Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • DeFranco

    nagyúr

    válasz tildy #6125 üzenetére

    3 egység, nem kifejezetten évre gondoltam csak jeleztem hogy számos.

    nem kérdezik meg, persze, mert ha megkérdezik, akkor az diszkrimináció és az utolsó csomag fénymásolópapírt is leperelheted a cégről.

    a nő gyedre menése praktikus okokból triviális egyébként, a babának rá van szüksége és ő tudja ellátni alapesetben. főleg a szoptatásra gondolok, mert az egyértelmű, de egyébként is úgy van minden drótozva, hogy ez az ideális. személy szerint el tudok képzelni más megoldást is, de ez már szubjektum, ettől még én is úgy gondolom, hogy a gyerek szempontjából az az optimális, ha a nő marad otthon. pusztán gyakorlati megfontolásból mindenféle sovinizmus nélkül.

    a felesben otthonlevéssel meg az a probléma, hogy azzal többet vesztesz a vámon, mint nyersz a réven. mi az alapeset (általánosságban)? 2x éves nőnél már mindenki zsizseg előre, hogy biztos szülni fog, nem mondom, hogy hátrány éri, de felmerül minden döntésnél. ha várandós lesz, onnantól viszont ténylegesen egyre inkább kezd kiszorulni a vérkeringésből, nem építenek, számítanak rá, hiszen évekre le fog lépni hamarosan.

    hiszem vérmérséklettől és helyzettől függően a várandósság 3.-6.-8. hónapjában elmegy betegszabira, onnantól kiesik, két év gyed szinte biztosan.

    igazából azzal sem számolnak, hogy akkor 2 év x hónap, és akkor visszajön, mert mi van ha szül még egyet, ha nem is szül, bölcsibe szoktatás lesz, elrohangálás, részmunkaidő, aztán a gyerek beteg lesz a bölcsiben mert immunizál, sűrű betegácsi, nem lehet rá építeni már kb. 3. évig. aztán se lesz a munka hőse, mert persze dolgozik rendesen, de túlórát valszeg nem vállal, mert menni kell a gyerekért, meg családja van, húzni fogja a száját stb.

    nem biztos hogy ez lesz, lehet teljesen máshogy intézik, de a feltételezés ez, nem is minden alap nélkül, hát ezzel számolnak. ez egy stigma, de ez van. 3+ évre kiesik a szaknévsorból pont azokban az években, amikor egyébként tudna előre haladni, mert még bírja, és már kiépített egy stabil pozíciót szakmailag és a cégen belül. most tudna előre lépni, de el nem ítélhető módon vannak más tervei is.

    nagyjából így gondolkozik egy hr-es vagy egy vezető, persze kicsit sarkosítottam a történetet, de nem feszítettem ki, ennyi simán benne lehet, nem elrugaszkodottak a számok és nem az ujjamból szoptam ki. aztán van ahol kevesebbel számolnak, van ahol ennyivel vagy esetleg többel, nagyjából ez átlagos.

    persze vannak családbarátnak mondott cégek, főleg multiknál divat ezzel villogni, mesélték ismerősök a péter és gergő nevekből asszociálható cégről is áradozva, hogy mekkora egy családbarát, meg a b betűs autó- meg háztartásigép meg nemtudommilyengép ipari sch-s cégről is, aztán amikor ismerős várandós lett akkor egy kicsit khm... pária lett a cégnél egy pillanat alatt.

    szóval ez az alapállás. és akkor ebbe próbáljunk meg belenyúlni azzal, hogy felosztjuk a gyedet, hátha jobb lesz.

    2 év a gyed a tgyással együtt (ami abból marad a szülés után), felezzük el. 1 év anya, 1 év apa.

    anya t-7. hónaptól kikerül ugyanúgy, komoly projektet már nem bíznak rá, mert úgy is megy pár hónapon belül, t időpontban szül, majd 1 évet otthon marad. aztán visszamegy dolgozni. a kisgyerekes, bölcsis, táppénzes para ugyanúgy megmarad, hiszen a gyerek nem 2 évig tart (szerencsére), plusz mi van ha jön a második, a stigma igazából annyira nem oldódik mint vártuk, kicsit jobb ugyan, mert vérkeringésben marad, marad a rutin, tudja magát pozicionálni, de akkor is kisgyerekes anya lesz, nem karrierpuma, mindenki tudja róla.

    apa t+12-nél beszáll a gyedbizniszbe, bejelentette ugye előre, t+6-nál már nem adnak neki munkát, kiesik egy évre, törik nála is az előmenetel, majd utána visszamegy dolgozni és kezd egy hendikeppel amit pár hónap alatt ledolgoz és minden megy tovább.

    mit nyertünk vele? anya hamarabb képbe kerül a cégnél, legalább látják, forog a neve, meg otthon sem fordul be (már ha befordul, én azt látom, hogy ismerősi körben inkább nem fordulnak be mint igen, amelyik nagyon besztondult az előtte se volt 100-as) ez kétségtelen előny.

    mit nem nyerünk vele? az anya számára a kiesés közel ugyanannyi a plusz egy éve 0,5-ös szorzóval esik latba körülbelül

    mit vesztünk vele? apa kb. bő egy évét, meg azt, hogy nála is megtörik a ritmus, beülnek a helyére, átveszik a munkáját, kikerül a pixisből.

    én így mérlegelném, ha ez nálunk szóba kerülne és azt mondanám, nem éri meg. nem hiába találták fel a munkamegosztást, van akinek az a dolga hogy optimalizálja a családfenntartást van akinek meg az, hogy legyen mit fenntartani.

    ne legyen félreértés, ez nem sovinizmus, nincs köze a nemekhez.

Új hozzászólás Aktív témák