Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • BeZol

    őstag

    válasz ttwepinefrin #4503 üzenetére

    Nem nagyon figyeltem akkor az AMD-t, nekem az rémlik, hogy eleve láthatóan gyenge volt az 1szálas teljesítménye, és csak bepakoltak 8 magot h ezt ellensúlyozzák, mert a jövő a többszálé, és akkor minden oké lesz (és közben egy csomó áramot is zabált). Eltelt x év, és csak most kezd igazán 4 szál fölé menni pár játék, ezért évekig elég volt az i5-i7 a maga 4magjával és fele akkora fogyasztásával a magasabb ipc-jével.
    Most viszont ahogy Omli is írta, látható egy csomó tesztben, hogy 1szálon és többszálon is rendben van minden, haswell és skylake közti IPC szintet tudnak biztosan, ezt megfejelték ismét akár 8 magig, most csak annyi a bökkenő, hogy 4ghz-nél elhal a dolog (6-8magos intelek 4.4-ig jutnak, de oda vízhűtés kell már, léghűtéssel inkább 4.2ghz a vége, tehát léghűtéssel ez 5% bukó), és mivel teljesen új az architektúra, még ki kell ismerni, hogyan lehet teljesen kiaknázni a benne rejlő teljesítményt, mert játékok alatt láthatóan nem présel ki mindent magából, de közben egyáltalán nem gáz a szitu!
    Szerintem nem járnál pórul a ryzennel, és az intel is 6magosra növeli majd a mostani 4magosait 1-2 év múlva, tehát az irány adott, a legjobb választás szerintem most egy 6magos ryzen 5 1600-as, és most azt kell nézni, hogy vajon mit lép erre az egészre az intel. Ha tudna olyat lépni, mint anno a core2 sorozattal, vagy a sandy bridge szériával, és ennek azonnal látható teljesítménybeli különbségei lennének (és itt főleg a játékokra gondolok), akkor annak megint elkérnék az árát, és megint eltelne pár év, mire az lenne az új "standard", ezért szerintem aki ilyen 6 magos ryzent vesz, az legalább 4 évig tutira hátradőlhet.

    A sztori másik fele, hogy az AMD minden vagyona belement a ryzenbe és a polaris vga-kba. Most jó eséllyel ismét évekig nem lesz lényegesebb technológiai ugrás a procijaik terén, csak reszelgetés. Az intel viszont csorog le 10nm-re, utána megint lesz majd valami kisebb méret, az AMD pedig szerintem még akkor is 14nm-en lesz, csak megoldják a 4.4ghz-et, és találnak még itt-ott pár extra ipc növelési lehetőséget, de ez nem lesz annyira jelentőségteljes, hogy megérje a mostani ryzen-ről majd váltani.

Új hozzászólás Aktív témák