- iOS alkalmazások
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
- Milyen okostelefont vegyek?
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- iPhone topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Mobil flották
- Ulefone Armor 26 Ultra - sokat akar a szarka
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
Hirdetés
-
Retro Kocka Kuckó 2024
lo Megint eltelt egy esztendő, ezért mögyünk retrokockulni Vásárhelyre! Gyere velünk gyereknapon!
-
Mostantól Switch-en is elérhető a DarkStar One
gp Alig tizennyolc évvel az eredeti kiadás után a Nintendo hibrid konzoljára is megjelent a játék.
-
A játéktelefonokat is megbabonázza az AI
ma Remélhetőleg a mesterséges intelligencia ránéz a Red Magic 9S Pro hőkezelésére.
-
Mobilarena
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
roBEEsz
csendes tag
Halihó!
Impresso a classic vonalas kávéit is visszazárható zacsiban adja? (250g kiszerelés)
-
roBEEsz
csendes tag
Az amúgy mennyire gáz, hogy alapvetően akkor vakszűrőzök csak, amikor az eszembe jut ?
általában azért 2 hetente dobok neki egy kis port, ma véletlen eszembe jutott és por nélkül adtam neki 1 párat.. ilyenkor rendszerint marad is a vakszűrőben "kávépor". Sűrűbben kellene ezzel foglalkoznom?
-
roBEEsz
csendes tag
Halihó!
Sajnos a friss kávé megmérgezett és már nagyon nehezen viselem a zacsi alsó 1/3-ban lévő, a sok nyitogatás hatására levegőt kapott babszemek nyújtotta ócska ízt.. Egyszerűen kb. csak egy mokkás, nulla ízjegyekkel operáló barna löttyöt kapok (persze kis túlzással), aminek még a szaga sem az igazi..A tárolás jelenleg úgy néz ki, hogy hagyom a kávét az alap zacsijában és +-ba még belerakom egy simítózárasba.. ez pedig ott pihen a gép és az őrlő mellett.. Napi 2x találkozik közvetlenül levegővel és kb. egy hét alatt fogynak el nálam a 250g-os zacsik. (Természetesen minden esetben jó minőségű, friss kávékat fogyasztok - Impresso, Warda, Kalmar, PY stb..)
Gondolkodtam abban, hogy berakom a hűtőbe a nyitott zacskót, de gyanítom, hogy a hűtő folytonos nyitása-csukása nem feltétlenül pozitív hatást fog gyakorolni a kávémra..
Ugyan nem mondom, hogy szívesen, de ha valóban nincs más lehetőség, akkor az adott nyitott zacskót be fogom rakni üvegcsékbe, aztán megy a fagyasztóba.. Ennek van értelme, hogy mindig az adott nyitásra kerülő zacsival elvégzem ezt a metódust? Így kb. egyszerre csak 12-13 üvegcséről lenne szó.. bár heti jelleggel bosszantónak tűnik az ezzel való tökölés.. Esetleg tudtok olyan webshopot, ahol lehetne ilyen üvegeket beszerezni jó áron? (az adagok 18-19g körül lennének) A fagyasztott kávék egyből a fagyasztóból történő kivétel után őrölhetőek?
Valaki egyéb működőképes alternatíva?
Köszi-köszi!
-
roBEEsz
csendes tag
válasz
stereofan #117946 üzenetére
Köszi @p.lac, @stereofan!
Ki fogom próbálni ezt a tippet, talán egy kicsit kevesebb macera, mint fagyasztgatni. Egyébként arra nagyon figyelek, hogy ne öntsem.. van egy műanyag kanalam és mindig azzal szedem ki az adott adagot.
@Cathfaern Alapvetően viszonylag közel van a géphez, tényleg csak egy kevés hely van közöttük, viszont nem érzem annyira, hogy a gép nyomná rá a meleget.. Ugyanakkor ez már lehet, hogy kicsit belemagyarázós, de ablaktól sem messze van, lehet hogy a tárogatás sem segít neki?
[ Szerkesztve ]
-
roBEEsz
csendes tag
-
roBEEsz
csendes tag
Sziasztok!
Jelenleg egy Gaggia Classicom (2018) van Omron PID-del, szűkítővel és 9 bar OPV-vel + Mignon Specialita. Nem vagyok annyira elégedett az eredménnyel, ezért kérdeznélek titeket, hogy érdemes lehet-e kipróbálni a 6,5 bar-os OPV-t? Nagyon sok helyen láttam, hogy istenítik, így eléggé elgondolkodtam rajta.. Zömmel közepes, világosabb pöriket fogyasztok, bár gyakran megfordul nálam sötétebb is. Következő kiszemelt a Roastopus Seashell és a Siren..
Valakinek van személyes véleménye?
-
roBEEsz
csendes tag
válasz
mézespálinka #118013 üzenetére
Igazándiból jelenleg Fecoterrel van itatva, szóval szerintem víz szinten sem kéne panasznak lenni.. Sok esetben nagyon erősnek érzem a kávét, gyakorta csak egy erőteljes mokkás ízt érzek..
Puck perfecter disztrit használok, de disztributolás után hagy egy kis gödröt középen.. Lehet emiatt csatornásodik és ez okozza a gondot.. nem tudom..
-
roBEEsz
csendes tag
válasz
fragola.6035 #118027 üzenetére
Köszi a tippet!
Jelenleg a gépben lévő 9 baros rugót ellenőrizte nekem @nagyzol fórumtárs, az tökéletesen hozta is a 9 bar nyomást.
Mindenesetre már most kibántam magam a 6,5 bar-os próbálkozásból
-
roBEEsz
csendes tag
Általában 18-19g-ból készítem a duplámat, ehhez a 18g vagy a 15g ridgeless VST kosár passzolna jobban? 18g sokkal többet kér?
-
roBEEsz
csendes tag
válasz
skoos #118110 üzenetére
Alapvetően a pihentetési idő függ a pörkölés idejétől.. pl. Kávékalmár konkrétan 1 napos pörkölést ad.. annak azért célszerű lenne 2 hetet hagyni, de én 1 hét után is szoktam fogyasztani
Láttam több helyet, ahol már ezt a két hetet megvárják és utána kapod meg, ergo egyből fogyasztható.
Tárolással kapcsolatban elég sok hasznos infót találsz itt.. Én alapvetően mindenképp hagynám a gyári zacsijában (ez a közeg lesz neki a legmegfelelőbb, hogy minél frissebb tudjon maradni).. + beszoktam rakni egy simítózárasba is a biztonság kedvéért.. Nem árt, ha nem öntöd a kávészemeket, hanem az aktuális adagot kanállal szeded ki (a zacskó aljában helyezkedik el a szén-dioxid, ami pedig a frissességért felel.)
Ezen kívül persze csomó más módszer is létezik, érdemes szemezgetni, hogy neked melyik a legtesthezállóbb..
-
roBEEsz
csendes tag
Sziasztok!
Tegnap megjött a Roastopus csomagom és már neki is ugrottam a Sirennek.
Eddig kettőt húztam belőle, amelyek így néztek ki.
19.2g - 42g - 30 sec - 93 fok (pid szerint legalábbis, szerintem kicsit kevesebb is)
19.2g - 45g - 34 sec - 93 fok
Mindkét esetben túl domináns volt a savanyúság, nem a kellemes vonalon.. Sajnos az isten se tudja miért, de finomabbra nem tudok már menni az őrlővel, így nagyon a lefolyás idejét nem tudom tovább húzni, max ha még ennél is kicsit hosszabbra engedem. Tolják rá esetleg +3-4 fokot, hátha az kiveszi belőle ezt a túl erős savasságot?
Ti milyen lefolyással szoktátok fogyasztani ezt a kávét?
Setup egyébként Gaggia Classic 2018 (tuning) + Specialita + IMS 12/18g (nem sokára VST <3) - Fecoter 955 víz
Válaszokat köszi-köszi!
-
roBEEsz
csendes tag
válasz
mézespálinka #118128 üzenetére
Hát, ha biztosnak nem is mondanám, de az Omron ha jól tudom még viszonylag megbízható.. persze nem vagyok egy atom zseni a témában, így elképzelhetőnek tartom azt is, hogy jóval kevesebb. Mindenesetre meg fogom próbálni egy kicsikét magasabb PID álláson, mondjuk 96 környékén. A valóság az, ha van lehetőségem speciality-t inni - sajnos Mosonmagyaróváron viszonylag kevés - DE, ha van, akkor azt mindig kihasználom .. és a nagy különbség, hogy azok a kávék valahogy "smoothok", könnyedén csúsznak, és persze mégha nem is a zacskóra írt ízeket adja 1/1-ben vissza, de közelít hozzá.
Az általam otthon készített kávék egyszerűen sok esetben nem esnek jól.. érzem, hogy savam lesz tőle, kb. büfögtet, sok esetben bántóan erőteljesnek érzem..
Félreértés ne essék, abszolút nem az adott kávét, vagy gépeket hibáztatom..
Azt gondolom, hogy a géppark alapvetően tökre rendben van, így az emberi tényezőben próbálom a hibát keresni .. viszont ezt sem igazán találom.. Többször tapasztalok csatornára utaló jeleket a lefolyáson/pogin, de nem igazán értem, hogy honnan erednek.. Őrlés - WDT - Puck Perfecter - Tamp (ha úgy tartja kedvem maroktamper) és megy a shot.. nem tudom ebben a folyamatba hol tud hiba menni.
-
roBEEsz
csendes tag
Sziasztok!
Van itt valaki, aki Mignon Specialitaról váltott más őrlőre?
Nem tudom megszokni és egyre inkább azon vagyok, hogy nem is szeretném..
Erőteljesen gondolkodom az eladásán, de egyelőre még azt nem tudom, hogy mennyit lehetne érte kérni (fél éves, 1 hónapja volt késcseréje, még jó fél év gari biztos van rá + single dose mod) és hogy milyen utód után lenne érdemes nézni..
Alapvetően tök pozitív, hogy nagyon minimális pangóval dolgozik, csendes és gyors.. de nekem az állító mechanizmusa pl. nem jön be és világosabb, spec. kávéknál azt érzem, hogy egy kicsikét keveset tud - bár talán az én zöldfülűségem is rátesz 1 lapáttal -
Szóval a kérdéskörök adottak.. mennyit érhet és mivel érdemes pótolni? (Ha ez olyan 130 körül elmegy, akkor az utódra kb 180 lenne a keret..)
-
roBEEsz
csendes tag
válasz
RetepNyaraB #118241 üzenetére
Majd lehet készítek róla egy videót, aztán megköszönném ha ránéznétek..
Amit én tapasztalok, hogy a legfinomabb álláson van (mikor leáll az őrlő már karattyolnak kicsit a kések..) mégis a vártnál jóval gyorsabban folyik.
Ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy adott egy Roastopus Sirén (jelen esetben).. én 19g-os adagot szoktam használni "világosabb" pörkölésnél az IMS 12/18g kosaramba.. a végén így kapok 45-50g "folyadékot" kb 30mp alatt..
Azért folyhat gyorsan, mert csatornás? Több esetben is láttam már a közepén egy db pici lyukat -amely ugyan nem túl mély, de ott van-.. Viszont ezen a vonalon nem tudom, hogy akkor mi mehet ennyire félre egy WDT-Puck Perfecter-Tamp után..
Mindenesetre nem sokára megérkezik a VST kosár, ami pedig ha jól tudom még finomabb őrleményt kér... szóval kicsit parázok tőle..
-
roBEEsz
csendes tag
válasz
pbalint #118246 üzenetére
Hát ahol vásároltam, oda visszavittem ezzel a hibával.. aztán gyakorlatilag egy kés csere történt benne..
Annak idején én ránéztem és párhuzamosnak találtam őket.. (igaz, elég kókler módon csináltam, mivel konkrétan szövegkiemelőztem a kést, hogy nézzem hol kopik esetleg jobban.. de nem volt ilyen terület..)
Mindenesetre szerintem fogok beszélni valakivel, hogy nézzen rá.. csak a környéken viszonylag korlátozottak a lehetőségek.. és akkor még enyhén fogalmaztam
-
roBEEsz
csendes tag
Most látom @sz.zs hogy árulod a Mazzert... ha gyors el tudnám passzolni a Specialitat már venném is..
-
roBEEsz
csendes tag
válasz
sz.zs. #118698 üzenetére
Hozzám hétvégén jön egy közös Major barátunk
Egyébként a Major C késsel, átnézve, (szükség esetén szabályozva) hol helyezkedik el a ranglistán? Nevezhetjük talán kis túlzással (értelmezhető árú) end game őrlőnek?
Marad azért a Specialita is, pl. sötét pörire semmi kínom vele.. szóval arra marha jó lesz.. Többit meg a nagy tesó intézi.. Nem volt még más őrlőm, de bizakodó vagyok
-
roBEEsz
csendes tag
Sziasztok!
Meglett végre a Majorom, amiért itt is köszönet @iatti fórumtársnak, illetve nem mellesleg a vendéglátásért is!
Ugyan vele is sok mindent átbeszéltünk, de szeretném rendeltetés szerűen hasznalni a masinat..
Mit erdemes tudni?
Szukseges lehet a babok vizezese? Orlemeny allitasnal gyanitom csak jaro motor jatszik.. ill. ti orlemeny finomitas-durivtas eseten nyomtok at valamennyi kavet a gepen?
Barmi egyeb?
Köszi!
-
roBEEsz
csendes tag
Sziasztok!
Meg volt az első shot a Majorral, őszintén nem gondoltam volna, hogy ekkora különbség lehet őrlő és őrlő között..
Annak idején gyanítom, hogy még @sz.zs jelölte rajta az előző kés presso tartományát, gondoltam két-három ricnit még finomabbra húzom, fogalmam sincs mit számít 1 ricni..
Meglepődve konstatáltam, hogy első indításra nem nagyon akarnak felpörögni a kések, de aztán másodjára jobb belátásra tértek. (egyébként ez a legfinomabb állítás..)
A 15 másodperces őrlési idő után kicsikét nehéz megszokni, hogy fél pislantás alatt kint van az őrlemény és tényleg zéró ami benne marad. Egyedül az volt fura, hogy olyan szinten ömlik, hogy a tölcsér aljában megszorul, így kicsit meg kellett kocogtatnom.
Hát már első ránézésre is láttam, hogy brutál finomra mentünk, de gondoltam azért megnézzük mit jelent ez a gyakorlatban.
Ebben az esetben Roastopus - Sirennel volt etetve, az adag pedig most 18g volt.
Ezzel a legfinomabb állással, egy 18g VST kosárral, kicsivel több mint 50 mp alatt tudott átszökni 38g kávé. Ebből datálva azért legközelebb visszahúzok 1, de inkább 2 ricnit.. viszont kóstolásra nagy meglepetés ért, mivel annyira balanszos, smooth és ízekben vibráló volt, hogy szinte hihetetlen.. szóval igen, valahogy épp ez hiányzott a specialitaból..
Összehasonlítás gyanánt a Specialita 19g őrleménnyel ment ebből a kávéból, szintén a 18g-os VST kosarat használva. Nagy gyötrelmek árán sikerült kihoznom 45 g-ot 20 mp alatt. (legfinomabb állás..)
Szóval eddig nagy a love az új baráttal, ma pedig újabb finomságokkal kínálom meg
ugyanitt a pozitív promó után Specialita eladó
-
roBEEsz
csendes tag
válasz
weinmaker #118791 üzenetére
Specialita nem egy rossz gép, csendes, gyors, kicsi és teszi a dolgát.
Kezdetben mikor elkezdtem itthon kávézni, abszolút az volt az elképzelés, hogy az igazi olasz, sötét perkes vonalon fogok mozogni..
Erre remekül használható is volt a kis Specialita.. viszont a vezérhangya megindult és rácsúsztam a világosabb tételekre.. ez pedig már sajna gondokat okozott.
Egyelőre lehet megmarad sötétre a Specialita, már amennyibe fogyasztok a közeljövőben sötétet.. aztán ha egyszer valaki vinné, akkor viheti.
-
roBEEsz
csendes tag
válasz
sz.zs. #118792 üzenetére
Akkor ez még a régi, mert piros jelölés van rajta.
Úgy értem, hogy szépen beleszórtam a babokat a garatba, indítottam és azt hiszem csak búgott. Aztán lekapcsoltam, újra indítottam és akkor már tökéletesen ment.
Gyanítom, hogy ez talán azért volt, mert a legfinomabb állásra raktam - amire egyébként szerintem nincs is szükség - vagy pedig még az is lehet, hogy valamit rosszul csavartam az indítón, ez volt az első alkalom, szóval nem lepődnék meg rajta.
Egyébként patika a gép, szóval nagy köszi neked is és iattinak is még egyszer!
-
roBEEsz
csendes tag
Csopak közelében valahol lehet venni speciality kofit? Bab vagy Beaver Almádiban? Füreden esetleg valami?
-
roBEEsz
csendes tag
Létezhet, hogy egy Beyond Whitin januári perkkel akármit csinálhatok csatornásodni fog? Igaz nyitva nem volt, de hát nem mai darab.. ajándékba kaptam még korábban.
Bűvészkedtem vele már mindenhogy, a pogácsán nem is látok egy árva lyukat sem, viszont ha naked alá nézek, látom hogy foltokban jön a kávé..
Ha azt mondjátok ez már tuti döglött, akkor nem is igen erőltetem, mert közben beesett a CasMo utánpótlás..
-
roBEEsz
csendes tag
Torokban megjelenő kaparó, kis túlzással "maró" érzés a kivonatolás szempontjából mit jelent?
Kicsit úgy kell elképzelni, mint mikor iszol valamilyen rövid italt és érzed a torkodban ..
Nem tudom eldönteni, hogy túl kivonatolódik-e (33mp körül folyik le - CasMo - Villa Rosario (meglepően sötét pöri- 1:2 arány)) , vagy éppenséggel elbírna még egy kis vizet, mondjuk 1:2,5 arány..
Ti tapasztaltatok már ilyen ízbeli "hibát"? Egyébként maga a kávé finom és volt, hogy sikerült már vele nagyon tiszta ízjegyeket húznom, de mostanság beköszön mindig ez a "hiba."
-
roBEEsz
csendes tag
válasz
RetepNyaraB #119040 üzenetére
Köszi a helpet!
-
roBEEsz
csendes tag
Én vagyok ilyen nagyon béna, vagy valóban elég könnyedén csatornásodik a a pogácsa?
Egyszerűen akár milyen metódussal készítem elő a pogit, a végeredmény szinte mindig spriccel a nakeden..
Set upba hosszan nem akarok belemenni, mert szerintem már mindenki ismeri
De röviden: Gaggia Classic (2018) tuning, Mazzer Major (tuning) , vst 18g
18g kimérve, spricc rá, pohárba őrlés, portafilterbe borítás, kicsi WDT, disztri és megy a tamp.. (próbáltam már kihagyni a WDT-t, disztrit.. próbáltam maroktampert, sima tampert, de valahogy mindig sikerül csatornát okoznom)
Mint megtudtam nem kell külső jele legyen a pogácsán (egyébként nincs is..) talán annyi, hogy nagyon vizes maga a pogi..
Tipp? Mire kellenne jobban odafigyelni?
-
roBEEsz
csendes tag
válasz
Gery0505 #119127 üzenetére
Ez a kérdés hozzám szól ?
Sajna én ilyen mélységekben nem vagyok benne, így még sosem öntöttem ki belőle vizet :S
petfoto: Alapvetően most Impresso kávé van terítéken, ők pedig sötétebbre pörkölnek (annyira, hogy kicsi olajkicsapódás is látható a babon..), ezáltal nem akarom annyira hosszúra engedni + szerintem lehet, hogy az még több csatornát idézne elő.
Egyébként most WDT után kicsit jobban leütögettem, utána ment a disztri.. most spriccelni nem spriccelt, viszont amin meglepődtem, hogy a 30 mp lefolyás helyett 40 mp lett.. ergo lehet ha leütöm ennyire, akkor viszont lehetne durvábbra őrölni, ami pedig csökkentené a csatornásodás lehetőségét. (.... vagy tévedek?)
-
roBEEsz
csendes tag
válasz
zolnagy #119133 üzenetére
Hát elég vicces, de Zoli jobban ismeri a gépem, mint én
Ő tette bele a Pidet, ill. szűkítőt.
Hát gyanítom, hogy valamit én hibázok el.. Bár régen érdekes mód nem sok gondom volt a csatornákkal.. (bár hozzá kell tenni, hogy akkor még nem is VST kosarat használtam)
Két fura dolog van talán, az egyik hogy nem nagyon rémlik, hogy akkorákat köpne a lefúvató, mint régen - nem tudom, hogy van e jelentőssége - a másik pedig, hogy nagyon vizes a pogi.. Ti a gombnyomastol, vagy az első csepptől méritek az időt? Nekem ez gombnyomástól 30mp..
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- DJI Air 3 FMC RC2 drón +Garancia +Care Refresh +ND Filterek +USB töltő
- ELADÓ DJI AIR 3 FLY MORE COMBO (DJ RC 2) KIEGÉSZÍTŐK
- IGAZI RITKASÁG: Számozott, limitált kiadású Assassin's Creed Valhalla Orlog Deluxe Edition
- Stabil MoBalux fürdőkád belépő
- Garmin Edge 540 Kerékpár Computer, Bontatlan, Új, 0 Perces, 1 Év Garancia, Országos Házhozszállítás