Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • thyeby

    őstag

    válasz bbchris #2002 üzenetére

    Tudod, tavaly ősszel bedöglött a garanciális gyalum. Már két hónapja javítgatta a metebócég, amikor berágott az agyam, hogy ez így nem mehet tovább. Felhívtam egy Felder marketingbohócot, hogy mennyiért cserélné nekem ki a gyalumat Felder-re. Már a részletekről dumáltunk: Egy lényegi kérdésről, hogy milyen rendszerű gyalukéssel legyen szerelve a gép. Egyszerhasználatos, vagy élezhetős legyen? Ekkor esett szó arról, hogy kétféle kést ajánl az eldobhatókéses tengelybe. Puhafára, vagy keményfára, amit cserélgetnem kell.
    Még sose hallottam ilyet, ezért kérdeztem. Hátha tud valaki pontosat erről. Lehet, hogy csak lökött marketingduma, de ha az, akkor tetten kell érni.
    A vídialapkás késről a következőt:
    Kizárólag tiszta fát dugok a gépbe. Engem nem győz meg senki, hogy mennyire ki van húzgálva a szeg a fából. Azt én győzöm meg, hogy olcsóbb lesz neki a beavatkozásom, ha vesz tőlem inkább pár szál tiszta deszkát, mint ha vállalja, hogy ha mégis maradt beletört, bennefelejtett szeg, akkor hoz nekem két szép új gyalukést.
    De nem is ez a lényeg: Kb négyszer annyiba kerül egy vídiás kés, mint egy HSS. Elképzelhető vajon, hogy tart is legalább négyszer addig? S mégvalamit: Azt lehet élezni? Egy kemény göcs vajon nem tör ki belőle? A körfűrészlapon egészen másmilyen terhelést kap a vídia, mint egy gyalukés esetében.
    Ja, és többnyire keményfát gyalulok, és alkalmanként a tizedmilliméterek is számítanak. Most például azért kell megfordítanom a késemet, mert már kéttized eltérés van a közepe és a szélei között, egyébként még mehetne, mert harap is, és csíkot se húz.

    [ Szerkesztve ]

    Több fa van, mint asztalos!

Új hozzászólás Aktív témák