Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • FEDman

    addikt

    Halkan megjegyzem az XF 56-ossal kapcsolatban ez a kemény kontúros bokeh finoman szólva túl van lihegve. Ennek szerintem amúgy az lehet az oka, hogy az XF 56-os is tipikusan egy olyan Fuji objektív, ami a közlponton vizsgálva teljesen más karaktert mutat, mint amúgy általában normális tárgytávokon. Ennek megfelelően szerintem páran látnak vele egy egy ilyen közeli képet kemény bokeh-val és már fejben be is sorolják a szarabokeh kategóriába. :D

    Erre erősítethetett rá ez a korai ephotozine teszt is.

    Ha megnézed itt azt a közeli tesztképet aminél egy toboz van a fűben, na ott tényleg keményen kontúros a bokeh, meg is jegyzik a kép alatt.

    Viszont ha megnézed ugyanebben a tesztben a két portré tesztképet, még a távolabbi félalakos képnél sincs már nyoma sem az efféle kőkemény bokeh-nak. Már jellemzően lágy egy enyhe kis játékkal.

    Mondjuk hogy ez sokakat becsap azt megértem. A közeli képeken a kisebb mélységélesség miatt többynire szinte mindennek krémes a bokehja és nagyobb tárgytávolságokban, ahogy egyre kisebb a mosás mértéke szoktak az objektívek egyre zizibbek lenni bokehban.

    Az XF 56-ossal ehhez képest ismét varázsolt valamit a Fuji, mert pont ellentétesen viselkedik. De nekem ez személy szerint tetszik, ilyen egy tökéletes portré objektív, pont ott lendül formában ahol kell! :))

    Végül még itt egy tipikus bokeh szívatós téma. Még ilyen körülmények között se jön az a féle kemény kontúr, mint amit a közelponton mutat. Helyette alapvetően lágy, enyhén körkörös. Pont annyi karakter van csak benne, hogy még ne vonja el a figyelmet, de azért vigyen egy kis plusz életet a képbe.

Új hozzászólás Aktív témák