Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Dareiosss

    senior tag

    Írtam pár mondatot hátha segít valakinek, ha lesz időm még kibővítem átírom.

    TV vásárlás során először azt kell eldönteni, mire akarjuk használni a készüléket, mert ehhez mérten kell kiválasztanunk, milyen típusú panellal szereltet kell választanunk:

    OLED: A jelenlegi legjobb. A tökéletes fekete miatt végtelen kontraszttal rendelkezik, nagyon jó a színmegjelenítése, a mozgásmegjelenítése nem éri még el a régi plazma szintet, de közelít. Sajnos még hajlamos ghostra és extrém esetben beégésre, így statikus tartalomra nem ajánlott. Jelenleg ez a csúcs kategória, és ez az árán is látszik.
    Használat: Bárhogy bármivel, statikus tartalmat kerülve.

    VA: Viszonylag jó fekete jellemző és így jó kontraszt 3000-7000:1, a színmegjelenítése jó (Főleg a Triluminos ill Kvantumpöttyös panelok, QLED), jó a mozgásmegjelenítése (a márkák közül a legjobb ebben a Sony). Statikus tartalomra is tökéletes. Hátránya a kisebb betekintési szög.
    Használat: Bármilyen körülmények között, de sötét szobában jön ki a legnagyobb előnye az IPS-hez képest. Törekedni kell, hogy szemből nézzük.

    IPS: Gyenge feketes és kontraszt jellemzi 700-1300:1, a színmegjelenítése jó, de kicsit elmarad a jobb VA paneloktól. Mozgásmegjelenítése jó, de csak a felső kategóriában. Statikus tartalomra tökéletes. Előnye a jobb betekintési szög, mint a VA nál. Hátránya az IPS Glow és a kontraszt hiánya.
    Használat: Monitornak, megjelenítőnek, Konzolhoz, nappali tvzéshez, vagy lámpánál, főként olyan helyre ahol sötétben nincs nézve. Sötét szobában filmezésnél nagyon zavaró a gyenge kontraszt és bevilágítás.

    Márkák:

    SONY: A csúcson egy OLED, utána főként VA panelt használ Triluminossal (kvantumpötty), az alsóbb kategóriában IPS és VA. Nagy előnye a vásárlás napjától 360 napon belül köthető 5 év garancia, kedvező áron. Ennek a márkának a legjobb a mozgásmegjelenítése. Android operációs rendszert használ az alsóbb kategóriát kivéve. Az androidnál érdemes egy két beállítást átállítani, hogy gyorsabb legyen és stabilabb, így hiba mentes. Előnye hogy szabadon telepíthetők programok (pl KODI)

    Panasonic: A csúcson egy OLED, utána főként VA panelt használ, az alsó kategóriában IPS t. Szinte egész évben 5 év garanciát kínál a friss modelljeire. Firefox OS re épülő rendszert használ, ami egyszerű, de kicsit pöre is a többihez képest. Előnye a kedvező ár érték arány.

    Samsung: A csúcson a Qled ami szintén VA, csak egy különleges kvantumpötty filternél, jelenleg ez rendelkezi a legélethűbb színvisszaadással. A Samsung minden modelljében VA panelt használ. Hátránya, a konkurenciához képest mindent drágábban ad, és nincs 5 év garancia, csak ritkán akkor pedig nagyon drágán. Tizen operációs rendszert használ, ami már egy kiforrott rendszer.

    LG: A csúcson az OLEDek, utána pedig csak IPS. Az oledjei drágák és egyben a legjobbak, az IPS ek kedvező áruak, ugyanakkor egysíkú és nem minden esetben ajánlhatóak. Nincs 5 év garancia. WebOSt operációs rendszert használ, ami már egy kiforrott rendszer.

    Típusok:
    Minél alacsonyabb egy modell széria száma annál kevesebbet tud a fölötte állóhoz képest. 100hz es tv csak a középkategóriától van minden márkánál, ami mérettől függően 200 fölött indul. Érdemesebb egy középkategóriás készüléket venni, mert időtállóbb és szebb képminőséget is kapunk cserébe.

    UHD: Belépő kategóriás UHD tv sajnos nem ajánlott, törekedni kell a minél magasabb szériaszámú megvásárlására. Mivel már nem lehet kapni jó FullHD t így nem lehet nagyon olcsón jó tvt venni jelenleg.

    HDR: A középkategóriáig a HDR csak egy írás a tv dobozán, onnantól viszont megfelelő forrás esetén élményt jelent, egyre nagyobbat minél magasabb szériát veszünk.

    SD adáshoz ajánlottabb még egy FullHDt keresni.

    Médialejátszó: A tvk média lejátszói nem teljes értékűek, aki sűrűn néz filmet sorozatot külső forrásból annak minden féleképpen érdemes legalább egy 10-20 ezer forintos külső médialejátszóra beruháznia, vagy drágábba. Egy S905 ös box megvan nagyon olcsón és tud mindent, vagy Zidoo, Himedia stb. Ezzel jobb képminőséget érhet el, és egyéb dolgot is ki tud használni amit a tv tud (pl felskálázás). Média lejátszó ügyben a Milyen asztali médialejátszót topikot kell keresni.

    Jelenlegi BEST BUY készülékek véleményem szerint, természetesen a kezdő mérettel számolva. Nem titkolom szerepet játszik az 5 év garancia is.
    160 ezerik: Sony WE750 (sajnos már ez sem egy túl jó FullHD model, de még mindig jobb, mint a belépő kategóriás UHDk)
    200 ezerig: Panasonic EX700
    330 ezerig: Sony XE85
    400 ezerig: Panasonic EX780 és Sony XE90, (azonos körüli áron XE90, csak ha olcsóbb a pana akkor az.)

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák