Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • And

    veterán

    válasz forceberg #6421 üzenetére

    Én nem illesztő-szinteltolót említettem, mint alternatívát p-csatornás mosfethez? Az lehet egy npn bipolár tranzisztoros fokozat is, senki sem vitatta. Csakhogy még mindig nem látom be, mit nyerne ezzel. Ugyanis:
    a.) Egy stabkocka szerintem még mindig ajánlható egy autós kapcsolásba (mondjuk olyanba, ami bonyolultabb, mint egy féklámpaizzó vezérlése), mivel egy gépkocsi villamos rendszere nem a stabil feszültségéről híres. Nem tudjuk persze, hogyan néz ki a teljes kapcsolás, de integrált áramkör van benne, meg szabályozás, még ha olyan is, amilyen.
    b.) Minek erőltetni a p-csatornás mosfetet, mikor egyrészt jóval kisebb a típusválasztéka, másrészt mint említettem, n-csatornásból könnyebben talál alacsonyabb Rds_on értékűt, mint p-csatornásból? 15-20A-nél már nem mindegy. Ráadásul n-csatornással megspórolható pár alkatrész.
    c.) Tényleg annyira fontos, hogy a terhelés melyik ága a vezérelt? Már a szimpátián túl.
    A relét, mint alternatívát inkább felejtsük el, főleg pár Hz-es PWM-nél. Persze a frekvenciát vihetjük lejjebb is, de egy ekkora áramú relé se nem praktikus, se nem olcsó, se nem kicsi, se nem hosszú élettartamú egy félvezetőhöz képest.

Új hozzászólás Aktív témák