- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- iPhone topik
- Jókora telepet kapott a OnePlus 13 is
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Apple iPhone 15 Pro Max - Attack on Titan
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Xiaomi Mi 10T - erre vártunk idén
- Android szakmai topik
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Lompos48
nagyúr
válasz CPT.Pirk #10892 üzenetére
Hogy néz ki itt a 4 vezetékes mérési elrendezés? Ellenállás és hőmérsékletmérésre tanultam ilyet
Ugyanúgy lesz, 2 szálon küldesz neki tápot, a hurkon és műszereden mért áramot szintre kalibrálod. Műszer persze lehet ellenállás, amiről A/D konverterrel termelsz adatokat a mikrovezérlődnek.
...vajon mennyire fog örülni nekem a tanár?
Ha a uC-ket tanítja, akkor nem fog ujjongani, hanem lehet elzavar. Kérdés mennyire van a téma mérésre kihegyezve. Nem lehet tapogatózni?
Volna még egy lézeres megoldás. Valószínű nem az egyedüli gyártó, de csak ezt ismerem, volt kollégám anno/most csak barátom [link] -
Lompos48
nagyúr
válasz GerykO #10904 üzenetére
De mivel a nyákon akad egy power-LED is, ezért szerintem nem ártana a polaritásra figyelni.
Az mindenképp az egyenáramú felén van az áramkörnek. Marad érvényes, amit a hídról, egyen/váltóról írtam.
Jól értem, hogy azt próbáljátok sugallni nekem, hogy a diódák elé, az eredeti betáp helyére kössem a DC 12V-ot?
Ha oly messze a múltba tűntek elektro-tanulmányaid, akkor rajzold le és nézd meg hogy folyik az áram a diódákon, ha így vagy úgy kötöd az egyen vagy váltófeszültséget. Meglátod: igazam van.
Tudom lámpa vagyok, de ha Pécsett jártok egyszer, vagy jöttök a Busójárásra, akkor vendégeim lesztek egy-egy italra.
Lámpa mellett finom az Unicum.
[ Szerkesztve ]
-
Lompos48
nagyúr
Az esetek 99%-ában annyira igénytelen alkalmazástípus, hogy nem érdemes foglalkozni vele. Nincs az a veszély, ami a mobiltelefonoknál kísért: "jujj, lemerül!" Az akku kapacitása - még ebben a könnyelmű töltés/merítés üzemmódban is - simán bír akármekkora pletykameneteket is. Talán 5 éve nyűvök egy ilyen Panasonic telefont, de merült akku probléma csak akkor merült fel, ha a család (mezei telefont használó része) áttér a mobil üzemmódra, és a telefon ott marad, ahol utoljára beszéltek vele majd esetleg 2 nap múlva kerül toltőre.
-
Lompos48
nagyúr
válasz sörösló #10935 üzenetére
A számológépjavítás a '80-as évek sportja volt. De az árak is indokolták, meg a piaci felhozatal. Attól függ, ki hogy nőtt fel, tudott szemléletet változtatni. Van, aki egyszerűen szeret javítgatni. A régi, de minőségi (drága) cuccok még mindig teszik a dolgukat. A mai napig szolgál egy 25 éves HP11C, amit bizony előkapok, ha nem megy a PC, vagy nem elég a telefon.
[ Szerkesztve ]
-
Lompos48
nagyúr
Kinek a pap, kinek a papné.
A mazochizmus is egy tulajdonság, aki szereti az értelmetlen szöszölést, lelke rajta.
Mazochizmus = önmagadnak szenvedést okozni.
Babettával még mindig nagyobbat lehet esni, mint számológép-műszer-forrasztópáka kombóval.
-
Lompos48
nagyúr
válasz CPT.Pirk #10940 üzenetére
Izgalmas választás! Analóg szempontból az IC tökéletes, mindent tud, amire szükséged van/lehet. Az 1dB-es lépték a szabályozásnál tulajdonképpen tökéletes a hangerőszabályozáshoz. (Husszonannyi évvel ezelőtt az Analod Devices jelent meg elsők között a digitális hangerőszabályozással. Az AD7110 volt a típus, ahol megteoretizálták az 1,5dB-es lépéseket, mint olyan határt, ami alatt a szabályozás folytonosnak tűnik a fül számára). Ami problémát látok: plusz tápo(ka)t kell beépíts majd az erősítődbe, meg a nagy kihívás is, hogy ezt digitálisan vezérelni is kell. Nem lesz egyszerű, de annál nagyobb lesz majd az elégtétel.
Drukkolok neked. Esetleg menet közben beszámolhatsz néha meddig jutottál. -
Lompos48
nagyúr
válasz CPT.Pirk #10942 üzenetére
...szerintem elég lesz csak master hangerőt állítgatni, és fix "0"-n tartani őket...
Ezt addig, amíg nem szállsz el attól, hogy milyen cuccokon hallgatsz zenét, majd rádjön a görcs, hogy hangold már azt az 5 csatornát a szobára (mondjuk függöny, könyvespolc vagy párnák elnyelése miatt) . Biztos rádjön, hogy ha potenciálisan tugggya, miért ne engedd meg neki.
...gondolom ilyen elven mennek a végtelenszer körbeforgatható hangerő potméterek is...
Igen
"no dac selected" - gondolom, hogy inkább biztonsági kód. Ha valamilyen okból megszakad a kapcsolat a bemenet felé és azok lebegnének ne kezdjen el üvölteni az erősítő. De ennek még utánaolvasunk.
Miután kész a 2x 8 bit, egyszerűen vigyem rá őket egy 16 bites multiplexerre, onnan meg be a cuccba valamilyen órajellel, és meg is vagyok?
Itt majd még kutatunk. Előszöris a kész a 2x 8 bit-et elő kell állítani valamivel. Azokat kezelőszervekkel kell vezérelni (legalább egy channel select meg up/down billentyűkészlettel, meg Mute - ami lehet pont az 1111 kombináció ).
Megpróbálom előásni valahonnan a 25 éves AD7110-es cuccaimat/rajzokat, azon volt ilyesmi még balance logikával is. -
Lompos48
nagyúr
-
Lompos48
nagyúr
válasz CPT.Pirk #10951 üzenetére
Ha a bemeneti jelet rezisztív ellenállásokon osztod és ezen a soron "kapcsolgatsz" FETekkel, ha az osztó 2 nagyságrenddel nagyobb ellenállásokból áll, mint a FET Ron-ja, akkor az utóbbit csak picit modulálja az audiójel amplitúdója, nem hiszem, hogy észlelhető/érezhető torzítást tudna okozni. Keress valami Ron görbéket fesz. függvényében és nézd meg mekkora lehet az Ron változása max. párszáz mV hatására. Természetesen a teljesen nyitott FETek esetére gondolok.
-
Lompos48
nagyúr
válasz sörösló #10956 üzenetére
Most akkor csövest épít ez a jóember, vagy félvezetőst?
Ezek szerint hibridet.
A csöves tisztán analóg technika...
Előtte bármi lehet. Fantázia kérdése. Ha megcsinálja, akkor megtapsoljuk, mert beszámol róla. Jó volna ha neki címeznéd kritikádat/kifogásaidat. Én csak véleményt mondok ahol tudok valamennyit.
-
Lompos48
nagyúr
Kis problémákat látok a felvetésedben:
Én mostanában mértem 3 eres MTK kábelt (0.75 - 1 mm2) kábel kapacitását. Kb. 1 nF 10 méterenként.
A rádiófrekvenciás koax kábelek leg"rosszabbikának" a kapacitása 30 pF/ft. Itt kb. kijön az 1 nF a 10 méterhez. Lehet ott van valahol az MTK is. A mérőműszer belső ellenállása ellenben tényleg érdekes dolgokat tud produkálni váltóáramnál.
Azért mértem, mert a 2 W-os LED fényforrásom kikapcsolt állapotban is kibocsájt egy kevés fényt. Ennek oka a vezeték kapacitása.
Ezt azért furcsálom, mert szabály szerint a fázis a fali kapcsolóhoz megy, utána a fogyasztóhoz. Akkor honnan kap fázist, akár kapacitívan is? Lehet fordítva van bekötve a fázis/null.
Egyébként minden OK. Még annyit, hogy a kapcsolóba épített ködfénylámpa legalább 1mA-t eszik. Az pedig már 2kWh, ami majdnem hihetetlenek túnik.
-
Lompos48
nagyúr
válasz pumatom #10973 üzenetére
Az az adott generátortól függ, hogy hány Ampert képes leadni?
Igen, minden generátornak van egy maximális teljesítménye, amibő kiszámítható a maximális áram is. DE a motor is képes kell legyen arra, hogy leadja a generátor által megkívánt teljesítményt. Tehát a számításokba bejönnek a hatásfokok is szorzóként.
-
Lompos48
nagyúr
válasz fero02 #10993 üzenetére
Meg kellene mérni! Leht, hogy a fénycsövek miliampereket fogyasztanak, de az inverter már kV körül ad le plusz ott van beszámítani még az inverter hatásfoka is.
Találtam egy széria ilyen lámpát, gyújtási feszültségük 1050-1650V körül van, teljesítményük 3-4+ W. Nem tudom begyújtás után mennyit igényelhetnek, de ha az 500V, akkor is 10mA körül szopnak, azat még megszorzom a transzformációs aránnyal (mondjuk 40) majd elosztom egy 80%-os hatásfokkal, akkor a 12V-ból gél amper körül kell lámpánként. Ez saccolva. 4 lámpa esetén ez 2A. Jobb volna, ha a BC182-vel egy relét vezérelnél, ami kapcsolja a 12V-ot a 3.xV pedig vezérelné a tranzisztort. Ezt így első nekifutásra.
[ Szerkesztve ]
-
Lompos48
nagyúr
válasz fero02 #10995 üzenetére
Ha ez amit 12V-ról fogyasztanak a csövek, akkor én nagyobbakat találtam (mondtam, hogy első lövésre ). Akkor is kevés a BC182, mert csak 100mA-t tud. Akkor inkább keress egyet a BD sorozatból (a kicsit nagyobbakból) pl. BD 237 vagy akármelyik legalább 2A-es típusból. Arra vigyázz, hogy a 3V-ról akkora ellenállást tegyél a bázis felé, ami mondjuk 10/1 Ic/Ib arányt biztosítson, ezáltal leültetve a tranzisztort, hogy ne melegedjen.
-
Lompos48
nagyúr
válasz fero02 #10997 üzenetére
Az inverterek felé menő "+" vezetéket...
Így akkor hihető.
Ehhez hasonló BD tranyót esetleg miből tudnék bontani?
Ez egy jó kérdés. Nem tudom, nálam a fiókban van elég, de az messze van. Ha leolvasol egy párat a "kéznél levőkből", akkor szavazok valamelyikre.
Ha a 3.xV mondjuk 3.6, akkor 100-470 ohm között lehet bármennyi, az x értékétől függetlenül is.
-
Lompos48
nagyúr
válasz fero02 #11001 üzenetére
Az E és C hogy lenne érdemes szakosan kötni?
Ezt nem igazán értem (egyáltalán ). De talán úgy kellene, hogy Emitter a testre, Bázis ellenállással a 3V-ra, Collektor az inverter negatív táplálására, inverter pozitív tápllása a 12V-ra.A D13... jó, túlságosan nagy a feszültsége, ami nem lenne gong, de kicsi az áramerősítése. Ebben az esetben inkább olyan 50-68 Ohmot tennék a bázisba.
Azért a legbecsületesebb mégis egy kis relé lenne szerintem.
[ Szerkesztve ]
-
Lompos48
nagyúr
Természetesen. Meg lehetett volna folytatni MOS, meg egyéb variációkkal. Nekem a relés megoldás - bevallom - azért is tetszik, mert akkor a monitor úgy viselkedne, mint anno a 23"-os monitorom, amikor bekapcsolt a nagyfesz a standby után. Egyébként merész (úttörő) fegyvertény a monitor ilyen megbuherálása. Nem hiszem, hogy sokan álltak volna úgy a problémához, ahogy fero02 tette..
[ Szerkesztve ]
-
Lompos48
nagyúr
válasz fero02 #11007 üzenetére
A BD237 csak a nagyobb Icmax miatt biztosabb. Ellenállás nem kell nagy(obb) teljesítményű mert: Ic=0.5A, hFE (áramerősítés) legalább 50 >> Ib<=10 mA >> 10mA*10mA*100Ohm = 10mW.
Relének akármilyen jó, első kritérium a 12V-os tekercs, a második, hogy a kontaktusa vigye simán az 1A-t, harmadik a méret, mert te tudod hova-mi-mekkora fér el.
Darlingtonnál nincs mit levezetni. Az 2 tranzisztorból áll. Erősítése a 2 hFE szorzata, tehát bázisárama az első tranzisztor hFE értékével osztandó, azaz ugyanannyiszor nagyobb lehet a bázisellenállás értéke. Ezt lehet nyugodtan venni 50...100-as szorzónak. (Pl. 100 ohm helyett 10kohm)
-
Lompos48
nagyúr
válasz fero02 #11009 üzenetére
Vagy esetleg van annak is annyi tűrése, ha pl nem 12V van, hanem 13-14V?
Általában van. Elóvigyázatosságból egy óra működés alatt tapogatod és ha úgy tűnik, hogy melegszik (a tekercse) még mindig sorba köthetsz vele 1-2 diódát, hogy leharapjon kicsit a feszültségből. De ha ott a stabilizátor, akkor akár maradhat is. Meg alternatívnak: vannak 15V-os relék is a világon (lehet nem olyan gyakoriak).
...van olyan relé, ami 3V-os bemenő feszültségre tud kapcsolni 12V-ot, akkor a tranyók kifelejthetők az áramkörből?
Igen és igen. Csak arra figyelj mekkora a 3V-os táp árambíró képessége, mert a 3V-os relék (ugyancsak ritkábban előfordulók) tekercsellenállása jóval kisebb, mint a 12V-osoké. Ugye, kevesebb menet, vastagabb drót a nagyobb áramhoz, hogy ugyanakkora indukciót tudjon gerjeszteni azonos geometria esetén.
-
-
Lompos48
nagyúr
válasz fero02 #11015 üzenetére
Sajnálom, közben utaztam.
A bázisban természetes a 0.7V ha az emitter a testen van. Dióda nem kell. A kérdés marad-e még valami feszültség az ellenállás távolabbi végén, ami még bázisáramot tudjon generálni.
Ha igaz a fél amper az inverterek táplálására, akkor a BD csak azért melegedhet mert nagy a C-E feszültsége, nem elég a bázisáram, hogy szaturációba vigye. Szaturációban a BD kollektora le kellene üljön olyan 0.1-0.2V-ra. Próbáld növelni a bázisáramot az ellenállás csökkentésével. Próbálhatod a Darlingtont is, ahogy már volt szó róla. -
Lompos48
nagyúr
válasz fero02 #11018 üzenetére
Erre nincs válaszom, mert nem értem az okát. Olyan relét, ami pozíciófüggő, csak a higanyos Reed relék családjában ismerek. Nem hiszem, hogy olyat tettél volna. Azon a kötelező pozíció egyébként jelölve van.
Pici ellenállás azért nem árt a bázisban, már csak azért is, mert anélkül a tranzisztor bázisa lehúzza a 3.x voltos feszültséget arra a bizonyos 0.7V-ra. Igaz nem kell valószínű másra, mint a standby üzemmód.
Valószínű semmi köze a dologhoz, de a relé tekercsére szokás egy diódát tenni a katódjával a plusz felé, ami védi a tranzisztort az önindukciós rugásoktól.[ Szerkesztve ]
-
Lompos48
nagyúr
válasz CPT.Pirk #11021 üzenetére
Nézz körül a Heidenhain [link] házatáján. Tudom készít lineáris encoder-eket is, de azt, hogy direkt lefedi-e az általad igényelt távot, azt nem. Tény, hogy inkrementális változatokból nagyon nagy skálát gyártanak és el tudok képzelni olyan tervezőt, aki a lineáris mozgást "át tudja tenni" forgássá. Hihetetlen pontossággal/felbontással rendelkeznek. Gondolom mellé tervezett finommechanikával a problémád megoldható lehet. Évekkel ezelőtt dolgoztam ilyennel és le a kalappal előttük.
[ Szerkesztve ]
-
Lompos48
nagyúr
válasz CPT.Pirk #11021 üzenetére
Lejárt az időm, de annyit hozzá tudok tenni, hogy 60mm-es távon ± 0,1 µm pontossággal képes típust találtam [link] és villamossági elferdültségemben azért gondolom, hogy talán megoldható egy 1/33-as osztás mechanikailag.
Az sincs kizárva, sőt majdnem biztos, hogy találsz olyan terméket is, ami nagyobb távot fed le, ha linear encoders-re keresel.Szerk: Ajjaj, de még mennyire! [link] vagy még pontosabban belőve: [link]
Simán jók/használhatók mérésre, de szabályozásra is, mert impulzussorozatokat adnak távolság és irányinformációkkal.
[ Szerkesztve ]
-
Lompos48
nagyúr
-
Lompos48
nagyúr
válasz atesss #11035 üzenetére
Most nem tudok megoldást ajánlani, de megkommentálom pár gondolatban az általad írottakat.
- Tény, hogy az MPC73861-et a határai környékére akarod hajtani, ami meggondolandó.
- A disszipáció/hűtés szimulálása, nem olyan egyszerű, mint ahogy leírod. A hő ugyanúgy "folyik" a chip-től a hűtőborda felé, mint az áram sorbakötött ellenállásokon, csak itt ugyancsak "sorbakötött" de termikus ellenállások, amik vezetik. Ezek az ellenállások chip-, tok-anyag- majd pedig hűtőfelületfüggőek. Nem tehetsz egyenlőségjelet termikus szempontból egy IC meg egy ellenállásháló között, csak azért mert ugyanabba a tokba szerelték. Ez a típusú tok úgy van tervezve, hogy közvetlenül a NYÁK rézfelületének afja át a hőt. Az adatlap ezt szépen leírja. Ezen még gondolkozz!
- Az MC34063, ha 3V alá csökken a bemenő fesz egyszerűen nem teszi tovább a dolgát. Arra ne számíts, hogy lekapcsol és megoldja vele a mélykisülés elleni védelmet. Én úgy képzelem, hogy nem termeli a kimeneti célfeszültséget, de azért eszi tovább a bemeneti forrást. A mélykisülés elleni védelem általában az akkuból fogyasztó készülék dolga, az kell lekapcsoljon, hogy ne fogyasszon tovább, mert ha működni már nem tud rendesen, akkor pedig az akkut se szopja tovább. Ezek a step-up konverterek általában mindenhol 5V-ös bemeneti feszültséggel vannak definiálva.
Új hozzászólás Aktív témák
- Hoppá! Dell Precision 7550 Tervező Vágó Laptop -70% 15,6" i7-10875H 32/512 Quadro RTX 3000 6GB FHD
- Honor Magic6 Lite 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Dell 7390 13,3" FULL HD/i5-8250U/DDR4 8Gb/256GB M2 SSD/HDMI/4G/CAM/BT/Wifi/Új AKKU 1 Év Gari!
- Aszta! Dell Precision 7550 Tervező Vágó Laptop -70% 15,6" i9-10885H 64/512 Quadro RTX 5000 16GB! FHD
- Thrustmaster racing clamp kézifék tartó
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest