Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Plasticbomb

    addikt

    Itt nemrég "összevesztetek", hogy az Y700 throttlingol, ez throttlingol, meg az, stb.

    Nem akarom se védeni, se tisztára mosni egyiket sem, egyedül adalékot szeretnék adni a témához.

    Nem áll rendelkezésemre egyik gép sem, egyedül egy új A10-7870k asztali gép, értelmes hűtéssel (be quite! Dark Rock Top Flow). Viszont ezen tapasztaltam pár apróságot:

    Nem tudom, mennyire húzzák be AMDnél a kiadásokat, de nagyon sok processzor (Saját APUM, fórumban más apuk, FXek) brutálisan magas alap feszt kap alapértelmezésben, kb mintha nem foglalkoznának a finomhangolással, csak hasraütnének. Vagy lehet, ezen a feszkón a lehető legkissebb a selejtarány, vagy akármi okból, de akkor is messze a tökéletestől.

    Pl az én APUm CPUrésze 1,488 voltot kap 3,9 GHz maxhoz, és 1,5voltot Turbó órajelre. Anno nem volt elképzelésem arról, hoyg akarom majd tuningolni, csak a legjobbat akaratam a gépre rakni, így az alaplap szerepét egy ASUS Crossblade Ranger tölti be, de utólag azt gondolom, hogy jól tettem, hogy ezt vettem. Összeszerelés óta tesztelgetem, próbálgatom, keresek infókat, mit tudok vele kezdeni. Soknak tartottam ezt a feszültséget, így rákerestem, Overclok.net fórumon találtam táblázatokat, stb, amik alapján elkezdtem finomhangolni a gépet. Első körben utánamentem annak, hoyg miért "throttlingol" le 3 GHzre a CPU, mikor játszok: 3D terheléskor a proci lekapcsol egy adott pstatere, hogy az IGPnek elegendő erőforrás maradjon.

    Az alap beállításokkal.

    Alap

    Nosza, teszteljük ki, mit tud, hamar meg is volt a tuning, de akkor is levette játékok alatt. Utánaolvasás, majd ráeszmélés a CPU+IGP keretre, és, hogy mikor miképp működik az egész, megkerestem, melyik pstatere ugrik le (P4 pstate 3000 MHz 1.23750V), és állítsuk át. belőttem 4 GHzre, akkor még az eredeti feszültésgen, majd szépen utána állítva a különböző pstatekhez rendelt feszültségeknek, majd a turbo state buherálásnak, base max freki eredeti turbó orajelre állításával, gyakorlatilag az IGP CPU részét finomhangoltam:

    Finomhangolt

    Nyertem: Hőfokot, fogyasztás, vállveregetést magamtól.:)

    Visszatérve az itteni vitára, én nem lennék biztos abban, hogy:

    1: igazán meg lett hajtva az az APU. Ha csak a CPU-t hajtottad meg benne, az édeskevés, kb 30-40%ékát tekerted csak a cuccnak. kényszeríteni kell, hogy meg legyen terhelve (Én CPU=Prime95, IGP=Luxmark Stress Test módot használtam, tekeri, mint állat. :) ) Elvileg a luxmark tudná hajtani a CPUt és az IGP-t is, de jobbnak láttam primeal izzasztani a cuccot.). Lehet, nem árt, letildod valahogy a dvga-t, ne zavarjon be. Vagy, akár azt is megizzaszthatod, és majd akkor meglátod, miként is alakít az a hűtés.

    2, Carrizo APU, de szerintem ott is érvényben van a hasonló pstatere ugrás 3D terhelés esetén, szóval érdemes ránézni, merre jár a CPU, amikor rányomsz az IGPre. Ha csúcsról (estemben 3,9(T4,1)) leesik ilyen alacson szintre (esetemben 3,0), gyakorlatilag azonnal, anélkül, hoyg a hőfok igazán emelkedett volna, akkor tuti, hogy visszavesz arra a pstatere. Finomhangolás, és tesztelés.

    3, lekapcsol a CPU, mikor felkapcsol az IGP, de azért, mert energia szűkében van: Olvastam valahol, hogy eléggé alul van méretezve pl a hálózati táp az Y700 AMD verzió esetében, nem emlékszem a megoldásra, de ez meg amolyan teszünk a minőségre, a profizmusra hozzáállás a Lenovo részéről.

    Remélem ezzel adtam némi adalékot a témához. És valamiképp szereznem kell egy AMDs Y700at, minél olcsóbban, csak sérülésmentes legyen az elektronika, ennyi számít. (Szétkap, benchtáblára pakol, és szórakozik üzemmód.:) )

    [ Szerkesztve ]

    ArchLinux, Star Citizen, Subnautica+BZ, ASTRONEER, Grounded, DRAG, VOLCANOIDS, Space Engineers, Elite:Dangerous, Beyond Blue (TK-Glitch Proton)

Új hozzászólás Aktív témák