Aprócskát lép előre a MediaTek Helio P70

A MediaTek az év elején jelentette be a Helio P60-at, amely a képességeit tekintve egy kifejezetten kellemes premium rendszerchip volt. Ennek a továbbfejlesztett verziója a Helio P70, de nagy újdonságokra nem érdemes számítani, mivel az alapjául szolgáló lapka lényegében nem változott. Emiatt a linkelt hírben szereplő adatokat nem írjuk le ismét, viszont az órajelek tekintetében előrelépés történt, mivel az új modell esetében a négy ARM Cortex-A73-as processzormag 2 GHz helyett 2,1 GHz-en, míg a Mali-G72-es IGP 800 MHz helyett 900 MHz-en ketyeg.

A MediaTek az említett fejlesztéseket egymással párhuzamosan kínálja a partnerek számára, így eldönthető, hogy a felkínált képességek milyen teljesítményszint mellett kerüljenek alkalmazásra. Ráadásul a Helio P70-nél bizonyos körülmények között javul az energiaigény is, például a játékokban 35%-kal fogyaszt kevesebbet a P60-hoz mérve, legalábbis a MediaTek ezt állítja.

Szintén jobb lett a Cadence Tensilica Vision P6 DSP-re épülő APU (AI Processing Unit) részegység teljesítménye. Ez elméletben ugyan továbbra is 280 GMAC/másodpercre képes, de a gyakorlatban 10-30%-kal javult a tempó, ugyanis hatékonyabban mőkűdik a feszültségskálázás, ami összességében kedvezőbb feladatfuttatást tesz lehetővé.

Tekintve, hogy a Helio P60 és P70 a lapka szempontjából megegyezik, a gyártóknak nincs nehéz dolguk, hiszen az elődhöz alkalmazott szoftverkörnyezet, illetve platformdizájn kompatibilis az új modellel is. Emiatt is lehet, hogy a MediaTek szerint már a következő hónapban érkezhetnek a Helio P70-et bevető ultramobile eszközök.

Azóta történt

Hirdetés