Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • messi6502

    tag

    válasz gmx9 #64122 üzenetére

    és kdavid94

    Innentől kemény magánvélemény jön.
    Igazából ez egy nagyon tág fogalom, hogy melyik a legerősebb bajnokság. Rengeteg mindenben lehet sorrendet állítani köztük, épp ezért nem tartom szerencsésnek kiválasztani egy tulajdonságot ami ezt eldönti.
    Sokan nem fognak egyetérteni velem, de alapvetően az uefa-együttható alapján számolt rangsorolás tűnik nekem a legkevésbé rossznak.
    Amúgy az erőviszonyokat miért nem a nemzetközi meccsek mutatják a legjobban? Mi más? A hajtás? Az van Megye 2ben is, élvezem is nagyon. :)
    Más kérdés, hogy mi élvezetes, és mi erős. Lehet az angol foci jó iramú, élvezetes, ha közben nem jó semmire...

    Viszont most kicsit kanyarodjunk el és vizsgáljuk meg azt a tényt például, hogy a szigetországban van a legnagyobb tőke-injekció a fociban. Az azt jelenti, hogy ott a legnagyobb a piac, a versenyképesség, ott tudják a legjobban megfizetni a sztárokat, illetve messzemenőkig ott van a legtöbb pénz a kiscsapatoknál is, (akik ugye a versenyhelyzetet megtudják teremteni) a demokratikusan(?) elosztott közvetítési jogdíjak miatt.
    De akkor hol vannak ennek az eredményei?
    Sehol. Sajnos / nem sajnos ott tartunk, hogy a hagyományos angol foci (előre rúg, szélen elfut, bead, fejel) illetve az ebből építkező, és jócskán túlszárnyalt "Mourinho taktika" veszített a technikás (másnéven holland, ajax, cruyff, tiki-taka, latin meg vagy 100 néven ismert {persze kisebb stílus különbségek vannak}) labdarúgással szemben. ( Ezt egy külön disszertációban fejteném ki, ha nem gond, de ez nagyon hosszú lenne.)

    Persze joggal tehetjük fel a kérdést, hogy akkor mi a helyzet, azzal a top 3-4 Angol csapattal akik keverik ezeket a stílusjegyeket, például a szezon első felében a Chelsea, továbbá a Manchester City, Arsenal, Liverpool.

    Nos a Chelseanél Mourinho valamiért az új évben (főleg, de nem kizárásos alapon) a BL-ben visszatért a számító, "leparkoló busz" stílushoz, ahelyett, amit a szezon első felében alkalmazott. Legjobban talán Fabregas visszaesésén látszódik. Ez a taktika neki egy teljesen új dolog, soha nem játszotta ezt, ebbe még bele kell rázódnia.

    A Citynél mind a mai napig taktikai hibák tömkelege van, hiába a jó játékosok, ha nincs meg a hozzájuk igazított "modern" taktika.

    Arsenalról és a Poolról most nem írnék, itt még több tényező van ami közrejátszik, ez is feleslegen nyújtaná meg ezt a postot.

    És akkor van egy Manchester United, ahol Ferguson alatt az igazi angolos foci ment, de pluszban még rájött az az edzői befolyás, ami most semelyik másik edzőben nincs meg ennyire. Olyan szinteket ért el akár középszerű játékosokkal a motivációs képességei miatt, illetve tartotta tűzben őket a 95. percben is amit mostanság talán Simeone tud egyedül, na persze Fergie papa nem ugrabugrált ennyire látványosan, ne keverjük a kettőt. :DDD
    Ez az ami a mostani MU-ból hiányzik, hiába van 1-2 klasszisnak számító játékos, ha a van Gaal taktika nagyon idegen oda, mert nem olyan játékosokkal játssza akik beleillenének, sőt néha szerintem van Gaal se tudja mi a taktika..Ez főleg meccs végén látszódik ha baj van, hirtelen jön a felrugdosódás, "hátha lesz belőle valami" alapon, ami amúgy be is szokott jönni, mert erre pont jó az "alapanyag".
    Egy szó mint száz, a MU jelenlegi kerete maximum egy taktikára lenne jó, de van Gaal azt nemigen alkalmazza. Innentől megint esélytelenek. Kész csoda, hogy jelenleg még így is a negyedik helyen vannak és a bl helyért küzdenek.

    Amúgy ez mindent elmond azokról a csapatokról, akiket megvernek. Totális kudarc a jelenlegi angol labdarúgás, vagy jön a kiscsapatoknál is a szemléletváltás, vagy lassan lecsúszik az angol foci, kiszállnak a szponzorok és oda jutnak ahol a németek voltak pár évvel ezelőtt, vagy kialakul a nem is oly régen a spanyoloknál látható ellentét. (Persze ehhez kell pár év.) Lesz 1-2 gazdag csapat ami majd néha alkot valamit, meg lesz a töltelék.

    Megnézzük mondjuk az utolsó 10 év tabelláit az angoloknál és látszódik a tendencia, egyedül a tavalyi év Liverpoolja hozott némi váratlant, de ott is az ígéretes edzői felfogás az ami miatt ez lehetséges lett. Nem valószínű, hogy más edzővel vagy más taktikával hozták volna akárcsak ezt az előkelő második helyet.
    Ja, még valami ehhez. Hiába tűnik úgy hogy "kiegyenlített" az angol labdarúgás, ez miatt sokan mondják, hogy a legerősebb bajnokság, de akkor miért nem az angol másodosztály a legerősebb?
    Mert a kiegyensúlyozottnak köze nincs a legerősebb bajnoksághoz, csak ha azok a csapatok a többi ligához viszonyítva is kiemelkedőek. Na itt bukik el szép lassan az angol bajnokság, évek óta sehol nincsenek. Idén úgy néz ki ez tetőzik és az Everton viszi egyedül tovább a becsületüket a második kupasorozatban...

    Nézzünk ellenpéldát is, ott a német bajnokság, évek óta sehol nem voltak majd jött a München, akik évek alatt lekoppintották a Barca modellt. Sőt Heynckes utolsó évében látott München elérte azt a szintet amit Guardiola a 2009es és 2012es Barcával. (Kár hogy az a meccs soha nem jöhetne össze)
    Mindezt pár év alatt a semmiből. Ilyenkor természetes velejárója, hogy feltűnik abból a bajnokságból még 1-2 csapat, akik másolni kezdik a modellt. Jött a Dortmund, újra előkerült a Leverkusen, láthattuk a Schalkét is a minap, sőt nem tudom emlékszik-e még valaki a Hoffenheim 2008-2009es szezonbeli játékára. Óriási volt nézni, nagyjából akkor kezdődött a német labdarúgásban maga a váltás is.

    Lényeg a lényeg..Az angol labdarúgás messze nem a legerősebb, de én lassan azon is csodálkozok, hogy az uefa együttható miatt még a második helyen vannak. Persze ez köszönhető annak, hogy az utolsó 5 évet számítják bele, amit én soknak tartok. Én három évet vennék csak alapul, azt is csak azért, hogy ne egy épp tényleg véletlenül gyengére sikerült szezon alapján ítéljenek visszább egy-egy bajnokságot.

    Ha az uefa- együttható utolsó három évét nézzük, akkor így alakulna (hivatalosan) a lista:
    1, Spanyol
    2, Német
    3, Angol
    4, Olasz
    5, Francia
    6, Portugál

    Személyes véleményem az első hatról így nézne ki. :
    1, Spanyol
    2, Német
    3, Francia (Ez évtől érzem hogy komolyan kell őket venni, kivéve a PSG-t őket már tavaly is. Monaco, Lyon, Marseille mind erősödik)
    4, Angol ( Ez évben csúsztak le nálam a Franciák mögé)
    5-6, Olasz, Portugál (nagyon x szerintem)

    Na most ennyi elég, aki nem ért valamit kérdezzen bátran, lehet kicsit össze-visszaság lett, megpróbálom kifejteni jobban, természetesen kíváncsi vagyok más véleményére is. Nem szeretek ilyen hosszú postokat írni :B

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák