Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Feketelaszlo

    senior tag

    Üdv,

    Mese: A jövőben várhatóan többet fogok utazni és felmerült az igény az öregecske (10+ éves) Aspire V3-551G laptopom cseréjére, mert bár a vén Acer derekasan tűri a megpróbáltatásokat, kicsit ciki már, hogy minden kinyitásnál rá kell tenyerelni a zsanérra, hogy ne válljon el a háztól. A lényeg, hogy az utódtól sem várok el rövidebb élettartamot, ellenben strapabíróbb kialakítást mindenképp.

    1. Mikor lenne esedékes a vásárlás?
    Nem sürgős - mivel úgy látom az idén elég nagyot estek az árak, ha ez a tendencia folytatódik akkor ki tudok várni január-február tájékáig egy kicsivel jobb árért.

    2. A gépre szánt összeg forintban?
    180-240.000 HUF (4-600 EUR) az alapra, bővítések nélkül.

    3. Felhasználás?
    Többnyire mobil, néha dokkolva, de semmiképp nem játékgépként, inkább munkára, webböngészésre és zenelejátszásra.

    4. Kijelző mérete, felbontása, fényes vagy matt, TN vagy IPS?
    13-14", ne legyen OLED, de napfényben is könnyen lehessen használni.

    5. Mennyit lesz hordozva a gép? Használnád-e utazás közben is?
    Szinte csak utazás közben lenne használva (beleértve repülőn és szállodában).

    6. Operációs rendszer?
    Natív Windows 10 mókolások nélkül, a 11-et kerülném. A Linux sem probléma, de arra inkább abban az esetben számítok, ha már öregedik a gép és nem bírja a sok Microsoft bloatwaret.

    7. Tárhely mérete és típusa, memória mennyisége?
    Csak SSD legyen, de azt élből bővíteném 1 vagy 2TB-ra (sok adatot hordoznék rajta) - RAM kezdésnek 16GB, ha lehet később 32-re bővíteni az gondolom hasznos, de amint az előző pontban jeleztem ha 5-6 év múlva fel kell rá tenni egy Linuxot a memóriatakarékosság miatt az sem tragédia.

    8. Egyéb kívánság, speciális igények?
    Ethernet és jack port kötelező. Ezen kívűl ha legalább 2xUSB-A port van rajta az pozitívum. Ha mobilnethez a hálózati kártya cserélhető a későbbiekben az szintén örvendetes lenne, de ez sem feltétel.

    Ami eddig felkeltette az érdeklődésemet az a Fujitsu U-szériája (pl. U9311X), de igazából nem feltétlen a legcsúcsabb ultrabookot keresem, ha valami kommerszebb is megfelel az igényeimnek akkor az is szóba jöhet, gondolom azoknak a javítása és portalanítása is egyszerűbb. A billentyűzetet szeretném magyarítani (ha jól tudom ez a svéd/német gépekkel matricával könnyen megoldható), valamint az alacsonyabb fogyasztású processzorokat is favorizálnám a tartósság és csendesség érdekében. Ha egy táskába dugva idle nem olvad meg melette a csokim az pozitívum.
    A mobil processzor generációkban viszont teljesen el vagyok veszve - AV1 kodeket ha jól értem egyik lehetőség sem fog kezelni (megleszek nélküle), de nem tudom mennyire lehetnek a szóba jövő 8./10./11. generációs Intel processzorok jövőt állóak, érdemes lehet-e esetleg kicsit visszavenni az igényekből vagy inkább 12./13.-ast nézni, netán valami AMD-s gépben gondolkodni (az Acerem is A8-4500M-es).

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák