Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • gyurmi53

    csendes tag

    Köszönöm robi-k, szucsi57 és liszi70 válaszait amit a Dune-k DV-AVI lejátszási képessége kapcsán írtak. Időközben a dunebaseprime egyik topikján már kaptam visszajelzést arra, hogy a Dune TV 301 -hasonlóan liszi70 saját mini dv-kamerás felvételeihez- nem tudja csak a hangot lejátszani.
    Sajnos amitől tartottam, az bejött. Az új, korszerű H-264 mpg-4 formátumokat tudják a gépek, de azt a formátumot, amelyet kb. 1998-2008 között a kereskedelmi digitális videokamerák használtak, a DV-AVI-t már valahogy elhanyagolják a mai fejlesztők - eléggé el nem itélhető módon. Erre a formátumra az volt a jellemző, hogy az SD streem képi információit -csak némileg tömörítve, ezért a magas bitráta- és a hangot -tömörítetlen 16 bit, stereo 48 kHz PCM- külön csatornán hozták létre, ez volt a DV-AVI type1. Létezett a type2, ahol a kép és a hang egyetlen folyamban volt rögzítve. Bizonyára voltak racionális okai ezen két rendszernek, a gyakorlatban azonban elég sok kalamajkát okozott ez video editálásnál. Persze át lehet kódoltatni egyik formátumból a másikba az állományokat, de ez rettenetesen időigényes, még combos PC-s hardver esetén is. És egyáltalán nem biztos, hogy a több, mint tízéves technikai szintet jelentő DV-AVI type2 lejátszására fel vannak készítve az új kütyük.
    Egyébként a PC-s video lejátszó szoftverek közül sem túl sok bírkózik meg ezekkel a file-okkal (pl. Power DVD 10, Jet-video, és most már a VLC-player is, de gyengébb képminőséggel.)
    A ciki az egészben az, hogyha a natív formátumban editált anyagot a könnyű hordozhatóság érdekében DVD-re írom ki (mpeg2 kép, mp3 hang VOB-file), szemmel jól látható minőségromlás lesz az eredmény még, ha 10 Mb/s max. DVD minőséget is választok (az eredeti video streem ui. 30 Mb/s körüli).
    Talán a Dune HD Smart D1 vinné ezt az anyagot. Bár így lenne, hiszen én is alternatívának tekintettem ezt a gépet, és mivel a saját filmjeim nagyobb része ilyen, nyilván nem sajnálnám a plusz 25k-t a vásárláskor. Ehhez azonban ezt biztosan tudnom kellene. Sajnos itt Miskolcon -az én ismereteim szerint- nincs egyetlen üzlet sem, ahol ezt a próbát elvégezhetném, ezért is örültnék, ha Dune, vagy Popcorn, vagy Medre8er tulajdonosok segítségeteknek kideríteni, melyik gép bírkózik meg ezzel a feladattal.
    Feltettem egy 21 másodpercnyi, 78 Mb-os Bali-2009_28.avi nevű DV-AVI 16:9 képarányú filet a data.hu-ra is, és ha valakinek lenne ideje meg lehetősége egy Dune HD Smart D1-n, Pro-n, vagy Egrat-on, Mede8er-en, Popcorn-on elvégezni a tesztet, azt nagyon megköszönném.
    A letöltő link:
    [link]

Új hozzászólás Aktív témák