- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- One mobilszolgáltatások
- Milyen okostelefont vegyek?
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Listázzák az olaszok a Redmi 15C-t
- Motorola G86 - majdnem Edge
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
-
Mobilarena
Szeretettel köszöntünk a sztereó otthoni/szobai Hi-Fi világában !
Új hozzászólás Aktív témák
-
fererencz89
őstag
válasz
Golota #131432 üzenetére
Ja igen, ezt írtad:
Megpróbáltam kézzel lemásolni a WIIM EQ-ba a beállításokat. Jobb lett, mint volt, de nem olyan, mint az APO. Most azon agyalok, hogy vajon elértem a WIIM EQ határait, vagy csak molyolni kellene még vele.
Szóval, hiába adom meg ugyanazokat a paramétereket, mégis más eredményt ad a két eszköz?
-
fererencz89
őstag
válasz
Golota #131432 üzenetére
A parametrikusra gondolsz?
Ugye EQ APO-ba a REW-ből kapott fájlt töltöm be, de azt, mivel szöveges, paramétereket tartalmaz, nem lehet hasonló módon a Wiim alkalmazásban beállítani? [link]
Azt tiszta sor, hogy fejlettebb, de én csak 3-5db szűrőt alkalmazok 200Hz alatt, + egy high shelf szűrőt a magasaknál. -
Fercsa
senior tag
válasz
Golota #130807 üzenetére
A masodik bejegyzesedbol kiindulva nekem ugy tunik, nem a full flat 20-20k a cel.
A polk 42Hz-et tud -6dB-n. Szoval en elso korben rakotnem PC-re es addig korrekcioznam amig nem tetszik. Mindezt ingyen ki tudod probalni.Ha ezek utan se talaltad meg a hangzast amit kerestel akkor johet a kulon mely.
#130817 Dißnäëß
Ha van hely miert is ne, hasonlo elvet kovettem en is -
Joe123
senior tag
válasz
Golota #130813 üzenetére
VoidXS rakott be valamikor régebben méréseket, úgy emlékszem a zártaknál pont lassabb lesz a lecsengés jellemzően, amelyiknél nem annyira, az meg nagyon drága. A zártnak annyi előnye van, hogy nem foglal annyi helyet illetve DIY vonalon könnyebb kivitelezni, mert nem háklis annyira a méretezésre, de több teljesítmény kell neki.
Na meg is találtam: [link]
-
válasz
Golota #130807 üzenetére
Hát ha lehetetlenek az akusztikai adottságok, akkor bármivel lassú lesz a mély. Azaz, ha most is probléma a döngés, akkor mélyládával is az lesz, sőt.
A sima 4 húros basszusgitár E húrja 41 Hz-es, szóval a két Polk ES50 spec szerint meg 42 Hz-ig megy le, habár decibelt nem írtak, így a valóság lehet jóval feljebb van. Az 5.25" mélyközép méretből kiindulva ez szinte biztos. Ha meg 5 húros basszusgitár van, akkor ott meg kb 30 Hz az alja.
Szóval metálhoz jól jöhet a szubbasszus.
-
Golota
aktív tag
válasz
Golota #128945 üzenetére
Sziasztok!
Polk Es50 Elite hangfalakhoz vajon elég egy Fosi v3? A Polk 89dB érzékenység, 8Ohm, ajánlott erősítő teljesítmény: 20W-150W.
Egy ismerősöm azt mondta, szerinte ide keskeny a Fosi. Meghajtja, de nem tud optimálisan zenélni. Igaza lehet? Elég nagy térben van (kb 60m2 összesen).
Zúzós, kásás metálhoz (black, death, thrash) milyen erősítő lenne észrevehetően jobb?
Köszönöm.Végül elengedtem a Vincentet, valszeg tényleg overkill és a fogyaztás is tetemes.
Beszereztem viszont egy NAD c356 BEE-t. Nem a saját hangfalaimmal hallgattam, de tetszett nagyon. Remélem nem csalódok majd benne.Ezzel kapcsolatban az merült fel bennem,hogy hogy lenne érdemes bekötni. Egy Wiim pro + után jönne.
1) Simán rádugni az aux bemenetre, a Wiim-en levenni a kimenő teljesítményt és konstansra venni a hangerőt a Wiim-en, átengedve a NAD előerősítő részre mindent.
2) Bontani a NAD-on az előerősítő jumpert és csak végfoknak használni?
3) más...?
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
Golota #128952 üzenetére
Az a Vincent egy nagyon különleges cumó
, cső előfok, félvezetős AB osztály végfok, ráadásul 6N1P-kkel (is) dolgoznak, azt meg én is hallgatom itthon, világbajnok, rohadt jól fog rajta mikrorészletezve szólni minden zúzó és akusztikus gitár is.
Húzd be, ízlelgesd, ha nem jó, 2025 karácsonyra beteheted egy Jézuska jelmezben a fám alá, én meg utalom az árát, addig bírd ki vele valahogy
-
denesdr
addikt
válasz
Golota #128945 üzenetére
60m2-re kevés lenne az a hangfal szvsz, az említett
Vincent pedig overkill ehhez a hangfalhoz, bár ha nem tekernéd neki nagyon, akkor egyben maradnának a hangfalak, szóval nem feltétlenül probléma az erősítő overkill. Csak az van, hogy gyakran nem hallani problémát amikor egy hangfal kezdi elérni a terhelhetősége határát, viszont, ha egy erősítő kezd torzítani, az általában jól hallható és így jobban észrevehető, hogy mikor kell visszábbvenni a kakaóból. -
ktommy91
addikt
válasz
Golota #128047 üzenetére
Szerintem írj max keretet és segítenek keresni valami értelmes álló dobozt.(meg persze egyéb követelményeket, mint kor, szín stb) Első blikkre nem igazán találtam, de én idegenkedek ezektől a downsizingolt xaroktól. Régen így nézett ki egy monitor: [link] Nem ajánlom, mert azon túl, hogy kicsit drágának találom még foglalkozós is. A hangváltóban ki kellene cserélni a kondikat és ami bonyolultabb, fel kell töltetni a mélyek mágnesét, mert az alnico mágnes hajlamos elfáradni.
-
denesdr
addikt
-
Golota
aktív tag
válasz
Golota #127948 üzenetére
Sziasztok,
A tanácsokat megfogadva mértem, pakolgattam a Canton Chrono dobozokat. A következőre jutottam: a dolgozószobában, ami kb 20 m2, ott a faltól 40 centire helyezve ideális a hangzás. Úgy szól, ahogy vártam.
A nappali+konyha+ étkező viszont nálunk egyben van és ide szántam a hangfalakat. Ez viszont egyben közel 50 m2 és nem szabályos kocka. Itt képtelen vagyok jól elhelyezni. Akárhogy forgatom, a nem közelíti meg a dolgozószobában kapott hangot. Az a vicces, hogy ha nem metalt hallgatok, (pl klasszikus rock, jazz, stb) akkor így is remekül szól. Az általam kedvelt műfajok (black metal, thrash metal, korai death metal, crossover) nem a jó keverésről híresek és egyszerűen "szétesik" a zene.
Úgy érzem kicsik ide ezek a hangfalak.
Most úgy vagyok vele, hogy eladom a Cantonokat vagy ha nem mennek el korrekt áron, akkor megtartom a dolgozószobában.
A nappaliban viszont továbbra is polc sugárzókban gondolkodok, de nagyobb méretben. Sok utána olvasás és youtube hallgatozast követően kb erre a kettőre szűkítettem le a listát
- Dali Oberon 3
- Monitor Audio 100 Silver/bronzeNyilván nehéz online hallgatozas alapján tanulságot levonni, de mindkettő elég aggressziv gitárt és hasito magasakat tud. Ahogy hallom/olvasom az Oberon valszeg erősebb mélyben, de engem elsősorban nem a mély mennyisége érdekel, hanem az, hogy gyors és pontos legyen. Ez az, amit a Canton 20m2-en MÉG tud. Tehát nem ilyen brummogós, "polcremegtető" elektronikus basszus kell, hanem ütős lábdob ,ami inkább 60-80 Hz, viszont gyors, ütős, precíz hangfalat igényel.
A lánc továbbra is Wiim Pro Plus és Fosi V3. Ha nem muszáj, nem cserélném ezeket.
Használtan venném, mindenképpen 200 alatt. Néztem még Klipsch rp600M és SVS ultra-t is, utóbbi zárt és ez ehhez a műfajhoz nem hátrány. Ezek viszont igen ritkák használtan nálunk, szóval valószínűleg nem játszanak.
A fentieket figyelembe véve szerintetek melyik lenne jó/jobb választás?
-
denesdr
addikt
válasz
Golota #127915 üzenetére
Nem rontottál el semmit, hogy hátsó portos dobozokat vettél, egyszerűen ha messze vannak a faltól a hangsugárzók, akkor nincs (vagy nincs akkora) room-gain, ami miatt dögös mélyűnek hallod a valsószínűleg szerény mélyátvitelű kis állványos dobozokat.
Mivel van PEQ lehetőséged de jó sub integrációt a jelenlegi felálással macerás lenne összehozni, ezért megoldás lehet olyan nagyobb hangsugárzók (nagyobb membránfelület, nagyobb doboz stb) használata, amiknek faltól távol elhelyezve is van elegendő mélye vagy elviselik a mélyemeléses EQ-t jelentős torzítás/túlterhelés nélkül is. Aztán, ha épp falra tolnád őket, akkor beállíthatsz egy PEQ presetet, ami kicsit (ízlés szerint) visszaveszi a falközelség okozta mélytöbbletet.
Persze lehetne EQ-zni a jelenlegi dobozaidat is faltól távoli elhelyezéshez, de valószínűleg nem annyira lennének boldogok így, bár ez nyilván függ a felhasználási szokásoktól is. -
tranceplanet
addikt
válasz
Golota #127915 üzenetére
+1 a többieknek.
Már az elején sub integrálásával kellett volna kezdened.
Persze így is élvezhető a rendszer, elég jó, ha együtt tudsz élni a kompromisszumokkal. A sub használatának is megvan a hátránya nehézkes jól integrálni. Viszont az állványos hangsugárzó tologatása a nappaliban sokkal nagyobb szívás. -
Dißnäëß
nagyúr
válasz
Golota #127915 üzenetére
Csak pár gondolat, lehet nem ez a helyes út, de ahogy én elindulnék (nekem is "L" nappalim van és hasonló lesz a setup, baloldali sarokban, jobboldali csak fal előtt, jobbra nagy tér).
Szóval..
1. mérni a teljes frekimenetét mindkét hangszórónak jelen felállásban, és korrigálni, ahol kell, egyedileg. (Nem mindkettőt ugyanúgy). Ergo, csatornánként. Más képet fog adni némi reflexió miatt a közép/magas tartományban is a jobb oldalid, mint a bal oldalid, de a nap végén mégiscsak az az SPL görbe számít, ami a füledre megérkezik a hallgatói poziban.
2. 120-100 Hz alatt pláne más a kép, a baloldalid mélyei hamarabb "elveszhetnek a semmiben", mint a jobb oldalié. Mondom ezt úgy, hogy valszeg amúgysem mennek le durván mélyre. Szóval ha van lehetőség 1-1 kisebb sub-al megtámogatni mindkettőt, akkor elkezdenék ilyen irányban játszani a dolgokkal, eltéve alájuk, vagy ahova jólesik, a WAF-ot is figyelembe véve. Őket pedig jól illeszteni akkor a két kis fronthoz, szintén jópár mérés, állítás után.
Úgy 60-50 Hz-től lefele .. kb.. valahogy. De ha bírja mérések mentén, akkor lehet 70-től lefele is sub-ozni.. így még több energiát szedsz le a két frontról, ami a középmagasnak jót tehet (cserébe az iránykarakterisztika frekivel ahogy megyünk felfele, nő, szóval ez a két paraméter egészséges egyensúlyán múlik kb).
Jópár órát beleölni, szívni, mire összeáll végre egy kifinomultabb hangkép.
Ja és (minimum) 2 olyan sub-al kiegészíteni a jelenlegit, amik a lehető legtöbbféleképpen állíthatók:
- vágási freki (alap)
- fázis (minimum 0/180°forgatás, de van potis verzió is, ami tudja 0-180 között végig forgatni)A sub-okat többnyire elektronikus negyedrendűvel vágják felül (LPF), így a szobai szettet - mivel azok alul nincsenek szűrve, pláne nem egy negyedrendű HPF-el, az akusztikai görbe pedig szintén nem negyedrendű - PEQ-val korlátoznám be alul egy negyedrendűre hajazó high-pass-al, kivéve ha a szoba mást ad ki
és pont egy más kombó lenne az igazi. De mindenképp könnyítenék rajtuk legalul, ki se menjen a jel rájuk (ne mozogják le feleslegesen a nagy energiájú semmit a membránok) és a sub-okra bíznám a feladatot.
Ahogy előttem szóltak, a port mindegy. A mélyek kijutnak a térbe körkörösen minden irányba, 100-80Hz alatt egyre jobban veszítve a direktivitásukból, magyarul egyre kevésbé számít alsó frekik felé haladva, hogy merre néznek.
-
tranceplanet
addikt
válasz
Golota #127771 üzenetére
Nehogy, az erősítő jó.
A hangfalakat be kell járatni: Isotek lemez.
A Wiim-ben sok finomságot találsz, játszz el a beállításokkal.
A hangfal elhelyezéssel is sokat lehet változtatni, állvány, tüskék stb...
Amennyiben hosszú távon sem jön meg a kívánt hatás, akkor el kell gondolkodni egy sub beszerzésén. Végső esetben hangfal csere. Mondjuk érzékenység szempontból nem túl jók. A Fosi - ban van elég craft szerintem a meghajtáshoz. -
-
Golota
aktív tag
válasz
Golota #127457 üzenetére
Alakul a szett. Eddig:
- WIIM Pro Plus mint forrás+DAC
- Canton Chrono 520.2A kettő közé kellene egy erősítő, de nem akarok egy vagyont költeni. Nappaliban lesz elhelyezve, van vagy 20-30m2 összesen.
Az alábbi opciókban gondolkoztam:
a) Valami használt A/B erősítő (nem integrált). NAD 912, NAD 316BEE vagy 215BEE v1. Ezek olyan 40K körül mennek, ha jól látom. Ha van jobb ebben az árban A/B, azt szívesen veszem. Kell, hogy távirányítós legyen.
b) Fosi v30 vagy AIYIMA A07 MAX sztereo módban. Kérdés, hogy elég-e ennek a hangfalnak ebbe a helységbe ennyi erő
c) AIYIMA A07 MAX x 2 mono módban. Ez már 60K lenne. Csak akkor opció, ha érzékelhetően jobb, mint a b opció.
Szerintetek az elhelyezés és a zene (zúzós, gyors metál) figyelembe vételével melyik lenne a jó választás? Még annyit,. hogy a inkább az éles, karcos közepet preferálom, nem annyira a "meleg"hangot. Esetleg egy 4. megoldás?
-
tranceplanet
addikt
válasz
Golota #127403 üzenetére
Nézz szét itt hardveraprón és avx-en is, aztán ha találsz valami neked tetszőt linkeld be és itt majd elbírálják a hozzáértők. Jófogáson is van jó sok frankó Dali például. A Monitor Audio nekem meggyőző márka. A KEF belépő szinten én viszont bizonytalan vagyok, magamnak nem biztos, hogy megvenném, de ez én vagyok.
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
Golota #127403 üzenetére
igazabol erdemes valami olyan erositot nezni, amihez van szobakorrekcio. B verzionak berakni egy miniDSP HDt a ket vegfok ele, es szennekorrekciozni a jelet a hangfal fuggvenyeben.
ugy ameddig konnyen hajthato a hangfal es nincs nagyon elszurva a gorbeje, biztos hogy remek eredmenyt kapsz es lehet azt venni, ami elfer es eppen jo arban van.
-
tranceplanet
addikt
válasz
Golota #127344 üzenetére
Szia!
Nem kell bonyolítani: Wiim AMP
Nem kell ennél jobb, minden egyben.
Mivel a stílusodhoz nem árt, ha az alja vastag, ezért a maradék pénzből egy aktív subot köss még a Wiim AMP sub kimenetére. Van jó kis szoftver hozzá a sub illesztésére. El lehetne költeni több pénzt, de szerintem ezekhez a hangfalakhoz még sok is.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Tudástár Parazitaeffektusok az áramkörben 1.
- Tudástár Melyik áram merre folyik a NYÁK földhálózatán?
- Tudástár Erősítők tápellátása
- Bemutató DSD: divatőrület vagy a zene új dimenziója?
- Bemutató Audio-gd Precision 2 erősítő teszt
- MacBook Pro Retina 14" 8C / 14C / 16 GB / 512 SSD / Magyar / Garancia
- FULL CTO 14" MacBook Pro M2 MAX / 12C CPU / 30C GPU / 32 GB RAM / 1TB SSD / Garancia
- AKCIÓ - 2023 MacBook Pro 14" M3 Pro / 12C CPU / 18C GPU / 18GB RAM / 1TB SSD / Garancia
- CTO (DUPLA RAM MEMÓRIA) MacBook Pro Retina 14" 10C / 16C CPU / 32 GB RAM / 1 TB SSD / Garancia
- CONTAX ZEISS AUTOFÓKUSZOS OBJEKTÍVEK SoNY E vázakhoz
- Jogtiszta Microsoft Windows / Office / Stb.
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RX 6600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Dell Latitude 5490 - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" HD I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- Apple iPhone 14 Pro, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Eladó ANDROID TV box 4/64GB tárhely / 12 hónap jótállás
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest