Közösségi finanszírozással kalapoz pénzt a Xiaomi az okosszemüvegre

Ha befut elég előrendelés, akkor majd jól legyártják.

Miija Glasses Camera néven bemutatták a Xiaomi piacképes okosszemüvegét, amelyre előrendeléseket vesznek fel jelenleg 370 dolláros áron a kínai piacon. Ha összejön a megfelelő mennyiségű rendelés, akkor gyártásba is kerül a termék, onnantól viszont már 400 dollárra ugrik fel az ár, noha a globális forgalmazás kezdete még így is messze van.

Viszont maga a szemüveg érdekes darab, mert nem csak arról van szó, hogy a szárak végén két kamera van (50 megapixeles quad-Bayer és 8 megapixeles telés lencse ötszörös zoommal) optikai stabilizációval, hanem komoly hardvert is tartalmaz úgy, hogy az egészet megoldották 100 grammos tömeggel. A masina lelke egy módosított nyolcmagos Snapdragon chip, aminek nem csak a képalkotási feladatokkal kell megküzdenie, hanem kvázi folyamatosan készenlétben áll, hogy az elsütőgomb megnyomása előtti 10 másodpercet is rögzíteni tudja, a gyártó szerint így nem maradunk le a fontos momentumokról. Hogy ez adatvédelmi szempontból mennyire lesz oké Kínán kívül, az egyelőre jó kérdés. Mindenesetre a szemüvegen van egy LED visszajelző, amely arról tájékoztatja a kívülállókat, hogy éppen rögzítés történik.


[+]

A szemüvegben található akkumulátor kapacitása 1020 mAh, ezzel a Xiaomi szerint 100 órányi videófelvételt lehet rögzíteni, a töltés pedig mágneses csatlakozón keresztül zajlik. A jobb lencsére szerelték a Sony Micro OLED megjelenítőjét, ami 3000 nites fénysűrűségre képes, de a szemre "csak" 1800 nit jut, elvileg a TÜV Rheinland minősítése szerint ez egészségügyileg rendben van. 3 GB RAM, 32 GB belső tárhely, WiFi és 5.0-s Bluetooth is a funkciók között van, no meg a telefonos alkalmazás, ami a kezelésben segít. A kínai piacon a Xiaomi AI asszisztens szolgáltatása is elérhető, az információk pedig a viselő szeme elé kerülnek.


[+]

A termék jelenleg is képes azonnali képi fordításra a kínai és az angol között (tehát ha ránézünk egy kínai feliratra a szemüvegen keresztül, akkor azt angolul látjuk majd), de további AR-jellegű extrák is érkeznek folyamatosan majd frissítések formájában, amelyek hasonlóan működnek, mint a Google Lens, tehát a látott dolgokkal kapcsolatosan adnak információt (nevezetességek, növények, termékek). Az előrendelés augusztus 3-án indul, de azt még nem tudni, hogy mikor érkezhetnek majd meg a vevőkhöz az első legyártott darabok.

Hirdetés