- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- iPhone topik
- Jókora telepet kapott a OnePlus 13 is
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Apple iPhone 15 Pro Max - Attack on Titan
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Xiaomi Mi 10T - erre vártunk idén
- Android szakmai topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Nothing Phone (2a) Plus - semmi lényegi plusz
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz tupacamaru #14026 üzenetére
Megnézve a panel hátulját, bár kicsit homály a kép, de elég sok hibás forrasztást láttam rajta. Meg elég gányú néz ki az a megfolyás a forrpontok körül.
Érdemes lenne minden forrpontot átforrasztani.
[ Szerkesztve ]
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz Speeedfire #14049 üzenetére
Nos igen, a visszacsatolásnak konkrét célja van. Egyrészt csökkenthető vele az erősítés, ha túl sok lenne, valamint sávszélességet növel, zajt csökkent, úgy általában. Hogy aztán soros/párhuzamos feszültség/áram visszacsatolást alkalmaznak-e azt megint a kívánt célok határozzák meg.
Az Ágoston könyvet én is kiolvastam már párszor, abban is van jóféle tranyós erősítő. Nem csodálom, hogy fórumokon sem tartják sokra az IC-s dolgokat, van ugyan 1-2 jobb hangú típus, de általában a minőség nem elég jó. Igazából a kommersz cuccokba találták ki őket, olcsó legyen, kevés alkatrésszel, aztán kész.
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Attól függ, bár gyak. a boltban sem ismerik, de a kábelezés utolsó 10 méterét a szabvány szerint sodrott eres UTP-vel kell csinálni, a maradék 90 métert meg "fali" tömör UTP-vel. A sodrott meg hajlékony eléggé.
[ Szerkesztve ]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz Speeedfire #14065 üzenetére
Szerintem nem fogsz csalódni benne! Hangminőség terén biztosan nem, de teljesítmény terén sem.
Még a kondik beszerzésére figyelj oda, a mély hangok rendes átvitelére az ilyen MKP, MKT féle tömb kondenzátorok (mintha polipropilén lenne a hivatalos nevük) a jók, amiket ír a könyv is. Írnak még más típusokat, de ezeknek a legkönnyebb a beszerzése.
Ha pl. találsz egy kidobott képcsöves TV-t, nyugodtan guberáld ki belőle a panelt, mert jó pár darab megfelelő értékű tömbkondi lesz rajta. (mondjuk a boltban sem kerülnek sokba)
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz Speeedfire #14067 üzenetére
Tranyónként elég lesz szerintem, mert akkor az 4 bordát jelent. A könyv 0.4K/W értékű bordát ír, amit gondolom közös hűtőbordának gondoltak egy panel számára. Az kb. ekkora:
A PC-s bordákat ugyan nem venti nélküli működésre tervezték, ezért jóval több lamellájuk van. Max kicsit kihajtogatod őket, és jók is lesznek.
[ Szerkesztve ]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz Speeedfire #14071 üzenetére
Számold át a kelvint Celsiusba, onnan meg már tudsz böngészni a neten.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz totya694 #14078 üzenetére
Ajj de szép Nixie csöves műszer! Még sikerült ilyennel mérnem a Pollackon, csak az egy komplett, mindent tudó verzió volt 6 digittel. Nagyon szépek ezek a kijelzők, öröm velük dolgozni.
pumatom: vagy szerzel megfelelő akkut, vagy pl. szigetelőszalaggal összegyógyítasz kettőt, mint a képen van, ott is a ragszalag tartja össze.
[ Szerkesztve ]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz Speeedfire #14098 üzenetére
Azt túlzásnak tartom már. Ágoston könyv mennyit ír?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz Speeedfire #14105 üzenetére
Nyakamat rá, hogy egyikünk se hallaná ki az eltérést a 2 darab 160VA és az egy 60VA-s trafó között. Nekem nincsenek profi hangfalaim, amin ilyen dolog esetleg hallható lenne, de szerintem neked sem. Nem is beszélve a fülről.
Atos23: az klassz műszer lehetett. Egyszer még csinálok valamit Nixie csövekkel.
[ Szerkesztve ]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Csinálom a saját PP kapcsolásomat vonali szintre, de most a Tina kicsit elgondolkodtat. A két piros téglalappal van gondom.
A bal oldali ugye a bemeneti csatoló kondi, és a rácslevezető ellenállás. A Tina szerint ezek helyetti rövid zár is jó, kihagyva a levezető ellenállást. Akár még igaza is lehet, nem mindig van ott az az ellenállás.
A másik téglalapban meg rövid zár van, oda jönne egy csatoló kondi, meg megint egy rácslevezető, de az meg beleszól az erősítésbe. Most nincs berajzolva, és vígan működik, valamint ahonnan lestem ilyen kapcsolást, ott sem tettek csatolást a két cső közé, csak összedrótozták. Szerintetek?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz Lompos48 #14150 üzenetére
236V van a jobb oldali katódján a rövid zár miatt, ezért is nem értettem, hogy ez így miért működik.
A rajz kicsit bonyi, nem akarok 4 csöves erősítőt csinálni. A kapcsolásomban csak mögé fogom kötni a pentódákat, stb.
totya694: jah igen, ha változik a rács ellenállás, az kellemetlen.
[ Szerkesztve ]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz Lompos48 #14158 üzenetére
No így kicsit átláthatóbb:
Ha nem alkalmaznám az osztott anódellenállást, akkor 135V kerülne a jobb oldali cső rácsára, mint az említett HE rajzban: [link]
[ Szerkesztve ]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz szaszayanou #14175 üzenetére
Jól gondolod, azok kimenetek. Ha nincsenek bekötve, akkor rossz a rajz.
Én spec. ónszippantót használok, de az a sodrat sem rossz dolog.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz szaszayanou #14182 üzenetére
Ez egy dupla poti. Egyik szélső lábat a jelre, másikat a testre. Erősítő bemenetét meg a középsőre. Másik csatornánál ugyanígy.
Viszont arra számíthatsz, hogy nem fog együtt futni a két potméter, az ellenálláspályák eltérése miatt.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz Lompos48 #14160 üzenetére
A válasz az, hogy a katódhoz képest csak 7.4V feszültségen van a cső rácsa, nem érdekes a földhöz képesti feszültség, így jó a kondi nélküli kapcsolat a két trióda között.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz ABnormal #14218 üzenetére
Elnézve a nyákot, nem javaslom azoknak a sárgáknak a kicserélését, mert szét fog menni a nyák.
70 valahányban gyártott Pio erősítőmben már csaknem légszerelni kellett az új puffer kondikat, mert nem a réz megadta magát, abban is ilyen nyák van.Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz ABnormal #14221 üzenetére
Ténylegesen hány voltról megy az erősítő? Én spec még nem láttam 63V feletti puffer kondit kiskerben.
totya694: azt volt szerencsém élőben látni és szerelni is, csak döglött volt szegény. Egyik idős tanár úr azonnal el is kobozta magának, hogy majd ő megjavítja.
[ Szerkesztve ]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Mondjatok nekem valami pici erősítő IC-t, ami 2-3V körül már működik. Egy egyszerű kis passzív hangdobozt kellene feldobni, szal teljesítményigény csaknem 0.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz Speeedfire #14229 üzenetére
A TPA302 tetszett meg nekem, az már 8 ohmra is jó. [link]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz totya694 #14237 üzenetére
Ha még működik 1.8V-ről, akkor még jobb is lenne, mint a másik.
Ezt mire értik: Stereo Test Circuit(Unless otherwise specified Vcc=6V,Tamb=25°C) ?
Am. valszeg egy kis Liionos akkut lesz bent, esetleg ceruza akkuk.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz totya694 #14247 üzenetére
Csinálj neki TDA2030-ból, az csak kicsit gyengébb, viszont egytápfeszes és nem nagyon kell hűtőbordára költeni (mi a cégnél egy csavart nyomtunk át rajta, arra pár anyát tekertünk, ez volt a hűtés, és röhögve ment ), valamint ha elég hosszú a jel vezeték, akkor az egyik AM rádiót is megfogja és lehet hallani.
(haverral egyszer füleltünk, hogy honnan szól egy bemondó, hát a TDA ment át rádió vevőbe, mikor kb. 5 méter, nem túl jól árnyékolt jel vezeték volt bekötve)[ Szerkesztve ]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Na megcsináltam a 2822-es erősítőt, erre a kis hangszórók nem bírják, kiköpik a belüket!
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz totya694 #14264 üzenetére
Valami olyat nézz, aminek bipoláris tranyók vannak a végfok részében, nem fetek. A csövek meleg hangzását ellensúlyozná a fetek hideg hangzása, és az nem igazán frankó szerintem, mivel füölünk a "meleg hangzást" jobban kedveli.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ajánlom az: Tietze, Schenk - Analóg és digitális áramkörök (A biblia) c. könyvet. [link] - magyar nyelven is elérhető, nemrég még torrent oldalon is találkoztam vele. Ez is kb. 400 oldal, igen alapos.
Batman2: félreérted, nem attól lesz AB, hogy a végerősítő B osztályú lenne. Ilyet nem is igen csinálnak. A fesz erősítő része egy White-féle katód követő.
[ Szerkesztve ]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Kicseréltem a szokásos 0.47uF, 1uF kondikat a csövesben. Egyenlőre 1 darab Wima 4.4uF-es kondit kaptam, az betettem az egyik csatorna bemeneti csatolókondija helyére, a pentóda csatolója meg megkapta az 1uF-es bemeneti kondit, ezt a másik csatornán is megtettem.
Eredménye az lett, hogy a Wima-s csatorna leszólja mélyben a másikat, hogy csak kamillázok, pedig a másikban is MKP kondik vannak és a Wima is az. Holnap meg is rendelem a még kellő kb. 13 darabot, csak darabja 500Ft, de megéri
Aki erősítőt épít, ne spóroljon a csatoló kondin!
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz zetecR #14311 üzenetére
Megpróbálhatod a szalagkábelt is árnyékolni, valamint segít, ha óvatosan erekre szétbontod a szalagkábelt, máris nem lesz köztük akkora kapacitás. Ezzel a megoldással lehetett az IDE33-as 40 eres kábelből IDE66-ost csinálni.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz fero02 #14348 üzenetére
Ennek a lepárhuzamosítsanak a hátrány h. esetleg nem megy sleepbe a rádió, vagy nem teljesen és bár úgy látszik h. ki van kapcsolva, nyeli az áramot és 1-2 nap alatt lemerül az akku.
Ez személyes tapasztalat, jó ideig kerestem a hiba forrását, mire meglett.Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz moha21 #14358 üzenetére
Tegyen be egy passzív PFC-s tápból való bitang nagy fojtó tekercset a tápkörbe, az szerintem sokat fog segíteni az ügyön.
totya694: gyárilag? Az remek... - apám autószerelő, nem hiába mondja, hogy a 3F-es szabályt be kell tartani: Ford, Fiat, Francia soha!
[ Szerkesztve ]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz totya694 #14371 üzenetére
Lekötött riasztó és rádió mellett asszem semmit nem mért a multiméter, ha nem ment a fülkevilágítás, vagy csak valami nagyon pici értéket. Ez még egy egyszerű Suzuki Swift, nem sok elektronika van benne.
Rádió "ébren alvás" közben meg pár száz mA-t evett.Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz moha21 #14379 üzenetére
Na én adok neked!
Minél kell? Szinkorn, aszinkron v. egyenáram? Mert külön vannak.
hmm, most találtam a Szie-n anyagokat a Retter Gyula könyvből:
Egyenáramú gépek
Asszinkron
csúszógyűrűs asz. mot. féküzemeHa kell szinkron gépes is, azt is kereshetek.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Nézzétek mit találtam egy kb. 1960-ban gyártott csöves rádióban (lemezjátszóval a tetején, EL84-es végfoka volt), őskori egyenirányító, ha jól gondolom, azok a kis lapok szelén cellák mütyür kivitelben!
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz Lompos48 #14419 üzenetére
A Híd 59-es, csak a fényképen nem jól látszik. Am. készülő fejhallgató erősítőmbe marad az EZ-80 a diódák helyett, mert jobb a hangja.
totya694
Egyszer találkoztam szelén cellás egyenirányítóval, de az 20*20-as cellákból állt, volt vagy 40 darab sorba kötve.[ Szerkesztve ]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Csak annyit próbálj meg, hogy kösd át a forrpontokat a repedés körül drótókkal, valszeg nem több rétegű a nyák és így újra működésbe hozhatod.
Lompos48: miért terveztél áteresztő stabilizátort a tápba? Nem egyszerűbb megfelelő trafót szerezni?
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- Hoppá! Dell Precision 7550 Tervező Vágó Laptop -70% 15,6" i7-10875H 32/512 Quadro RTX 3000 6GB FHD
- Honor Magic6 Lite 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Dell 7390 13,3" FULL HD/i5-8250U/DDR4 8Gb/256GB M2 SSD/HDMI/4G/CAM/BT/Wifi/Új AKKU 1 Év Gari!
- Aszta! Dell Precision 7550 Tervező Vágó Laptop -70% 15,6" i9-10885H 64/512 Quadro RTX 5000 16GB! FHD
- Thrustmaster racing clamp kézifék tartó
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest