Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • TazLeacher

    nagyúr

    válasz Napfénysüti #17025 üzenetére

    Egyébként ha már ennyire ezek ellen vagytok akkor azért megkérdezném: van aki menhelyről vett magához kutyát hogy ezzel segítsen a kutyák túl nagy számából eredő problémán?

    Igen.

    Nem szeretnék most belemenni, de pontosan ezért tart az egész helyzet ott, ahol tart. Mert így gondolkoznak az emberek...elmondok neked egy sztorit, aztán leszűröd belőle azt, amit akarsz.

    2012. novemberében találtam az utcán egy kb. 3 hónapos kölyök kutyát. Kedves volt, aranyos volt, befogadtam, és kerestem neki gazdát (ha visszakeresed, még itt is bent volt a képe). Szerencsére elég gyorsan sikerült neki gazdit találni, jó, szerető otthonba került, igazi gondoskodó gazdihoz. De sajnos a gazdi annyira nem volt gondoskodó, mert bár tervben volt az ivartalanítás, meg is volt már az időpont, de még ivarosan a nagyon okos átvitte a kutyát egy ismerőséhez, akinek tüzelt a szuka kutyája, és persze ahogy annak lenni kellett, felcsinálta...

    Az első hiba: baszott ivartalanítani a kutyáját. Felelőtlen ember az ilyen.
    A második hiba: az ivaros kutyáját egy olyan helyre vitte, ahol tüzelő szuka van. Felelőtlen és hülye az ilyen.
    A harmadik hiba: őrizetlenül hagyta a szukával: egy igazi barom és felelőtlen az ilyen.

    Persze a kutya terhes lett. 9 kölyök született.

    Negyedik hiba: a helyett, hogy elvetették volna a kölyköket, megtartották a kölyköket.

    Vajon milyen eséllyel indulnak ezek a kölykök a világban? 9 db keverék kutya ott, ahol több tízezer van menhelyen utcán, tele a FB ingyen elvihető kutyákkal? Megmondom én: lósz@rral. A dolog buktatói:

    Az első gond ott kezdődik, hogy vajon lesz-e gazdája a kutyáknak. Szerintem nem mindegyiknek. Vajon mi lesz a megmaradt kutyákkal?
    Következő gond: ha lesz is gazdájuk, vajon milyen? Biztos, hogy megfelelő körültekintéssel választ gazdát az, akinek 9 fölösleges kölyök van a nyakán? Biztos, hogy megbízható emberekhez kerülnek?
    Következő gond: vajon egy ilyen "ingyen vidd" kutyának a gazdái, akik igazából túlnyomó többségben csak azért fogadják be a kutyát, mert sajnálják/ingyen van/de aranyos, tartósan tudják nevelni a kutyát, vagy amikor az első teraszbútort szétrágja, vagy esetleg lesz egy 80.000 Ft-os műtéte, nem dobják-e ki, vagy adják menhelyre?

    Konklúzió: hibáztam. Kegyetlenül hangzik, de ha akkor novemberben hagyom a hóban megfagyni a kutyát, vagy nemes egyszerűséggel kitöröm a nyakát, vagy elaltattatom, akkor ma nem áll az élet előtt 9 ilyen kutya. 1 életet megmentésével 9 másik kutyáét tettem tönkre. Az a 9 kutya most pont abban a helyzetben van, mint a papájuk volt tavaly télen...és ezt nekem köszönhetik. Megbántam, hogy megmentettem a kutyát. Nagyon. Annak a 9 kölyöknek nem szabadott volna megszületnie. Az ilyen hülye emberek miatt (mint a fenti páros) vannak tele a menhelyek, és amíg ez a gondolkodásmód nem változik, a helyzet sem fog.

    És akkor most nézzük a Te példádat:
    Ha jól szűrtem le, van egy tessék-lássék yorki kutyád. Találsz mellé valami másikat, és lesznek kölykök, mondjuk 3. Miért? Csak. Mert olyan szép dolog, hogy az ember megdu*atja a kutyáját. Születik mondjuk 3 szép kis kutya...ingyen persze nem tudod őket odaadni, mert elég költséges hobbi a kiskutya tartás. Megkapják az oltásokat, a féregtelenítőt, a chip-et, meg persze esznek ezt-azt, ami simán kutyánként 20-30.000 Ft lesz. És akkor megúsztad, hogy betegek legyenek...ott aztán szépen elszállahat a költség, akár 6 számjegyre is. Aztán ezek a kutyák elkezdenek cseperedni, mindent összesz@rnak, megrágnak...Most ezt a költséget vagy bevállalod, vagy nem. Ha nem, akkor persze logikusan ezt az árat elkéred értük...keresel nekik gazdit. De kiknek is? Törzskönyv nélküli, semmilyen papírral nem rendelkező, bizonyítottan "semmilyen" kutyát akarsz eladni. Keress rá, hogy mennyiért mennek ilyen kutyák...biztos a Te kutyáid is nagyon aranyosak lesznek...de miért pont a tiéd. Aztán mondjuk 1 vagy 2 nem megy el, mert a kutyának sem kell. Mi a teendő...lényegében a kutya nő, eléri az 5-6 hónapos kort, és szinte lehetetlen rajta túladni. Arról mondjuk nem is beszélve, hogy fogalmad sincs, hogy a Te kutyád és a másik milyen betegségeket hordoz magában, amik esetleg kiüthetnek a kölykökön. (Konkrétum: 8 hónapos a kutyám, ajándék volt, "véletlen alom" szülöttje. Az örökölt bőrbetegségének kezelési költsége túl vannak már a 80.000 Ft-on...) Aztán egy ilyen gazda vagy tűri ezt, vagy nem. Ha nem a kutyát vagy visszaviszi hozzád, vagy kivágja az utcára, vagy leadja egy menhelyen, vagy egyszerűen nem bírja anyagilag és elaltatja....stb...stb...stb. Ezt lehet még sokáig húzni.

    Persze ezek mind eshetőségek, de valljuk be: a jelentős részükre bőven van esély. És ha csak 1 kutya az alomból nem úgy végzi, ahogy az egy kutyához méltó lenne, akkor megérte?

Új hozzászólás Aktív témák