Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Piftuka

    veterán

    válasz vzsryl #14614 üzenetére

    Kékhalál=Memória hiba (csak Windows-nál létező jelenség)

    A pontosság kedvéért jegyezzük meg, hogy ez nem egészen így van!

    A "kékhalál" oka lehet az alaplap meghibásodása, de hibás videokártya (vagy egyéb belső hardverelem) is kiválthatja a jelenséget.

    S ami a legfontosabb - és jelen esetben a topic témájába vág -, hogy bizony hibás tápegység is!

    A régi számítógépem elöregedett DTK (PTP-3007) tápegysége miatt reset-elt rendszeresen a számítógépem, és gyakran bizony a "kékhalál" is felbukkant.

    Először természetesen én is máshol kerestem a hiba okát. Alapos tesztelésen (programok, plusz "cserélgetés") esett át az alaplap, a memória, a videokártya, de nem változott semmi.

    Aztán Didyman szétszerelte a tápegységet, felfrissítette az elöregedett forrasztásokat, a púpos és kifolyt kondikat újakra cserélte, s minden probléma megoldódott.

    Azt követően a gép jobb volt, mint új korában. :K

    Nyilván könnyen lehet, hogy a fent említett hibajelenségeket a tápegység nem "direkt" módon idézte elő, hanem az egyes hardverelemekhez (akár éppen a memóriamodulokhoz) küldött rossz feszültségértékeken, valamint az instabil teljesítményleadáson keresztül.

    Mindamellett bizony, ha "kékhalál" jelenik meg egy számítógépen, akkor - ahogyan az én példám is mutatja - nem árt a tápegységre is, mint lehetséges hibaforrásra gondolni! ;)

    "Aquila non captat muscas."

Új hozzászólás Aktív témák