Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • King Unique

    titán

    Azért ehhez a klónozás / lemezképfájlból történő visszaállítás vs. újratelepítés témához annyit azért hozzáfűznék, hogy korántsem minden esetben az utóbbi a legcélszerűbb megoldás. Nem véletlenül olyan népszerű és széles körben alkalmazott manapság az előbbi, sőt az egyes SSD-gyártók is nem véletlenül biztosítanak szoftvert a közvetlen klónozáshoz.

    A klónozásnál / lemezképfájlból történő visszaállításnál nyilván az a cél, hogy ne kelljen a rendszert a 0-ról újrarakni és mindent beállítani, illetve minden programnál ugyanezt eljátszani, ami egy belakott rendszer esetében nyilván elég időigényes és macerás tud lenni. Az pedig csak egy dolog, hogy SSD van alatta és annál valamivel gyorsabb lesz a rendszer és a programok telepítése, na de egy komolyabban belakott rendszer utólagos teljes reprodukálása bizony ilyenkor nem éppen ötperces művelet SSD-vel sem... Pláne akik multiboot megoldásokat használnak, azok nyilván megint nem feltétlen fogják mindegyik OS-t a 0-ról újratelepíteni. A klónozásnak és a lemezképfájlból történő visszaállításnak pont az ilyenkor az előnye, hogy ha esetleg a korábbi telepítés méretétől, valamint a forrás-és célmeghajtó sebességétől függően maga a művelet még tovább is tarthat valamivel egy tiszta telepítésnél, ellenben összességében már nyilván nem fog. Mivel az előbbiek után gyakorlatilag azonnal használatba lehet venni a rendszert és ott tudjuk folytatni a munkát, ahol abbahagytuk. Ellenben az utóbbi megoldás egy belakott rendszer esetében többeknél órákig, de akár napokig is eltarthat, mire a-tól z-ig mindent feltelepít, beállít stb. Tehát, ha jól működik a rendszer, működő állapotról van egy mentés, akkor nyilván korántsem muszáj és nem is feltétlen indokolt a 0-ról újrarakni csak azért, mert a háttértár ki lesz cserélve alatta.

    Újratelepíteni akkor célszerű, ha pl. esetleg valami gond van a korábbi telepítéssel és rendszerrel, netán túlságosan régi a mentés, amit már nem érdemes visszaállítani. Vagy esetleg, ha egy jóval nagyobb tárolókapacitású HDD-n volt a korábbi telepítés és nem fér rá az új SSD-re. De ilyenkor opció lehet a korábbi rendszerpartíció átméretezése, sőt akár a klónozáshoz használt programnál is beállítható a művelet előtt. Aztán még akkor, ha pl. a Windows 10-nek egy korábbi verzióját használjuk, illetve csak arról van mentés, akkor célszerűbb lehet egyből az újat telepíteni. Viszont akinek egy nagyon belakott rendszere van, akkor már nem feltétlen, mert maga a belakás jóval tovább tartana, mint egy build upgrade. Az utóbbinak pedig pont az a lényege, hogy normál esetben minden telepített program, beállítás stb. megmarad. A +1 érv pedig az általában azszokott lenni, ha valakinek annyira mániája a reinstall, vagy éppen minimális a feltelepített programok és beállítások száma.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák