Hirdetés

A nagy fotósteszt olvasói szavazásának eredménye

Szeptember 6-án tettük ki az idei fotós és videós összehasonlító tesztünket. Rengeteg meló volt vele, de megérte, mert idén nem csak a fényképezési képességeket vetettük össze, hanem rámentünk a videós vonalra is, ami nem volt egyszerű feladat, de nagyjából megoldottuk. Idén ráadásul az olvasók kezébe is tettük az ítélkezés lehetőségét, minden részfeladatot követően a felhasználók is eldönthették, hogy nekik melyik készülék produkciója tetszett a legjobban.

TV antenna? Amatőr Radar? Szovjet lehallgatókészülék? Á, csak mobiltartó a videókhoz
TV antenna? Amatőr Radar? Szovjet lehallgatókészülék? Á, csak mobiltartó a videókhoz [+]

Az eredmények elég egyértelműek. Eltérő volt ugyan a szavazási kedv az egyes részfeladatok kapcsán, volt ahol több ezer szavazat érkezett, akadt olyan, ahol csak pár száz, de ez a jelek szerint nem befolyásolta markánsan az eredményeket. Ha az olvasó végigkattintgatja a tesztet, akkor azzal fog szembesülni, hogy konkrétan minden területen vagy a Samsung Galaxy Note9, vagy pedig a Huawei P20 Pro győzedelmeskedett, rajtuk kívül pedig még három készülék rúgott időnként labdába: a Pixel 2 XL, az iPhone X és a HTC U12+.

Őszintén mi egy kicsit nagyobb szórást vártunk. Persze akadtak esetek, amikor nem volt kérdés a győztes, esti fotókban nem meglepő módon a Huawei vitte a pálmát, videózásban pedig jobbára a Samsung, noha ott az Apple kicsit jobban szerepelt az olvasók szerint, mint általánosságban. Szegény OnePlus 6 talán kicsit alulértékelve egyedül a videók közbeni hangminőség kapcsán tudott egyszer 10%-os részesedés fölé kapaszkodni, pedig összességében az a masina is elég kiegyensúlyozott volt, de úgy fest, hogy a konkurencia túl erősnek bizonyult. Az LG és a Sony nagyon lemaradt az olvasói értékelésekben, erre persze mi magunk is számítottunk.

A teszt végén található végső szavazásnak van egy furcsa érdekessége. Az olvasók szerint összességében a Huawei P20 Pro lett a legjobb fotós-videós készülék, noha a videós összevetésben egyszer sem tudott nyerni, ráadásul a leggyakoribb használat, a nappali képminőség kapcsán is csak a második helyre szorult a Samsunggal szemben. Ezt persze lehet sokféleképpen magyarázni, például azzal, hogy jóval többeknek fontos a fotós produkció, mint a videós képességek, vagy hogy a portré és a szelfi is lényegesebb funkcióknak számítanak.

Lehet azzal is magyarázni, hogy (feltételezve egy általános tudatosságot) a Huawei készülékéről úgy gondolták az olvasók, hogy bár néhány területen nem ez a legjobb, összességében mégis talán ez a leghasználhatóbb és persze benne lehet a pakliban az is, hogy a kínai gyártó a P20 Pro marketingjét nagyon erősen a fotózás köré építette fel, a többieknél viszont ez kevésbé volt hangsúlyos.

Akárhogy is, az olvasói értékesek eredménye az, hogy a Huawei és a Samsung kiemelkedik a mezőnyből, az üldöző bolyban pedig a HTC, az Apple és a Google követi őket. A OnePlus produkciója nem hatott meg különösebben senkit, a mezőny végén pedig pillanatnyilag az LG és a Sony kullog. Nyilván mindenkinek más a fontos, ráadásul félig-meddig szubjektív, hogy mitől tart valaki egy adott fotót, illetve videót jobbnak, mint egy másikat, de talán végszóként fogalmazzunk úgy, hogy a közízléssel a Samsung és a Huawei telefonjai által nyújtott képek és mozik találkoznak a leginkább.

Előzmények

Hirdetés