Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Devas

    őstag

    válasz KRoy19 #120447 üzenetére

    Szerintem játék esetén a magas felbontás értelmetlen. Ezt nehéz elmagyarázni, de megpróbálom. Okos emberek megmondták (akik a filmiparban dolgoznak), hogy az ideális "mozis" élményre az 1080p 16:9 tökéletes, mivel megfelelő távolságról nézve, ahonnan egyidejűleg belátjuk a teljes kijelző tartalmát, nem fogjuk érzékelni a pixelrácsot (átlagos látóképességet alapul véve). Egy kezdetleges élsimítás, meg már el fogja tüntetni, ha mégis látnánk. Magas felbontásnak főleg munkánál lesz értelme, meg olyan játékoknál, ahol nem gond, ha a kijelző egy része a látószögünkön kívülre esik (például körökre osztott játékok esetén). Ugyanis ebben az esetben a magas felbontás miatt közelebb ülünk a kijelzőhöz, hogy élvezzük a részletességet és hát így nem látunk rá egy időben a teljes képernyőre (mozgatjuk a fejünket, forgatjuk a szemünket). Valami ilyesmi az elv. Nyilván egy óriási excell táblázatnál előnyös a nagy felbontású nagy kijelző, hiszen sokkal nagyobb lesz a munkaterületünk.

    A másik érdekes kérdés, hogy a játékot írják meg előbb és arra készül-e később a hardver, vagy fordítva. De annyira nem is érdekes, mivel nem feltétlen a jelen játékokhoz veszed a hardvert, hanem a későbbi nagyobb étvágyú játékokhoz is. Oké, a GTA 5-ben az i5 is csinálhat 60 FPS-t, de vajon a GTA 6-hoz is elég lesz-e? Szerintem ezért fontos ténylegesen a teljesítmény alapján választani procit, nem pedig a jelenben gondolkodva. Persze az ár/érték arány ellene szólhat, amit megértek.

    Ezt a becsípődést, hogy minden játékot ultra részletességen szeretnénk futtatni, meg el kell engedni. Minden játéknak más a CPU és GPU étvágya, nem tudsz mindenhez tökéletesen passzoló konfigurációt választani. Vagyis tudsz, ha drága alkatrészeket veszel, az talán elég lesz mindenhez. Vagy nem. Például van olyan 12 éves játék, ahol befigyelt az FPS-em 60 alá max beállításon CPU limit miatt. :)
    Szóval minek égesd feleslegesen a pénzt, ezért kell kicsit játszani a beállításokkal. Kell-e neked PCCS shadow, meg 8x SMAA, meg tudomisén mik? Ott a jó öreg World of Warcraft. Ha alátolsz egy 500 ezres konfigot és kimaxolod a settingset összeszarja magát. Viszont okos settings mellett egy 150 ezres konfiggal hasítani tud.

    Melyik volt előbb, a tyúk vagy a tojás? A tojás... mivel az reggelire volt... a tyúk meg ebédre.

Új hozzászólás Aktív témák