Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • #71562240

    törölt tag

    válasz Fitzgerald #29980 üzenetére

    Bár megjegyzendő, hogy az előbb az M50X-ről volt szó, azt még nem hallottam, de az általad kérdezett M50 a világ egyik legfélreértelmezettebb fejhallgatója - bár mint korábban például Krichd1 is felhívta a figyelmet, két változata van, a régi változat valóban közelebb állt ahhoz, amilyennek az M50-et általában gondolják sokan (értsd: bassheadnek), most beszéljünk a ma is kurrens változatról, amely biztos hogy nem basshead. Amint Fattyu válaszából is látod, sokan "hiszik" bassheadnek, sőt kirívóan bassheadnek, pedig egyáltalán nem az. A mélyátvitele szinte lineáris - sőt, mivel fejhallgatóról beszélünk, annak sajátos pszichoakusztikai követelményeivel, a (mai) M50 lényegében lineáris mélyátvitelű, a mélytartományának kb. 3-4db-es kiemelése gyakorlatilag a lineáris mélyátvitelűnek tekintett fejhallgatók sajátja. Két fő baj van vele, amit sokan bassheadségnek "hisznek".
    1. Tompa. Gyenge a magasátvitele, 10kHz felett elég meredeken lekonyul a frekvenciagörbéje.
    2. Rossz az úgynevezett tranziens viselkedése. Nagyon lusta a membránja. A megszólaltatandó jel ún. felfutó éle sem valami meredek, de a legfőbb gond, hogy a jel megszűnése után nagyon lassan szűnik meg a membrán mozgása, nagyon lassan tér vissza kiinduló nyugalmi helyzetébe, sőt, a jel megszűnése után hosszú-hosszú milliszekundumokig még gyakorlatilag "teljes hangerőn" szólaltatja meg a (megszűnt) jelet, és ezután is lassan cseng le. Közben meg már jönnek az új jelek, és összemosódnak a régi jelekkel, amelyeknek már el kellett volna tűnniük. Emiatt mosott a hangzása, ezt itt úgy szokás mondani, hogy "lassúak" a mélyei - de nem csak a mélyei, hanem mindene "lassú".
    Egyébként részben ezen lassúság-mosottság (interferenciák) miatt a magasainak egy része hajlamos szúrósan színezetté is válni, ez bizonyos hangfelvételeken-hangrendszereken-füleken jobban megmutatkozik, másokon kevésbé.
    Tehát az M50 kissé tompa, erősen mosott, és kicsit szúrós. Hogy az erényei mellett ezen hibák kinek mennyire feltűnőek adott hangrendszerekben, aszerint ítélik. De nem basshead - legalábbis az utóbbi évek verziója biztos hogy nem. Nem sok a mélye, hanem minőséghibás. Nem sok a mélye, hanem kevés a magasa.

Új hozzászólás Aktív témák