-
Mobilarena
TOPIK ÖSSZEFOGLALÓ
Kérlek, KÉRDEZÉS ELŐTT olvasd el!
HA KÉRDEZEL, EZEKRE AZ ADATOKRA SZÜKSÉGÜNK LESZ:
Új hozzászólás Aktív témák
-
palfitom
félisten
válasz G-Device #90900 üzenetére
Nem neked szólt a hozzászólása, hanem cintula187-nek!
És nem neked kellene megsértődni ("Köszönöm szépen a kultúrált reakciót"), hisz annyi tisztelet sincs benned irányunkba, hogy elolvasod az Összefoglalót, és megadod a minimálisan szükséges információkat!
[ Szerkesztve ]
Life is too short to drive boring cars. * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * Szakmai kérdésekkel NE PRIVÁTBAN keress, annak a fórumon a helye! Köszönöm!
-
kolopele
nagyúr
válasz cintula187 #90899 üzenetére
Akkor szerintem kár bolygatnod, elég, ha húzol egy kicsit a 2600 - on amennyiben úgy éreznéd, nem lenne elég, de ha az Apex a fő csapásirány, high beállítások mellett főleg nincs értelme hozzá se nyúlnod
G-Device: Már bocsi, de nem is reagáltam semmit neked, bár szeretnék immáron, de eltekintek tőle. -
M4T4D0R
tag
válasz kolopele #90902 üzenetére
kolopele
palfitomSzerintem ezt nem sértésnek szánta és komolyan meg akarta köszönni.
A "válasz" gombot elhibázta mert könnyű összetéveszteni, hogy melyik hova tartozik. Nekem is volt ilyen.
Szegény kapta az ívet.A többi meg jogos. El kellene olvasni, az oldal elejét is. Nem értem mi a nehéz ebben
-
palfitom
félisten
DudeHUN + M4T4D0R
Nem értettem félre, azt tényleg megköszönte, de ezzel (és hogy nekünk nem válaszolt) jelezte nekem és a többieknek, hogy nem tetszett neki a reakciónk...Life is too short to drive boring cars. * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * Szakmai kérdésekkel NE PRIVÁTBAN keress, annak a fórumon a helye! Köszönöm!
-
cintula187
addikt
válasz kolopele #90902 üzenetére
Köszönöm a tippet amúgy!
Apwx ről szó sincs. Warzone is kellemesem fut.
Jelenleg MS flight Simulator 2020 miatt próbálok előre érdeklődni, úgy hogy fogalmam sincs hogy. menne. Bár valahol a recommended felett van egy picivel a konfigom.[ Szerkesztve ]
Peasant Blinding©™ Ez az állítás hamis.
-
palfitom
félisten
válasz cintula187 #90907 üzenetére
Ha maxolod a grafikát, akkor durván hardver-igényes tud lenni az a játék!
FHD 75Hz esetén nincs 'oly nagy előnye a 3600-nak a 2600-zal szemben. Szerintem ne válts most (vagy csak akkor, ha bőven van ráfordítható keret), hanem majd a következő generációra.Life is too short to drive boring cars. * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * Szakmai kérdésekkel NE PRIVÁTBAN keress, annak a fórumon a helye! Köszönöm!
-
Paxker315
addikt
válasz palfitom #90908 üzenetére
plusz akár szóba jöhet valami Brocken3, Fortis3 fajzatú hűtés, ami később örökíthető, ellenben kimaxolható vele a 2600, amivel azért ~11-13% teljesítménynövekedést ki lehet sajtolni a Zen+-os termékből. Később meg akár 4600-ra váltani, ha kijött& laphoz BIOS támogatást megkapja.
-
G-Device
csendes tag
Kedves Tagok!
kolopele, palfitom,
A félreérthetőség elkerülése végett,szeretnék elnézést kérni mundenkitöl aki érintettnek érzi magát az előző hozzászólásokkal kapcsoaltban.
Délelött dolgoztam és telefonos felületröl írtam a hozzászólásaimat, ezért valószínüleg akár félre érthető is lehetett,vagy nem annak ment akinek szerettem volna hogy eljusson.
Elnézést,ha valakinek az önérzetébe gázoltam tudatlanságommal.A kultúrált reakciót Grave444 - nek szerettem volna valóban megköszönni.
Nem burkolt célozgatás volt.
Nem az a típus vagyok aki "parasztkodik".Üdvözlettel
Device -
Qtya123
őstag
válasz KAMELOT #90874 üzenetére
PCX először jusson el oda, hogy el tud indítani minden tesztelendő játékot az adott gépen.
Volt már olyan videó, hogy ment a sírás náluk, hogy valamelyik játék nem indult el AMD-n, utána két videóval később meg értetlenkedtek, hogy egy másik játék meg nem futott náluk Intelen. Nem csinálnak rossz videókat, de azért helyén kell kezelni őket. Elsősorban bolt, nem pedig teszthuszárok. -
G-Device
csendes tag
Sziasztok szóval a tegnapit folytatva van két konfigom és szeretném a “jobb “procit megtartani az egyik konfiggal.
conf 1:
Asus Maximus VII Ranger
Intel i5 4690k
Asus R9 390 strix 8gb Gddr5 OC
8gb Hyperx ram
SSD-kconf 2:
MSI H61M P31/w8
Intel i7 3770k
GTX 1050TI 4gb
8gb corsair
ssd-kelnézést ha valami nem tökéletes, igyekeztem.
-
Lorden
senior tag
válasz G-Device #90915 üzenetére
Egy gépet kell összegyúrni a kettőből?
Akkor én eladnék mindent a 390-en (de ez is megfontolandó) és az ssd-ken kívül aztán új platform.
Egyik cpu kb 8 éves, másik kb 5, most még érnek valamit, szerintem fölösleges húzni velük még 1-2 évet, amíg teljesen elértéktelenednek, ramra szintén igaz. -
kolopele
nagyúr
Egyet kell értenem a kollégákkal. Add el mindkettőt, és válts újabb platformra, amelyik oldal neked szimpatikusabb. Amennyiben ezt elvetnéd, akkor az I5 4690K - t cseréld egy 4790k - ra, és azt tartsd meg, viszont mindkét VGA - t add el, és vegyél legalább egy 1660 supert, a két ramot meg párosítsd össze, ha ez nem megy, azokat is cseréld. Persze mint írtuk, a legjobb lenne a teljes platform váltás.
[ Szerkesztve ]
-
KAMELOT
titán
Most találtam oldalt....10980XE...950eu
V1200 - 18CORE - SUPRIMX
-
John Rose
aktív tag
válasz kolopele #90929 üzenetére
Köszönöm a segítséget Neked és a többieknek is.
Mióta beszereltem a gépbe az rx570-et, úgy gondoltam procival is lépnem kellene. 2,5 éve a kis 2200g jó áron került hozzám és az alaplap csak utána lett meg 1x8gb ddr4 2400mhz memóriával. Akkor az i5 2500 rendszerről jó áron ki tudtam szállni és így egy modernebb gépem lett. -
szabolcs1975
aktív tag
Pár észrevétel.
1. nem egyértelmű szerintem a kérdés. Ha az a kérdés, hogy melyiket tartsd meg, azaz melyik az erősebb, és a másik árát pl másra szeretnéd költeni, akkor a 3770k, és nyilván ilyenkor nincs ilyen opció, hogy add el mind a kettőt és vegyél a kettő árából egyet.
2. én pont 38e-ből vettem hasonló okból (minimalizálni akartam a költekezést) meglévő Giga z77--es lapba egy 3770k-t, és néhány tapasztalat. Első körben, 3770k@4.4+2400cl11+1070 far-cry5, ghost-reacon, tomb-raider (de az öcsém szerint kb mindenben) full hd-ultra beállításokon elég szépen leverte az öcsém ryzen1600+3000cl16+1660ti párosát(benchmark átlag és min fps kb +10-20). Igaz nála a cpu alapórejelen ment, tehát ha pár éves játékokkal szeretnél játszani, akkor az optimalizáltsága miatt a 3770k full hd-ban és ultra-ban egy-két játékot leszámítva jobban szinkronban lesz egy 1070es szintű vga-val mint egy ryzen5 1600os vagy 2600 (3600 más). De amennyiben pár évre előre gondolkozol, a 3770k kb a vége felé van, azaz a mostani fizikával (ami gyak minősíthetetlen, és ezen jó eséllyel nagyon sokat fognak változtatni) is sok olyan játék van, ahol 70-80%on ketyeg a 3770k és hiába mutat jobban a 98%-99%gpu kihasználtság mint a ryzen1600 80-90% gpu támogatás, pillanatnyi győzelem és a 70-80% cpu kihasználtság nem sok tartalékot jelent ... és a 4790-től se remélj sokkal többet.
3. itt sokan köpködik, de nyugodtan nézd meg a pár napja átdolgozott bottleneck kalkulátort, ott számolnak a cpu öregedésével is, bár ennek az algoritmusát nem ismerem, a lényeg, hogy ott a 4 logikai mag abszolút nem ajánlott, a 4+4 esetleg 6 logikai magot pedig a futottak még kategóriába teszik legyen az 3770, 4790 vagy 7700. Tehát vagy ryzen5 1600 vagy i7 8700-tól kalkulálhatsz pár évre.
Jó agyalgatást !
[ Szerkesztve ]
-
kolopele
nagyúr
válasz szabolcs1975 #90931 üzenetére
A 4/4 már nem ajánlott nagyon, a 4/8 vagy a 6/6 viszont igen, a 6/12 pedig a legjobb választás jelen pillanatban, afelett meg bármi.
-
szabolcs1975
aktív tag
válasz kolopele #90932 üzenetére
én hosszabb távra már a 4/8-at és a 6/6-ot sem nagyon erőltetném, inkább a 6/12 vagy a 8/16 ... de persze ez attól is függ milyen a fejlesztési stratégiája. Ha több lépcsős ( ami egyébkén hatékonyabb stratégia mint a ritkább de nagyobb léptékű), akkor mindig pont annyit vesz, amennyi az adott lépcsőfokhoz szükséges, azaz ebben az esetben a 6/6 v 4/8 a jobb megoldás és mondjuk 1-2 év múlva update .... tehát ezek apróságok de alapjában egyetértünk ebben.
-
kolopele
nagyúr
válasz szabolcs1975 #90933 üzenetére
Én is úgy gondolom, akinek jelenleg van egy I7 7700k - ja teszem fel, vagy egy 9400F - je, és maximálisan elégedett, nem feltétlen kell feljebb lépnie még. Maximum indok az lehet ilyen esetben, hogy a 7700k (de még a 6700k is) nagyon jó árban eladhatóak lappal együtt, sokszor abból már kijön egy 6/12 - es proci mindenestől, mondjuk egy 2600, és aki erőteljesen multizik, jobban jár majd vele a több szál miatt. Ellenben teljesen új platform építése esetében 6/12 alatt már nem nagyon érdemes gondolkozni.
[ Szerkesztve ]
-
szabolcs1975
aktív tag
válasz kolopele #90934 üzenetére
felesleges pénzkidobás feljebb lépni úgy, hogy nincs szignifikáns javulás vga-ban és cpu-ban egyaránt. Ez így van. A második rész egy speciális helyzet, mert az 7700asra még optimalizáltabbak a kódok, és valamivel jobb az intelek cache prefetch logikája is, így ma még tényleg csak pár game az ahol effektíve kamatoztatni tudja a ryzen nyers erejét, de ez csak idő kérdése.
[ Szerkesztve ]
-
M4T4D0R
tag
"Igaz nála a cpu alapórejelen ment, tehát ha pár éves játékokkal szeretnél játszani, akkor az optimalizáltsága miatt a 3770k full hd-ban és ultra-ban egy-két játékot leszámítva jobban szinkronban lesz egy 1070es szintű vga-val mint egy ryzen5 1600os vagy 2600 (3600 más)."
Ne haragudj meg, de ez nagy butaság amit írtál.
Egyrészt olyan nincs, hogy szinkronba van egy processzor egy videokártyával. Mivel a két feldolgozó egységnek külön feladata van, a processzor "feltérképezi, hogy mit kell megjelenítsen" küldi azt tovább a VGA nak ami újabb feldolgozást igényel, hogy aztán képként jelenjen meg a monitoron vagy jelen esetben mozgókép, vagyis valós időben 3d rendert végez a videokártya.
Tárhely>memória>processzor>videokártya>monitor (nagyon leegyszerűsítve)A processzor mint mondtam, a nyers adatokat küldi a VGA nak. Tehát a lényeg, amit sok ember szokott mondani, hogy "kihajcsa" a videókártyát inkább az lenne a helyes fogalom, hogy kiszolgálja a videokártyát. Mivel, hogy továbbítja neki a feldolgozott adatokat. Ha nem képes kiszolgálni a videokártya nem lesz kihasználva és ilyenkor szokott lenni az FPS Drop.
Másrészt, a 2600 már minden téren jobb, mint az i7 3770k. Az 1600 valószínű, hogy lassabb egyszálas teljesitményben(de ezt is lehet tuningolni) ami a régebbi játékokban jól jön, de ott van még plusz 2 mag, 4 szál. A 3600 ról pedig ne is beszéljünk...
Harmadrészt, a felbontásnak nem sok köze van a processzornak játékokban. Hiába emeled a felbontást a processzor nem fog többet dolgozni. A VGA kapja a terhelést. Ezért van az, ha feljebb veszed a grafikát(legtöbb beállításnál), általában lejjebb esik a processzor kihasználtsága, mivel kevesebbet kell dolgoznia ahhoz, hogy megtermelje az FPS t a GPU-nak. Mivel a GPU vért izzad, hogy megtermelje az 50 FPSt, míg a processzor vígan elvan magába, hisz 100 FPS t is képes lenne megtermelni. Innen is látszik, hogy a két feldolgozó egység teljesen más feladatokat lát el.
[ Szerkesztve ]
-
szabolcs1975
aktív tag
válasz M4T4D0R #90936 üzenetére
NE haragudj, de pontosan tudom mit írtam.
Egyrészt olyan nincs, hogy szinkronba van egy processzor egy videokártyával.
Ha pl van két munkás van, az első tisztítja(cpu frame time) a másik festi(gpu frame time) a palákat, akkor a 100% szinkron nálam azt jelenti, hogy az első képes minden esetben olyan ütemben adni a tisztított palákat a másodiknak, ahogyan ő azt képes feldogolgozni(festeni), a 90% pedig azt, hogy az palák (framek) 90%-ban. De ha neked van rá találóbb elnevezésed a két munkás közötti összhangra, akkor nyugodtan használd azt ... ez szimpla terminológia vita, amiknek egyébként semmi értelmük.
A processzor mint mondtam, a nyers adatokat küldi a VGA nak. Tehát a lényeg, amit sok ember szokott mondani, hogy "kihajcsa" a videókártyát inkább az lenne a helyes fogalom, hogy kiszolgálja a videokártyát. Mivel, hogy továbbítja neki a feldolgozott adatokat. Ha nem képes kiszolgálni a videokártya nem lesz kihasználva és ilyenkor szokott lenni az FPS Drop.
persze nevezheted így is. Ennek ellenére látni kell, hogy gyakran előfordul, hogy nincs a cpu-cache-ben az adat, és olyankor annak ellenére elvérzik a cpu, hogy ideális esetben lényegesen alacsonyabb frame-time-okra képes. Itt jön be a cache prefetching jelentősége, amiben szerintem az intel még mindig valamivel az amd előtt jár, bár mint az utóbbi időben kiderült ez a biztonság rovására ment.
Harmadrészt, a felbontásnak nem sok köze van a processzornak játékokban. Hiába emeled a felbontást a processzor nem fog többet dolgozni. A VGA kapja a terhelést. Ezért van az, ha feljebb veszed a grafikát(legtöbb beállításnál), általában lejjebb esik a processzor kihasználtsága, mivel kevesebbet kell dolgoznia ahhoz, hogy megtermelje az FPS t a GPU-nak. Mivel a GPU vért izzad, hogy megtermelje az 50 FPSt, míg a processzor vígan elvan magába, hisz 100 FPS t is képes lenne megtermelni. Innen is látszik, hogy a két feldolgozó egység teljesen más feladatokat lát el.
mikor állítottam mást ? A felbontás a gpu kihasználtságára lesz hatással, ezt írtam. Ha növeled a felbontást, ugyanaz a cpu teljesítmény nagyobb gpu kihasználtságot eredményez
[ Szerkesztve ]
-
Hauptmann
addikt
Én most váltottam 3770K-ról 8700K-ra. Egy darabig elég lesz. Ha mégsem, még ott van a 9900K.
Gondolkodtam nagyon az AMD-n, eg 3600X-en, de mivel egy Barton kivételével végig Inteleim voltak, maradtam a bevált vonalnál.
[ Szerkesztve ]
-
Beba Snake
aktív tag
válasz G-Device #90939 üzenetére
A 2400-as RAM-okat cserélném 3000/3200 cl16-os KIT-re (2x8GB). Nem kötelező minden áron, csak ha rendelkezésre áll a megfelelő mennyiségű "vágott dohány".
(Két különböző ram modulod van, ha jól emlékszem? Nem túlzottan szerencsés felállás.)Ha a Giga lap bejött eddig neked, akkor maradjon. (Giga kedvelőből MSI kedvelő lettem.)
A proci OK.[ Szerkesztve ]
Szigorú a stílusom, mint a lópokróc. Nem miattad, nem ellened. A sündisznó is tüskés b@ssza meg a ló! Aki meg belém rúg, azt székely módra visszaadom!
-
Paxker315
addikt
válasz G-Device #90939 üzenetére
Ahogy Beba Snake már tett rá utalást: RAM! [link]
Alaplapból esetleg elgondolkozhatsz a B450m Pro VDH MAX-on amúgy. [link]Illetve. Árukereső szerint a 2600 eszement módon megdrágult. Így már elgondolkoznék egy Zen2-es 3100-ás Ryzenen, ami, pár éves& mostani játékok esetén nagyjából identikusan teljesít, bár, való igaz, a 4mag-8szál miatt kevésbé "jövőbiztos", de a jelennek építkezve nagyon jó ajánlat!
Ryzen 3100 [link]Sajnos, véleményem szerint, most sem a 2600, sem a 2600x NEM éri meg, mert alig többért lényegesen erősebb (3600) is van már, a 3300x meg szintén túlárazott. Ellenben a 3100 jelenlegi árán nagyon jó választásnak tűnik.
[ Szerkesztve ]
-
M4T4D0R
tag
válasz szabolcs1975 #90937 üzenetére
Rendben. Én értettem félre amit írtál. Ebből a szöveg részből teljesen másképp jött le nekem az egész.
A többi csak formalitás.
[ Szerkesztve ]
-
kolopele
nagyúr
válasz Paxker315 #90941 üzenetére
Szerintem meg amennyiben játszani akar valaki, akkor új konfig esetén ne akarjuk egy 3100 - ra rábeszélni, még akkor sem, ha olcsó. Inkább egy 3600, az alá menni nincs értelme, kivéve, ha valaki csak régi játékokkal akar játszani, és nem Battlefield 64 fős multit tol. 20 ezerrel több a 3600, nem sokkal drágább, viszont hosszabb távra lehet vele tervezni lényegesen.
[ Szerkesztve ]
-
palfitom
félisten
válasz kolopele #90945 üzenetére
1. Továbbra sem tudjuk, hogy mire használja a gépet, hisz hiába kértük többször is, nem adta meg az alapvető infókat.
2. A ráfordítható keretet sem tudjuk. Nem tudod, hogy belefér-e neki a 3600.
Így kár bármilyen szócséplés és találgatás az ügyben...Life is too short to drive boring cars. * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * Szakmai kérdésekkel NE PRIVÁTBAN keress, annak a fórumon a helye! Köszönöm!
-
KAMELOT
titán
Úgy gondolom, hogy így 12 év utána illendő lenne ezeket a 4 magos procikat elfelejteni. Koncentrálni a 6+ magokra, főleg játékoknál.
pl. nekem is innen vagy 14 vagy 18 mag az értelmes ugrás. Többi pénzben nem éri meg!
Iradai munkára meg ott a laptop vagy valamilyen all-in-one gép.V1200 - 18CORE - SUPRIMX
-
Beba Snake
aktív tag
Feltételeztem, hogy "G-Device" polgár/fórumtársnak már megvannak a felsorolt cuccok.
Amennyiben nem, akkor:
Lap: MSI B450M PRO-VDH MAX
CPU: R5 3600 / R5 2600X ( 66k vs 55k)
RAM: G.Skill Aegis / Crucial Ballistix 3000/3200 CL16 2x8GB KIT.De a fórumtárs nem adott meg lényeges információkat, úgyhogy a mostani irományom is csak egy tanulmányozható tipp kategória.
Szigorú a stílusom, mint a lópokróc. Nem miattad, nem ellened. A sündisznó is tüskés b@ssza meg a ló! Aki meg belém rúg, azt székely módra visszaadom!
-
palfitom
félisten
válasz kolopele #90949 üzenetére
Általánosságban ez így van, de ezzel Paxker kolléga is tisztában van.
A Ryzen 3100 jelenleg ~37k-ért kapható, és nagyjából egy 6. generációs i7 teljesítményét adja, ami vállalható kategória még manapság is.
A 3600-ért 63k fölött kell fizetni, ami jelentős ugrás 37k-hoz képest (kb. 70%-kal több). Természetesen, ha belefér, akkor a 3600 az elsődlegesen ajánlott.Life is too short to drive boring cars. * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * Szakmai kérdésekkel NE PRIVÁTBAN keress, annak a fórumon a helye! Köszönöm!
Új hozzászólás Aktív témák
KERÜLJÜK A "HIT-VITÁKAT"!
Ez egy szakmai fórum, ahol nincs helye elvakult fanatizmusnak.
Az ilyen hozzászólások törlésre kerülnek!
KÉRDEZÉS ELŐTT olvasd el az Összefoglalót!
- Teszt AMD Ryzen XT: extra teljesítmény?
- Teszt Mit tud a Zen 2 az olcsóbb szegmensben?
- Teszt Szép touché, AMD: bemutatkoznak a Zen 2-es processzorok
- Teszt AMD Ryzen – a második menet
- Teszt Coffee Lake processzorteszt: LGA1151 újratöltve
- Teszt Ryzen 3, i5, i3 és Pentium – körkép az alsóházban
- Elemzés Megateszt: Intel CPU-k Nehalemtől Skylake-ig
- Hír CES 2022: jócskán bővült lefelé az új Core sorozat
- Hír A régebbi DRM-ekkel gondjai lehetnek az Alder Lake CPU-knak
- Hír Keveri a Rocket és Comet Lake-et az Intel 11. Core generációja
- Hír Leleplezte az új generációs asztali processzorcsaládját az Intel
- Hír Töltelékfejlesztéssel fedi le a 7 nm csúszását az Intel
- Hír Kiengedte a tóból a régóta dédelgetett tigrisét az Intel
- Hír Hardveres szintre viszi a malware-ek elleni védekezést az Intel