- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- iPhone topik
- Jókora telepet kapott a OnePlus 13 is
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Apple iPhone 15 Pro Max - Attack on Titan
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Xiaomi Mi 10T - erre vártunk idén
- Android szakmai topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Lompos48
nagyúr
válasz Devid_81 #10131 üzenetére
Egyelőre jobb nem jut eszembe: A CD-s lejátszó ejtve, mert abban állandóan forog(na) a lemez, tehát kopik a masina, majd elromlik. Gondolom olyan mp3 lejátszót keress, aminek a kezelőszervei nyomógombok és nem érintésvezéreltek. Gondolom régi van ilyen, még olcsó is lehet. Az érzékelő reléje, ami eddig égőt gyújtott, most a Play gombot "nyomná" meg, majd egy időzítés után a Stop-ot.
Ha még kitalálok valamit "szólok". -
-
-
Lompos48
nagyúr
válasz kriszbon #10180 üzenetére
200V-os nem tudom miben található a bolton kívül. A többiről meg annyit mondhatok, hogy itt-ott, sokfelé, még ha röhejesnek is tűnök. Mindenesetre ha több diódából kombinálod nem "árt" ha ugyanolyan feszültségűek, akkor a túlfesz. energiáját egyformán osztják egymás között. TV-ben van, de meg nem mondom kapásból, hogy milyen.
Még valami: ha a ZY 2W-os, akkor több dióda esetén ez a teljesítmény is osztódik, tehát lehet kissebb teljesítményű diódákat is használni.[ Szerkesztve ]
-
Lompos48
nagyúr
Nem egyedülálló eset. Nekem van egy Logitech 880-as távirányítóm. Talán 16 cuccot képes vezérelni, bármilyen kombinációban programozható internetről (50000+ készülékből lehet válogatni). Egyetlen dologra képtelen vagyok rávenni: hogy oltsa le a Panasonic TV-t. Mást mindent elvégez.
-
Lompos48
nagyúr
válasz Speeedfire #10192 üzenetére
Estefelé lenne rá időm...
-
Lompos48
nagyúr
válasz Speeedfire #10194 üzenetére
Elkaptál! Életemben nem tanultam szuperpozícióról. Az ilyen példákat kizárólag Kirchhoff törvényeivel számítottam/-tuk. Egyébként a szuperpozícióra rákerestem és így, jó néhány (nagyon-nagyon sok ) évvel tanulmányaim befejezése után a véleményem az, hogy: le a kalappal. Bevágom ide, bár nem hiszem, hogy ne tudnád.
1. Az adott áramkörökben egy generátort meg kell hagyni, a többi generátort helyettesíteni kell. Az áramgenerátorokat szakadással, a feszültséggenerátorokat rövidzárral kell helyettesíteni.
2. Az így készített áramkörökben ki kell számolni a generátorok által létrehozott részfeszültségek, részáramok értékét. Minden generátorral meg kell ismételni.
3. A végeredményt megkapjuk az egyes részeredmények előjeles összegeként. Iránnyal rendelkező mennyiségnél az előző áramkörökben kiszámolt értékek összeadásánál, ha az egyik érték az eredetivel ellentétes irányba mutat, akkor azt kivonni kell belőle. A lineáris mennyiségek így kiszámíthatóak, a nem lineárisakat pedig ezekből meg lehet állapítani. -
Lompos48
nagyúr
Békés Karácsonyt, egészséget és eredményekben gazdag újévet mindenkinek!
-
Lompos48
nagyúr
Melléfogtam! Csak 30A. Próbálok keresni...
-
-
Lompos48
nagyúr
válasz pc-user #10231 üzenetére
Kérdés, hogy mennyire öreg a TV, meg hogy mi romlott el benne, mert az ebben az esetben nem jósolható meg. Ha a Hujikolp jóslata jönne be, az szomorúbb, mert egy nagyfesz. sortrafó egy régi készüléknél, kerülhet akár annyiba, mint egy másodkézből vett régi TV. Ez a legrosszabb. Ha csak egy tranzisztor, akkor sokkal olcsóbb, de függ a szervízes szaki becsületességétől is.
Hátha valaki tud biztatóbbat írni neked. Rossz ez így újév küszöbén. -
Lompos48
nagyúr
válasz pc-user #10233 üzenetére
Kissé kihegyeztem, de csak azért, hogy tudd mi a legrosszabb, amire számíthatsz. Tizenannyi éve történt meg velem egy kicsi 43 cm átlójú kínai TV-vel. Interneten talált sortrafó ára egy hasonló készülék (second hand) 85%-a körül kóstált. Sikert, hátha szerencsésebb vagy!
-
Lompos48
nagyúr
Szerintem igen. Nem lehet az más, mint NiCd.
-
Lompos48
nagyúr
válasz (Bundás) #10237 üzenetére
Végülis részben visszakozom. Tényleg írnak NC-képp a NiCd és NiMH akkukról is (hogy ne mondjam, hogy autóakkuról is). Tehát inkább tisztázásig maradjon a kérdés nyitott. A második gyanús info a "csepptöltős". Ezt nem nagyon használják egyiknél sem. Azaz igen, az autóakkuknál! Újraidulásnak jó volna egy plusz adat: nincs meg véletlenül az akku pontos típusa?
[ Szerkesztve ]
-
Lompos48
nagyúr
válasz (Bundás) #10242 üzenetére
Végülis: ... einen hochwertigen NiCd-Akku mit 6V / 1,4... . Ez őurasága. Tehát töltsd NiCd módban.
Ami a NiCd vagy NiMH akkuk töltését illeti, annak nagyon nagy irodalma van. Nem mennék bele részletekbe. Töltőáram, feszültségnövekedés, töltési görbe inflexiós pontja, hőmérséklet azok, amiket figyelembe vesznek a profibb töltőknél. Ha kíváncsi vagy akkor rengeteg dokumentációt találsz a neten róla. -
Lompos48
nagyúr
Egészségben, sikerekben gazdag, boldog Újévet kívánok mindenkinek!
-
Lompos48
nagyúr
Nem nagyon ismerek más gyártót, de érdemes szétnézni a Weller házatáján. Tudtommal drágák, de mindenük van,
[ Szerkesztve ]
-
Lompos48
nagyúr
Tulajdonképpen az SMD alkatrészeket a gyártási folyamatban nem pákával, vagy hasonló szerszámmal forrasztják. Ellenben alkatrészek kiszereléséhez, újnak a beforrasztásához már legtöbbször elfogadható. A "3D" geometria, mint eredmény talán nem mindig tragédia. Na, mondjuk: nem szép. De vannak kissé nagyobb teljesítményű cuccok, amiktől a hőt bizony a NYÁK vezeti el (lásd tranzisztorok, IC-k stb). Itt ellenben egy rossz forrasztás már fatális lehet. Ez csak egy példa. Ide jön aztán a profi forrasztó "station", ami (nagyon) forró levegővel, folyékonyító (??!) pasztákkal stb operálnak. Ezek nem feltétlenül szükségesek egy alkalomszerű javításhoz, de mindennemű hozzápiszkálást elűbb alaposan végig kell gondolni.
[ Szerkesztve ]
-
Lompos48
nagyúr
válasz tzsolesz #10252 üzenetére
lenne egy problémám.
Ez tényleg az.
...ahol megtaláltam a búgó hangot (asszem ez a rádiós vezérlése), oda kötöttem a bemenetet.
Hát valószínű, hogy olyan pont több is van/lehet benne. Én előbb kipríbálnán, hogy eredeti szerepkörben működik-e. Tehát betáplálva 12V-tal működik, mint autórádió, beleértve hangszín meg hangerő. Ezzel kiküszöbölöd azt, hogy valami hibája lenne. Ha jó, akkor kellene keresni egy kapcsolási rajzot, abból pedig kispekuláljuk hova kellene jelet bekötni. Nem hiszem, hogy egyszerűen potenciómétert kötve elé menni is fog, ezek általában digitálisan vezérlik a bemeneti jel szintjét/csillapítását.
Egyébként kapcsolási rajzot a típus ismeretében lehet(ne) keresni.[ Szerkesztve ]
-
Lompos48
nagyúr
válasz tzsolesz #10257 üzenetére
Közben találtam másik pontokat is a lapon, most már ki van iktatva az előerősítő, és a hangszínszabályozó is. Így már lehet szabályozni is.
Még keresgélj, mert kell olyan pont(ok)nak is lenni, ahol a szabályozások éljenek,
Meglepődtem, hogy milyen szépen szól.
Manapság a kéznél levő alkatrészekkel nehéz már rossz erősítőt építeni.
Az van, hogy szépen megy a szabályozás egy 50K-s sztereo potival, de az út 8/10-énél túl szinte dublázza a jelet.
Gondolom tudod hogy hangerőszbályozáshoz logaritmikus potméterek kellenek az emberi fül jelleggörbéje miatt.
Egyébként még mindig csillapít kb. 15Khz felett ha nincs teljes hangerőn
Ha te 15 kHz felett még csillapítást érzékelsz nagyon jól állsz fül dolgában. (most meg kellene kérdezzem hány éves vagy... )
Biztos, hogy a bemenő pont megváltoztatása nincs hatással arra, hogy esetleg már nem hídban van?
De igen. Hídkapcsolásnál 2 azonos erősítő kapja tulképp ugyanazt a jelet, csak ellenfázisban azért, hogy a kimenetekkel egyszerre tudja szanaszét cibálni a hangszórót. A hangszóró nem kimenet és test hanem 2 kimenet között van "etetve".
Továbbra is kötöm az ebet a karóhoz: mi a cucc típusa, hátha kerül hozzá rajz? -
Lompos48
nagyúr
válasz tzsolesz #10265 üzenetére
Gyerek voltam még, amikor mindig rámszóltak, ha azt mondtam, hogy akarom/akarok azzal, hogy úgy illik mondani, hogy szeretném/szeretnék...
Ez csak eszembe jutott...Na szóval a magnó:
Mégis az első megérzésem volt igaz, digitálisan van vezérelve a hangerő és nem egyenfeszültséggel. Mindent az az AF-Controller végez. Egyébként nagyon klassz cuccnak néz ki, én is találnék szívesen egy ilyet, padon.
A hasznos audiójel az X3806 konnektoron érkezik az alaplapra:
LINE_IN_L pin 12
LINE_IN_R pin 13
NF_GND pin 4Én ide kötném a potenciómétereket, (jelek a potméterek felső kapcsaira, csúszka a jelzett pin-ekre, potméterek alsó vége a testre).
Hangszínhez nincs semmi ötletem, a rajzban sem, de a kezelőszervek között sem találtam semmi erre utalót. Lehet felületes voltam.
Én magam részéről megtartanám az eredeti hangerőszabályozást, valahogy kigépészkedném a gombokat az új dobozomra.
...lehetne ebből 4x25-ból 2x35W-ot készíteni további hídkapcsolással?
Nem! Egy hídkapcsolás teljesen kimeríti a teljesítménynövelési lehetőségeket.
Nincs hogy összeadni például az elülső és hátsó csatornák teljesítményét, csak 2 hangszóróval.
[ Szerkesztve ]
-
Lompos48
nagyúr
válasz Jancsi #10268 üzenetére
Kapcsolási rajz, második oldal AF-AMPLIFER rész, R1640, R1642 és R1650, R1652 5,6k-s ellenállás kiforraszt, a ott be tudod kötni a jelet.
Természetesen úgy gondoltam, hogy a konnektornál megszakítja a kapcsolatot.
Az 56 pF kondikat nem venném ki, hangfrekvencián nem módosítanak a jelen.[ Szerkesztve ]
-
Lompos48
nagyúr
válasz tzsolesz #10267 üzenetére
Még valami(k)
Adatlap szerint: egyébként nézd meg [link]
HIGH OUTPUT POWER CAPABILITY:
2 x 40Wmax./4Ω
2 x 35W/4Ω EIAJ
2 x 35W/4Ω EIAJ
2 x 25W/4Ω@14.4V, 1KHz, 10%
4 x 7W/4Ω @14.4V,1KHz, 10%
4 x 12W/2Ω @14.4V, 1KHz, 10%De ha még akarsz néhány Wattot nyerni, akkor tápláld 14V-ról (14.4 max),ha már nem így van, de ezt ne lépd túl.
És még valami: ne erőltesd nagyon azt a 15 kHz-et. Majd kijön belőle, ami kijön, az adatlapi görbék a frekvenciamenetről csak 10kHz-ig vannak megrajzolva. Nem véletlenül, és ott is lefelé görbülnek már.
[ Szerkesztve ]
-
Lompos48
nagyúr
válasz tzsolesz #10271 üzenetére
Az ellenállást miért kell kikötnöm?
Csak azért, hogy ne keveredjenek a dolgok az előző fokozatokkal. Vagy megszakítod az előbb már jelzett konnektornál.
Plusz kérdés: Mivel tudnék neki nagyobb feszt adni? Egyáltalán elég neki egy régi AT-s PC táp 12V-os ága? 8A max.
Másik, nagyobb feszültségű táppal. A 12V/8A elég neki számítás szerint. Tegyél rá azért még valami szűrést, mert a PC tápok nem a legtisztábbak.
Puffert hiába teszel rá, nem nő tőle a feszültség.A 14,4V-ot természetesen bírja, az adatlapban is minden mérési adat ezen az értéken van "specifikálva". Egyébként egy színig töltött jó 12V-os autóakkunak ez a feszültsége.
[ Szerkesztve ]
-
Lompos48
nagyúr
válasz PH-User #10273 üzenetére
Én utoljára ipari alkalmazásban ilyenbe kódoltam be a folyamatüzeneteket "futóújságként" Hewlett Packard LED-es mátrix kijelzőre. Előtte (húsz éve? ) dallamcsengőbe a melódiákat. Mindkettő elég komoly elektronikát kért maga köré.
De nagyon sokmindenre használható, ahol sok kódot kell elraktározni. Mindenképp előnyös számítástechnikában 120ns hozzáférési idővel és 5uA nyugalmi árammal egyetlen tápról.
[ Szerkesztve ]
-
Lompos48
nagyúr
válasz tzsolesz #10278 üzenetére
Egyetlen kifogásom van, és ne haragudj érte, hosszú évek óta vesszőparipám. Tegyél zöld LED-et a bekapcsoláshoz (ha nem most, akkor majd később); a piros az készenlétet vagy egyenesen rosszat jelez. A zöld pedig, hogy minden ok. Mégegyszer: nem kekeckedni akarok.
[ Szerkesztve ]
-
Lompos48
nagyúr
válasz PH-User #10280 üzenetére
Egyre jobb feladványok jönnek. Lépésről lépésre közelítsünk. Nem minden tiszta, ahol nem az kérdezek.
1. A fekete-kék-piros konnektor a kocsiba megy táplálásra, piros a plusz a kábelen és biztosítékon át bal lap, majd jobb is. A fekete a mínusz. A kéket slusszkulcs utáni plusznak nézem .(???)
2. Bal lap felső piros-fekete csatolójába jönnek a hangszórók.
3. 6 eres színes kábel a bal lapból a jobbik lapba, ahol a megfelelő konnektor van.
4. A teljesítménytranzisztorok vagy egyebek gondolom a hűtő hátsó felén lehetnek.
5. A zöld meg fekete párról egyelőre gőzöm sincs.
6. A jobboldali lap valahogy a teljesítményfokozaté, mert az a 4 párhuzamos izé végfok áramvisszacsatoló teljesítmény ellenállásoknak néz ki.
7. Továbbá abszolúte gőzöm nincs a barna lap szerepéről. Lehet a teljesítményfoké, mert azt bekötni a 4 ismeretlen (2 zöld meg 2 fekete) szál nem nagyon elég...Nna, brain-storming! Licitál még valaki?
[ Szerkesztve ]
-
Lompos48
nagyúr
válasz PH-User #10284 üzenetére
7. - Bocsi, ez beugratás volt, nincs köze az erősítő-kapcsoláshoz, az elvileg egy neont ütemre villogtató panel. Sajnos csak most jutott eszembe, hogy egy ilyet is kaptam és egy dobozba került az erősítővel.
Kis hamis! Egyébként nagyon élveznék hasonló kérdést valamelyik PH játékban.
Gondolom ide volt kötve a két hátsó hangszóró vezetéke.
Ez a legvalószínűbb, mert tiszta ügy: nagyáramú (keresztmetszetű) vezetékek, és nem lehetnek bemenetek semmi szín alatt árnyékolás nélkül, távol a bemeneti (potenciométeres részektől, meg aztán úgy néz ki van logika a szálak színválasztásában is, itt meg egyátalán.
Ugyanakkor, ha én terveztem volna talán nem oldottam volna kétféleképpen meg az első és a hátsó hangszórók bekötését.
Én bizony beetetném árammal....szaktudás...
Egyszer majd beszélgetünk erről, ha sor kerül rá.
[ Szerkesztve ]
-
Lompos48
nagyúr
válasz PH-User #10287 üzenetére
Nagyon jó, sőt, tökéletesen-fantasztikusan szuper, mert:
1. Tegnap nem akatam álmatlanságot okozni éjszakára azzal, hogy megkérdezem nem-e hiányzik a baloldali lapról egy alkatrész. Most megvan, a 2 RCA, a BEMENETEK!!!!! Az AV audio-video bemenet. Persze képed nem lesz, de hordozható DVD lejátszó hangja az igen.
2. az 1. rajz tökéletes, minden megvan rajta egy betápláláshoz, és...
3.a fennmaradt 4 szál nem lehet csak a hátsó hangszóróké, színek szerint bal és jobb. Azt nem tudom megmondani melyik hová. De brummot keltve egy ujjal csak az egyik bemenetre, meghallgatod melyikben hallatszik a búgás. Hülye vagyok, írja a dobozon.Van még valami?????
Legközelebb Pirelli routert javítunk (ha már Pirelli, akkor téli vagy nyári)?
[ Szerkesztve ]
-
Lompos48
nagyúr
válasz PH-User #10289 üzenetére
Nem. Szerintem hátsó hangszórók kell legyenek. Olyan jelzés, hogy L+, L-, R+, R- nincs csak hanszórók számára. Mondtam, hogy furcsa a másfajta elhelyezés, de lehet azért van, mert hátra (pláne ha a hátsó ablakhoz megy) egy kábelköteg indul. A + meg - meg azért betartandó, hogy a bal-jobb ne dolgozzon ellenfázisú hanghullámokkal. De nézd meg, a NYÁK-on nem mennek a szálak a végfokok ugyanolyan funkciójú lábaihoz. A vitát eldönthetné az, ha tudnám hány olyan IC van a hútőborda alatt. Egy TA8210AH IC 2 hídkapcsolású erősítőt képez.
[ Szerkesztve ]
-
Lompos48
nagyúr
Új hozzászólás Aktív témák
- Hoppá! Dell Precision 7550 Tervező Vágó Laptop -70% 15,6" i7-10875H 32/512 Quadro RTX 3000 6GB FHD
- Honor Magic6 Lite 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Dell 7390 13,3" FULL HD/i5-8250U/DDR4 8Gb/256GB M2 SSD/HDMI/4G/CAM/BT/Wifi/Új AKKU 1 Év Gari!
- Aszta! Dell Precision 7550 Tervező Vágó Laptop -70% 15,6" i9-10885H 64/512 Quadro RTX 5000 16GB! FHD
- Thrustmaster racing clamp kézifék tartó
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest