem nagyon kevés ez a 200V körüli feszültség?
Megnéztem a Primo adatlapját és ugyan 80V indulófeszültséget írnak, viszont az MPP feszültségtartomány 240-800V-ig terjed.
Hogy is van ez, mert ebben most már ebben is tanácstalan vagyok???A kis feszültség és kis teljesítmény adja a legrosszabb hatásfokot, de az is igaz, hogy kb. összesen 2%-ról van szó.
Jól gondolom, hogy az 1500W körüli teljesítmény kb. 6 cellának felel meg?
Így kijön a 200V feszültség is. -
törölt tag
Jelenleg 6+6 napelemmel (320 Watt 60 cella mono) megy a rendszer és így valóban az alsó határa körül van. Mivel legalább 7, de inkább 8 napelem illene erre a PRIMO-ra az adott napelemből bemenetenként, optimálisan pedig 14 környékén.
A tervek szerint hamarosan bővítve is lesz 8+12 napelemre.
Ezért van fent az 5 kW-os inverter és kialakítva a 2 sztringes bekötés+védelem+tartóváz.
(budapesti és a felfüggesztett VEKOP hitel helyett sajátzsebből 2 részben készül el)----
A cél azonban csak az eltérő tájolások görbéinek bemutatása volt a kérdésre válaszul.
[ Szerkesztve ]
-
__Zs__
tag
Sziasztok!
EON területen a készrejelentés kapcsán van az újabb "fennakadásom", aminek kapcsán a tapasztalatotokra lennék kíváncsi.
Az egyik potenciális kivitelező jelezte, hogy neki a készrejelentéssel együtt be kell nyújtania az EON felé egy regisztrált szerelő átlali mérőhely felülvizsgálati jegyzőkönyvet is.
Utána nézve az EON oldalán én nem ezt találtam, hanem ezt:
https://www.eon.hu/hu/hmke/folyamat.html
"A telepítés után el kell küldenie elérhetőségeinkre
- a telepítés befejezéséről szóló kitöltött készre jelentési nyilatkozatot és
- az érintésvédelmi jegyzőkönyv másolatát. (Az eredetit szerelőink részére a helyszínen be kell mutatni.) "Ezt követően van írva, hogy
"Előfordulhat, hogy a mérőhelye nem szabványos, és korszerűsíteni kell. Készre jelentés előtt mérőhelyét ellenőriztesse regisztrált szerelővel, erről egyeztessen kivitelezőjével."A készre jelentési doksin pedig ez szerepel:
"4. Felhasználói nyilatkozat az üzembe helyezéshez:
Tudomásul veszem, hogy az üzembe helyezés szükséges feltételei:
...
- A mérőhely, a fővezetékek (regisztrált szerelő általi) ellenőrzése, szükség szerinti felújítása, a mérő kezeléséhez szükséges kezelő ablak kialakítása megtörténjen.
...
Ha a fenti feltételek nem teljesülnek, illetve ha ez elosztói engedélyes munkatársai úgy ítélik meg, hogy a termelő berendezés kialakítása, elemei a közcélú elosztói hálózatra nézve káros visszahatást okozhatnak, a rendszer üzembe helyezése a hibaok(ok) elhárításáig nem történhet meg. "Kérdések:
1) Jól gondolom, hogy a fentiek alapján a kivitelező rosszul tudja? Azaz az én felelősségem, hogy a mérőhelyem az óracserére alkalmas legyen.
Megj.: a kivitelező nem EON területen található, de telepítettek már EON területen is.2) Egyébként én még az egész vizsgálódásom megkezdésének legelején beszéltem egy a településünkön élő EON-os regisztrált villanyszerelővel telefonon, aki azt mondta, hogy ha nem növelek teljesítményt (3x16 A van), akkor minden problémázás nélkül cserélik az órát a készrejelentés után, és nem számít, hogy még fadobozos villanyóraszekrényem van (lakott téren kívül, nem utcafronti falon). Persze ez csak egy szóbeli infó, nem pedig egy jegyzőkönyv, amit lobogtatni lehet.
És akkor a kérdés: le van az írva bárhol, hogy egy nem új kialakítású mérőhelynek milyennek kell lennie ahhoz, hogy az a HMKE hálózatra engedéséhez megfelelő ("szabványos") legyen? Mert úgy gondolom, hogy ha eddig jó volt az elektromos áram szipókázására minden (új digitális órára kb. 2 éve cserélték a régi forgótárcsás mérőt), akkor most a 3 x 16 A-nál kisebb visszatáplálásra is minden jó kell(ene) hogy legyen. Vagy nagyon rosszul látom?
A lényeg nem szeretnék úgy a felülvizsgálatért fizetni, aztán meg a "mérőhely szabványosításért", hogy arra valójában "csak" a kihívott szerelő véleménye az alap. Aki ha nem is alkalmazottja az EON-nak, de mégis csak a szolgáltató oldali érdekeket képviseli.Üdv': __Zs__
-
rígel
őstag
Sziasztok,
egy cca. 4 KWp-es rendszernek 4KW névleges teljesítményű inverterrel, középkategóriás polikristályos panelekkel, tökéletes déli tájolással, teljesen árnyék- és takarásmentes 45 fokos tetőn kb. mennyi lehet az elvi max termelése 1 nap alatt?
Akinek hasonló rendszere van, egy koranyári napos napon mennyit termel valóságban?
Referenciának kellene. -
félisten
Szia!
ezt ha jól tudom két féle módon lehet megcsinálni. Vagy előtte kihívod és megnézeted , megfelel e ez így az ad vesz órának és a kábel is megfelel e a HMKE-nek és mire jönnek szerelni a napelemet addigra esetleg túl is vagy ha szükséges az átalakításon. Ha utána hívod ki akkor az is lehet hogy nem cserélik ki az órát és kérik a szabványosítást. Tehát vagy előtte vagy utána mindenképpen meg kell nézetned egy regisztrált szerelővel anélkül nem lesz óracsere és HMKE engedélyed.
Tehát kijön a regisztrált villanyszerelő, felméri a terepet és megmondja hogy ez így mehet HMKE engedélyeztetésre vagy sem,hogy az óra, kábel stb megfelel az általad kialakítandó napelemnek. elkerülhetetlen, hogy megnézesd.
Nekem a TE. kifejezetten azt kérte hogy a kivitelezés előtt ez már legyen letisztázva. Gondlom a kivitelezőnek is ez a jó, mert amíg nincs HMKE engedély addig a bank sem utalja ki nekik a pénzt , mert ez szükséges a második 50 % lehívásához. A készre jelentés és az új hálózat használati szerződés és engedély... tehát nem hinném, hogy találsz kivitelezőt aki belemegy a abban hogy ne előtte nézesd meg a szekrényt már csak az MFB miatt is mert ez a procedúra elhúzódhat és addig ő nem lát pénzt.
[ Szerkesztve ]
"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)
-
törölt tag
Nem kell benyújtania (volt ilyen fellángolás tavaly, de visszavonták).
Ezen a linken volt anno a hír erről.
https://www.eon.hu/hu/hmke/hmke-hirek/hmke-rendszer-keszre-jelentese.html
Miszerint...
"HMKE üzembe helyezése előtt javasolt a mérőhelynek, a felhasználó
hálózatának és a méretlen fővezetéknek a regisztrált szerelő általi ellenőrzése.
A regisztrált szerelői nyilatkozatot 2020. január 1-től sem kell beküldeni, elég
a HMKE kivitelező és a felhasználó nyilatkozata, illetve az ÉV jegyzőkönyv."
A meglévő mérőhelyre vonatkozó dolgokat már leírtam párszor...
pl. https://prohardver.hu/tema/napelem_de_csak_finoman/hsz_5320-5320.htmlA lényeg, hogy nem kell kötelezően az előzetes vizsgálat és beküldés sincs.
Átalakítás-felújítás sem kell, ha nem kell(ett) Amper bővítés
ÉS
Megfelel a link elején a fehér alapú képen felsorolt minimum feltételeknek a mérőhely.
(megfelel... így látatlanban is 99,9%)
Ha netán mégsem és megtagadják a mérőcserét, akkor majd utólag gyorsan megoldod a gondot (az utolsó pont az ami néha nem teljesül, de az is orvosolható 15-30 eFt-ból egy regszerelővel, fél méter vezeték és egy kismegszakító bepítése pluszban) -
törölt tag
Nem kötelező megnézetni, ha megfelelőnek gondolja a kivitelező/tulajdonos a mérőhelyet.
Mert akkor minek is kéne?
Soha nem kérjük, hogy regisztrált emberrel nézesse meg előre a mérőhelyet.
Pár tízezret fölöslegesen kidobatva erre csak a kivitelező tutira menése miatt.
Képek alapján és/vagy a helyszíni bejárás során jól meglehet ítélni, hogy OKÉ-s lehet-e az adott mérőhely. Persze kell hozzá némi szakmai rutin és szerelési ismeret a régi időkre vonatkozóan. (nekünk eddig 100%-ban sikerült jól tippelni, de egyszer biztos lesz majd ellenpélda is)
----
A bank utalása nem függ a mérőhely alkalmasságától és a mérőcserétől sem.
A szolgáltató által aláírt szerződésektől függ, amiket viszont még a mérőcsere előtt írnak alá. -
félisten
válasz #44448768 #5671 üzenetére
Egy nyílt fórumon azért csak jó lenne azokat a dolgokat ajánlani amiket a törvény előír mert így kijelenteni hogy nem kell azért merész.
Értem én hogy pénzlehúzás,de ennek az alapvető szükségessége nem erről szól.Az hogy nincs külön nyilatkozat nem azt jelenti hogy nem kell megcsinálnod :
Az EON HMKE hivatalos készre jelentő nyilatkozatának 4. pontja következőt tartalmazza egyebek mellett :
"- A mérőhely , fővezetékek ( regisztrált szerelő általi ) ellenőrzése, szükség szerinti felújítása,a mérő kezeléséhez szükséges kezelő ablak kialakítása megtörténjen."
"ha a fenti feltételek nem teljesülnek illetve ha ezt az elosztói munkatársai úgy ítélik meg , hogy a termelő berendezések kialakítása, elemei a közcélú hálózatra nézve káros vissza hatást gyakorolnak a rendszer üzembehelyezése a kiváltó hibaok( ok) elhárításáig nem történhet meg.
Innentől mindenkinek magának kell eldöntenie, melyik utat választja.1, A kábelcsere a felhasználónak ingyenes és éppen szükséges is lehet.
2, ha nem kell átvésni és áthelyeztetni egy órát egy 6+ kW rendszernél ez a szabványosítás a rendszer méretéhez képest elenyésző, ha egyáltalán szükséges.
3, ha át kell rakatni akkor mérlegelnie kell.A múlt héten kellett elküldenem a Banknak a hálózat használati engedélyt és az új szerződésem egy példányát, csak ez alapján utalják ki július 1 től a második 50 % -t a kivitelezőnek.Ez már a szerződésben is benne van amit februárban kötöttünk....
Az EON a hálózathasználati szerződést csak akkor küldi meg ha a vizsgálat megtörtén vagy átvételkor vagy a kialakítás előtt.
Kifejezetten kéri a bank azt, hogy az energia szolgáltató által átvett és működő állapotban legyen, csak ekkor kezdik meg a folyósítását a pénznek...[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
1.
Ha valami csak javasolt az ügymenet egyik részében (az elején) az nem lehet kötelező
az ügymenet másik részén sem (a végén) meglátásom szerint és a logika sem engedi.
2.
Az EON regisztrált szerelőre vonatkozó (tervezett) agyament szabályozása NEM lépett életbe. Azonban a hozzá módosított nyomtatvány egyelőre még maradt olyan amin már/még szerepelnek a korábban tervezett változáshoz kapcsodó részek is ezért jelenleg zavarosak a helyzet. (lassan őröl a bürokrácia malma)
Azonban minden EON-os telepítést regisztrált szerelői vizsgálat és nyilatkozat nélkül küldünk be és ezek nélkül cserélik a mérőket, mert nem lépett életbe az EON ötlete, hogy extra melót adjon a regisztrált szerelőinek izomból.
( az NKM és ELMŰ/ÉMÁSZ esetén fel sem merül ez a téma és az EON is elengedte az ötletet végül)
Tehát az erre vonatkozó rovat és tájékoztatás érdektelen az EON úrlapon.
Nem számít a tapasztalatom szerint, üresen hagyjuk és kész.
----
"A kábelcsere a felhasználónak ingyenes és éppen szükséges is lehet."
Mi a fenéért lenne szükséges a kábelcsere, ha befelé OKÉ-s ?!
Akkor nyilvánvalóan kifele is az :-)
A regszerelő pedig tuti nem ingyen intézi el az egyébként fölösleges ügyet :-(
"Az EON a hálózathasználati szerződést csak akkor küldi meg ha a vizsgálat megtörtén vagy átvételkor vagy a kialakítás előtt."
Nos, eddig minden alkalommal megtörtént a szerződések kiküldése regszerelői közremúködés nélkül is.
----
Persze a balkáni színvonalú hazai bürokráciában a mi tapasztalatunk sajnos nem jelenti azt, hogy neked vagy másnak nem lehet eltérő tapasztalata mint nekünk ugyanannál az EON-nál.
Sőt épp tegnap anyáztam hosszan az ELMŰ-t is, mert két totál azonos a jól megszokott módon beadott készrejelentés közül az egyiket befogadta az egyik ügyintéző, de a másikat meg hiánypótoltatja a másik ügyintéző. Ráadásul egy teljesen értelmetlenül és eddig soha nem is kért adatot hiányolva, ami egyébként a rendszerükben benne van.
Sajnos ez a kis magyar agyatlan bürokrácia színvonala 2020-ban...
Az ügyfél meg szív miatta és tehetetlen, várakozik újabb heteket.
-----------
Hát így látom én az NKM EON ELMŰ ÉMÁSZ világot telepítőként a gyakorlatunk alapján. -
félisten
válasz Vertigo18 #5675 üzenetére
A bejövő légkábel cserét a regisztrált vilanyszerelő javasolhatja és a szolgáltató feladata és költsége azt cserélni, mint az történt nálam is.Azt mondta nem szívesen használná egy 10kW inverterhez ezt visszatáplálásra.
Nem került pénzbe.[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz Vertigo18 #5675 üzenetére
Tudtommal akkor ingyenes a meglévő csatlakozó vezeték cseréje , ha nem ügyfél kérésre történik. Hanem Amper bővítés vagy meghibásodás (amit nem az ügyfél okozott) miatt válik szükségessé. Emlékeim szerint rendelet szabályozza ezt a mikor fizetős és mikor nem kérdéskört egyébként.
-
félisten
válasz #44448768 #5676 üzenetére
Azért nézd ezt meg a felhasználó oldaláról is. Aláírunk egy lepecstételt tanuzott papírt amiben ez a pont világosan benne van hogy lenyilatkozom, hogy egy regisztrált szerelővel megnézettem a mérőhelyet és erről ő nyilatkozik hogy megfelelt.
Ez a papír ezt tartalmazza nincs kikötés vagy apróbetűs rész, hogy nem érvényes.
Innentől ha bármi probléma adódik sérül a főhálózat, tűz üt ki vagy személyi sérülés keletkezik mire hívatkozik az ha ezt nem tette meg? A PH fórumán egy hozzászólásra?
Ez áll szemben egy az EON kezében lévő hivatalos, aláírt papírral.[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
Az EON közleményére?!
De nem kell hivatkoznia rá, mert nincs érvényes rendelet és nincs EON szabályzat sem
ami előírná számára az előzetes regszerelői ellenőrzést a HMKE kapcsán!
Maga az EON is csak javasolja az ügy leírásaiban a regisztrált szerelő általi megtekintést
és a szükség szerinti átalakítást, HA!!! felmerül a gyanú, hogy a mérőhely nem megfelelő már.
Ennyi. -
félisten
válasz #44448768 #5680 üzenetére
Leírja milyen esetekben kell szabvanyositani. , Velünk felhasználókkal meg aláírat egy papírt hogy megnézettük regisztrált szerelővel és az általad betett kritériumoknak megfelelő. Ebben amit belinkeltel nem látom azt hogy a HMKE bejelentőn aláírt nyilatkozat alól ez a felhasználót mentesítené sajnos. Szóval ez az egy gondom van ezzel az egésszel, a HMKE bejelentő.
Persze értem amit írsz azt írja hogy javasolja hogy nézessük meg, mert ha nem akkor megtagadhatja az üzembehelyezést és ha kár éri a szolgáltató, akkor az a felhasználó hibája. De sajnos maga a dokumentum meg ezt tartalmazza.
[ Szerkesztve ]
-
kardkovacsi
senior tag
A múltkor szidták itt egyesek a Pentelét. Májusban hívtam őket, hogy június közepén jöhetnének egy felmérésre. Hívtak is és a múlt hét elején kint is volt a felmérő srác. Kaptam árajánlatot is, 22 330 félcellás sharp napelemre és hozzá 8.2-es Fronius inverterre 2.72M. A 22 napelem az 7.26kWp de én direkt kértem nagyobb invertert mert ez kis költség viszont később, mivel a tetőn van hely, bármikor tudok még egy enyhe túlnapelemezéssel is 2-2.5 kWp-vel bővíteni.
-
Janusz001
őstag
Fronius -ra van új fw : fro31241.upd
-
__Zs__
tag
Sziasztok!
Hallottatok/tudtok valamit ennek a hátteréről, ill. esetleges következményeiről?
MÓDOSULT A „GINOP-8.4.1/A-17 LAKÓÉPÜLETEK ENERGIAHATÉKONYSÁGÁNAK ÉS MEGÚJULÓ ENERGIA FELHASZNÁLÁSÁNAK NÖVELÉSÉT CÉLZÓ HITEL” CÍMŰ HITELPROGRAMOK TERMÉKDOKUMENTÁCIÓJA"a Hitelprogram keretösszege 91,21 milliárd forintra csökken,"
-
__Zs__
tag
Sziasztok!
Kiveitelező kapcsán meglévő esetleges tapasztalat iránt érdeklődöm:
I.SZ.I. PRODUKT Kft.Eddigi tapasztalatom:
- árajánlat kedvező (368E Ft/kWp; 6,27 kWp; Fronius Symo Web 7.0-3-M + Q-Cells Q.PEAK DUO G5 330Wp)
- telefonon kedvesek, normálisak
- szerelési garancia 10 év (szerződésbemn pontosan leírva, hogy miért fizetek és miért nem)
- teljes MFB támogatásIlyenek érdekelnének, hogy
- mennyire tartják, amit ígértek (időzítés, esetleges javítások/módosítások kezelése)
- mennyire kezelik jól a pályázatos tartalmakat (esetleges hibázás, újra készítés, stb.)
- valós hozzáértés telepítés, beüzemelés terén.Visszajelzéseiteket (akár privátban is, ha úgy szimpatikusabb) előre is köszönöm!
__Zs__
-
__Zs__
tag
Szervusztok dranga és b.!
Mindkettőtöknek köszönöm a hasznos válaszokat, a vélemények ütköztetését!
Egyébként olvasva amiket írtatok, egyre inkább úgy vagyok vele, hogy lehet érdemesebb lenne inkább megcsináltatni - akár komplett szekrénycserével + némi amper bővítéssel [az egyik 16 A helyett mondjuk 25]) - és akkor elvileg egy életre letudom ezt az egészet. Persze pénz, nem is kevés, de tényleg nem lehet rá gondom többet.
Meglátjuk, alszom még rá egyet (kettőt). -
Janusz001
őstag
válasz csemberlen #5687 üzenetére
Miért ne működne? Én mindig felteszem az új fw -ket.
-
Geresics
Topikgazda
válasz Janusz001 #5688 üzenetére
Egyszer nem olvastam el a logot, hogy mi változott. Egyszer. Utána egy hónapig küzdöttünk, és belement jópár munkaóra, illetve nagyobb antenna, hogy 600 inverter újra látható legyen a SolarWeb-en, mert pont akkor változtattak a WIFI jelerősség-kezelésen...
*MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor
-
Du-Pi
csendes tag
Nekem azt írja ki, nincs új frissítés. Májusban frissítettem, azóta nem kellett.
-
hevepapa
senior tag
válasz Geresics #5690 üzenetére
Megnéztem mi változott. Ennyit írnak csak a Change Logs fájlban:
/ Change of setup names
/ AU1 => AUS1 (AS/NZS4777.2)
/ AU2 => AUS2 (VIC)
/ AU3 => AUS3 (NSW Ausgrid)
/ AU4 => AUS4 (QLD)
/ AU5 => AUS5 (SA)
/ AU6 => AUS6 (WA – WP)
/ AU7 => AUS7 (WA – HP)
Ez meg nem hinném, hogy túlzottan érinti a magyar felhasználókat: -
hdtomi
senior tag
Magyarra állítva nem is látszik semmi, mert nem fér ki a verziószám. Ha a PDF-et letöltöd látod a változásokat, vagy ha angolra állítod a webes felület nyelvét. Ezért innen értesültem, hogy van új verzió, én is májusban frissítettem.
Mi 8 & Mi Band 6 (+ Lumia 950) - Windows 10 Home 64-bit - Philips 52PFL9606 & Panasonic DP-UB824EGK
-
Janusz001
őstag
Mindenesetre semmi anomáliát nem tapasztaltam az új fw. -vel.
Tegnapi nap végre zavartalan napsütéses volt, az áprilisi zavartalan időhöz képest 2 órával kevesebbet ketyegett maxon az inverter a meleg miatt. -
Istv@n
aktív tag
Sziasztok!
Éves elszámolással kapcsolatos kérdésem lenne, mfb-s hitel esetén.
A rendszer kiépítésekor meghagytam a vezérelt órámat is, és van olyan folyasztó, ami arról megy jelenleg is. Éves elszámolsákor az elmű nem "összesít" házon belül, hanem egyrészt számláz egyszer a vezérelt órára, illetve nekem ki kell kérnem a többlet termelés díját. Nem okoz ez gondot az mfb-s hitel esetén? Mert ugye az oda-vissza mérő alapján túltermelésem lesz... Azt elfogadják, ha egyáltalán van ilyen ellenőrzés, ha mondjuk egy 80e ft-os túltermelés mellé bemutatok nekik egy 80e-s számlát az elműtől? -
Geresics
Topikgazda
Ha ekkora túltermelésed lesz, akkor szerintem inkább kösd át a vezérelt áramkörről a fogyasztókat. Csináltam magamnak egy kalkulátort (excel), amivel minden ilyesmit lehet számolni, hétvégén elő tudom ásni, ha el nem felejtem...
*MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor
-
törölt tag
Az MFB-t nem érdekli utólag az ELMŰ-s elszámolásod.
---
Annak mi értelme van, hogy
- fizetsz a "B" tarifán 24 Ft/kWh áramdíjat
- miközben a "fölösleges" napáramot CSAK ~13 Ft/kWh áron adod el.
Ami ~11 Ft/kWh bukta a napárammal lefedhető részre.
Ésszerűbb az éjszakai áramról is átkötni a fogyasztót a napáramos nappali áramra, ha van elég napáram neki is.
(ettől még az éjszakai mérő megmaradhat tartaléknak a havi 51 Ft alapdíjért)
Ha nincs elég napáram neki.
Akkor matekozni kell, hogy a mostani napáram többlet 11 Ft különbsége mennyi 37 Ft-os pótáramra elég. Aztán az eredmény alapján lehet dönteni. -
Istv@n
aktív tag
válasz #44448768 #5698 üzenetére
Köszi a választ mindkettőtöknek.
Igaziból nincs elég napáram, azért hagytam a vezérelten, de én 20ft /kWh árral számoltam az eladási oldalon... Ha csak 13ft, akkor lehet, hogy már jobban jövök ki, ha átteszem a nappalira...geresics,
Köszi neked is! Ha esetleg megtalálod az excellt, azt is köszi! -
ratkaics
senior tag
Sziasztok!
Gondolkodok napelem telepítésére a családi házunkon.
A jelenlegi éves villamos energia felhasználásunk kb. 5400kWh. De kb két év múlva várható autócsere, valószínűleg elektromos autóra. Illetve öt éven belül még hőszivattyú sem kizárt.
Létezhet olyan megoldás, amivel a későbbi megnövekedett villamos energia igényre már most fel lehet készülni? Hogy később ne kelljen új szerződést kötni az E.On-al, vagy szerződést módosítani. Mondjuk olyan több stringes invertert feltenni, aminek most még csak egy része üzemelne, de ha kell, akkor később több napelemet is tudna fogadni?
Van kifejezetten ajánlott kivitelező cég?
Esetleg itt a fórumon valaki foglalkozik üzlet szerűen ilyesmivel?Köszi előre is mindenki segítségét!
Olyan nincs, hogy valami nem sörnyitó ....
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés