Hirdetés

LG blog: Felhőszolgáltatást indít az LG

Már hazánkban is elérhető az LG felhőszolgáltatása, ahol egyre több piaci szereplő jelenik meg (többek között a Microsoft, a Google és a Samsung is előállt a saját megoldásával) a független cégek (DropBox, SugarSync, Boksz és társai) mellett. Az LG Cloud tavaly startolt el az Egyesült Államokban, Dél-Koreában és Oroszországban, a gyártó most pedig további 40 országban, köztük Magyarországon is elérhetővé teszi a szolgáltatást. Ennek apropóján úgy gondoltuk, hogy érdemes utánajárni, mit is kínál a dél-koreai vállalat felhője.

A felhők piaca nem könnyű terep, a számos bejáratott szolgáltatás mellett kiélezett a verseny, így az új indulóknak muszáj felmutatni néhány egyedi és hasznos funkciót. Természetesen tisztában van ezzel az LG is: a gyártó megoldásának egyik előnye a streamelési szolgáltatásokban rejlik. A gyártó egy speciális eljárással (melynek angol neve Real-time Streaming Transcoding) már a szerveren olyan formátumba konvertálja az adott médiafájlt, melyet a fogadó készülék mindenféle külső codec beszerzése nélkül, natívan fel tud dolgozni.

A fentebb ismertetett megoldásnak több előnye is van: mivel nem a felhasználó készüléke végzi a konvertálást, nem kell várakoznunk annak elkészülésére, ráadásul energiát is spórolunk a kliens-oldalon, ami mobil eszközök esetén rengeteget nyom a latba. Ezek mellett a külső megoldások telepítésétől is eltekinthetünk. Jót tesz továbbá a platformfüggetlenségnek is: mindegy, milyen formátumban töltöttük fel a fájlokat, a szerver olyan formában küldi vissza a tartalmakat, mellyel boldogulni tud az adott készülék. A gyártó közleménye szerint ez 3D videókkal is tökéletesen működik.

Egy újabb extrát takar az úgynevezett N-Screen funkció, mely számon tartja a videók legutolsó lejátszási pozícióját. Így a mobilon elkezdett filmet befejezhetjük a TV-n is, átkapcsolás után pedig nem kell keresgélni a legutolsó pozíciót, a rendszer automatikusan a megfelelő helyre állítja a lejátszót. Az LG Cloud Slideshow egy zenés diavetítésben prezentálja a fényképeinket, a telefonokon pedig aktiválhatjuk az automatikus feltöltési opciót, mellyel a fotók elkészülte után azok automatikusan feltöltésre kerülnek.

A szolgáltatás jelenleg három platformon érhető el. Beszerezhetjük androidos telefonokra a Play Store-on keresztül (itt található a letöltési link), ez ráadásul gyártófüggetlen, nem csak LG gyártmányú mobilok játszanak. Beszerezhetjük továbbá számítógépre (itt viszont kikötés a Windows operációs rendszer, a szoftver az XP, Vista és Windows 7 verziókkal kompatibilis), illetve LG okostévékre is elérhető a program.

"A legtöbb felhasználó pusztán tárolási lehetőségeket lát a felhőszolgáltatásokban, vagy egy adott típusú tartalomhoz rendeli őket, mint a YouTube és a FlickR példája mutatja. Az LG által gyártott készülékeket milliók használják, így a saját felhőszolgáltatásunk létrehozásával magasabb szintre emelhetjük a felhasználói élményt. A jövő tartalomfogyasztói nem akarnak különálló felhőket használni zene- és videólejátszásra, a fényképek mentésére és az irodai fájlok tárolására. A szolgáltatásunk kényelmesebbé teszi mindezt" - nyilatkozta Havis Kwon, az LG szórakoztatóelektronikai szegmensének elnök-vezérigazgatója.

Fontos kiemelni, hogy a regisztrálás ingyenes, a felhasználói fiók mellé pedig 5 GB tárhely jár mindenkinek. Érdekesnek tűnik tehát az LG felhőszolgáltatása, az említett streaming megoldás remek példája a szorosan együttműködő ökoszisztémának. Hamarosan további részletekre is fény derül majd, az elkövetkezendő hetek során élesben is bemutatjuk az LG cloudot.

  • Kapcsolódó cégek:
  • LG

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés