Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Frawly

    veterán

    válasz mrrr74 #31953 üzenetére

    Összecsomagolni soha nem érdemes az SSD-t csak úgy visszavitelre. Mindig azt szoktam tanácsolni, hogy ne ragaszkodjunk a klónozáshoz, telepítsük újra a rendszert (SSD-n kívül minden más meghajtót húzzunk le). Úgy egyrészt hibát zárhatsz ki, hogy nem az SSD-vel van baj, másrészt látod milyen sebességérzetet nyújt szűz Windows-telepítéssel, mikor még nem lassítja semmi sallang. Sokan elfelejtik, hogy SSD-re nagyon gyorsan felmegy a Win7-8-10, alig néhány perc, nem olyan lassú, mint HDD esetén, megkockáztatom, hogy 2× gyorsabb a klónozás+visszahúzásnál. A belakás is gyorsabb, mivel a letöltött frissítések és progik telepítése is gyorsabb, meg az újraindítgatások is gyorsabbak.

    Azt értem, hogy végül sikerült a klónozás, de akkor is tartom általánosságban, hogy nem érdemes a régi rendszerhez annyira ragaszkodni.

    Meg ezért szoktam tanácsolni azt is, hogy aki sokat telepít OS-eket, vagy mert sok gépet adminisztrál, javít, stb., vagy a hobbija, hogy OS-eket próbál ki, érdemes venni nagyon olcsón valami kicsi, használt SSD-t, már a 32 GB is elég lehet, de néha 9 ezer környékén 64-120 GB-osakat is ki lehet fogni újonnan (pl. Kingston A400), és USB-SATA adapterrel pendrive-nak használni. USB3-as portról (vagy eSATA portról) tépnek róla a telepítők, mint az állat, persze ha a telepítés célmeghajtója is SSD, tényleg 2 perc alatt komplett OS-ek telepíthetők. Aki nem hiszi, próbálja hardveres virtualizációval, hogy a rendszer SSD-jén legyen a telepítő .iso is, meg a virtuális gép lemezképfájla is, és nézze meg mennyi egy adott telepítés ideje. Nagyon durva tud lenni. Azért nagyon messze kerültünk már attól, mikor régen Windows-telepítéshez 101 kisfloppyt kellett cserélgetni a meghajtóban és az embernek ráment fél napja. Aztán jöttek a telepítők CD-n és mennyivel gyorsabb és kényelmesebb lett minden. Csak aztán a telepítők (főleg Win és Linux) kinőtték a CD-méretet, meg a telepítés mérete is hízott, így már DVD-n jönnek, és a DVD olvasó a nagyobb adatsűrűség miatt gyorsabban olvas róla, meg a HDD-k is sokat gyorsultak. Csak ma már senki nem telepít DVD-ről (ha csak rá nem kényszerül), hanem pendrive-ról, vagy mert a gépben nincs is már ODD, vagy mert csak azért, mert USB-ről gyorsabb. Na, ennek a következő állomása, ha a telepítő is SSD-ről fut, persze ennek kihasználásához az is kell, hogy a telepített rendszer is SSD-re menjen, de ha így mennek lefelé az SSD-k árai, akkor a közeljövőben ez sem lesz probléma.

Új hozzászólás Aktív témák