Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • janos666

    nagyúr

    LOGOUT blog

    válasz Mesterlovesz #19465 üzenetére

    Lehet, hogy a gyakorlatban jól fizet a NiceHash, de elvben szerintem ez nagyon kedvezőtlen piaci struktúra a bányászokra nézve. Ahogy elnézem, ez lényegében egy hasrate piac, ahol kvázi limitálatlan a bemenő hasrate (mennyiségileg és árfolyamilag is, esetleg hasra ütés szerű limitek vannak megszabva az extrém esetekre, mikor valakit mégis elutasítanak), tehát minden Elad = bányászik a pool-ban irány automatikusan belevág a pillanatnyi rendelési könyvbe, aminek a másik oldala tetszőlegesen töltődik fel a vásárlók kedve/hangulata/pénztárcája alapján. A bányász oldal a kvázi "végtelenhez", míg a megrendelői oldal a ~0 köré konvergálhat (alapfelállásban) és ez fluktuál véletlenszerűen (piaci viszonyok függvényében). Ha minden tankönyv szerint zajlik egy ilyen a piacon, akkor durván nullára jönnek ki összességében a bányászok (épp csak az áramdíjat és hardware amortizációt kapják vissza), bár persze csak hosszú távon ingadozva (lesz aki csíp egy kis profitot, lesz aki elkönyvel némi veszteséget), az esetleges profit pedig a hasrate vásárlók zsebében landol (persze ők is bukhatnak az egyes coin-ok piacának függvényében).

    Jó, persze a coin-ok piacainak is így kéne normalizálniuk a bányászatot, de tudjuk, hogy lényegében minden (alt)coin egy "pump and dump hype vonat", szóval ez legfeljebb nyugalmi időszakban sikerül. Erre a hasrate piacra pedig ez csak áttételesen, tompítva fejti ki a hatását (miközben a cél, hogy a bányász minél többet bukjon, a hasrate spekuláns minél többet nyerjen).

    Ettől az én szemszögemből (mint bányász) ideálisabbnak tűnik egy olyan multipool, ami egyszerűen csak bányászik (amit épp jónak gondol az algoritmusa) és a termést adja el, nem a termelési kapacitást. Akkor csak az egy-egy időszakban relatívan legjobb ár/értékű coin-okat bányássza a pool és csak az adott coin-ok piacától függ a végleges nyereség vagy veszteség, nem egy közbeiktatott extra spekulációs rétegtől, ami elszakadhat a külső piactól, de odabent közvetlen módon a bányászok profitja ellen dolgozik.

    Persze itt is lehet "hasrate bubble", avagy "pump and dump" a hasrate piacon is, így nyilván lehet ez nagyon kedvező a bányásznak is (ha épp olyan a szituáció, legalább is időszakosan). De akkor is egy extra felesleges tényező.

    [ Szerkesztve ]

    TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

Új hozzászólás Aktív témák