Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • thyeby

    őstag

    válasz Webistvan #6737 üzenetére

    Hát ezt szívesen kerülgetném a metibóm helyén!
    92-ben 180 egy kisebb vagyon volt. Akkor 6-10 E Ft volt egy átlagbér.
    Én bizony készítenék rá egy védőburkolatot. Nem sonkát, mert azt macerás használni, hanem egy sima stafnit keményfából. Az ördög nem alszik!

    Meg kell itt említenem, hogy én, aki annyit szóltam már a balesetről, a minap belekaptam a holkelmaróba (épp a teherautó tengelyét vájtam volna ki). Okulásképp elmondom, hogyan történt: Kezdődik ott, h kicsi darab fát kapartattam volna - persze tolófa nélkül. Kiszedte a kezemből, és megszabdalta a gyűrűs ujjamat a marógép. Olyan gyorsan történt, hogy alig tudtam rekonstruálni. Míg a feleségem kötözte a bibimet, sikerült felidéznem a dolgot, aztán bementem a műhelybe leellenőrizni, h helyes-e az elméletem. Helyes volt.
    Siettem, mert a feleségem akart menni a temetőbe. Asztal alá épített marógépen ment az anyag vezetőléc mellett. Az asztal lapja síkosított tömör bükk. A vezetőléc gyorsszorítóval (Lidiben kaphatós szorító, ami a szilikon adagoló applikátor elvén működik) odafogatva. Az első tolásnál a vezetőléc elállítódott pár tizednyit. Ez épp elég volt ahhoz, h a második tolásnál a marókés ugye féloldalasan érintve az anyagot, kirántsa a kezemből.
    A folytatásban nem a félkész anyagot fejeztem be, hanem vettem egy újabb, hosszú darabot. Tisztességes szorítóval rögzítettem immár a vezetőlecet, és több menetben, kisebb fogásokkal, tolófával dolgoztam. Hát már kezdeni is így kellett volna.
    Mint általában a balesetek, itt is több tényező játszott közre egyszerre:
    - Kicsi fadarab. (Hiába jön ki vmi hulladékból, elég olcsó a fa ahhoz, h vegyünk egészséges darabot elő. Kötszerre többet költöttem, mint amennyit a fán spórolhattam volna.)
    - Nem megfelelő rögzítése a vezetősínnek. Ez minden gépen gyakori balesetforrás!
    - Tolófa használatának hanyagolása.
    - Sietni sosem szabad!

    Több fa van, mint asztalos!

Új hozzászólás Aktív témák