Hirdetés

IFA blog: szeméthegyre épült a nyugati kémbázis, most látványosság Berlinben

Tippet kaptunk, hogy hova érdemes Berlinben elmenni, ha ki akarunk szakadni a populárisabb látnivalók halmazából. Nagyon megérte.

Berlint lehet szeretni a remek közlekedéséért, fantasztikus belvárosáért, modern módon meghagyott múltjáért, sokszínűségéért, szervezettségéért... szóval rengeteg dolog miatt. És érdemes is megnézni az ismertebb látnivalókat, végigmenni az egykori fal mentén, biciklit bérelni és tekerni az alapvetően elég sík területen, vagy hajóra ülni és onnan megnézni a dolgokat.


[+]

Mi azonban ezeknek egy jelentős részét már megtettük, ellátogattunk már Potsdamba is, szóval amikor hírét vettük (Balázsnak köszi), hogy van valami spéci, korabeli lehallgatóközpont és kémbázis nem is messze a kiállítástól (és a szállásunktól), akkor úgy döntöttünk, hogy ezt a saját szemünkkel is látnunk kell. Egyébként is lehalt a szerverünk. A hely neve: Field Station Teufelberg. (Teufel = ördög) Így meg is lehet találni a Mapsen, ahonnan az is kiderül, hogy a legközelebb tömegközlekedési állomástól (Heerstrasse) két és fél kilométeres kutyagolást specifikál a Google, szóval miután addigra már volt 16 ezer lépés a lábamban aznap az IFA miatt és a többiek sem lelkesedtek az ötletért, ráadásul mire felértünk volna már lemegy a nap, úgy döntöttünk, hogy fogjunk taxit.


[+]

Ez roppant jó ötletnek tűnt akkor, amikor épp zárt az IFA, de egy rettenthetetlen mobilkommunikációs bandát az ilyesmi nem akaszt meg, találtunk valami berlini taxiappot, végigcsináltuk a regisztrációt és tényleg jött egy taxi egész hamar, benne egy fickó, aki sosem hallott még arról a helyről, ahová haladtunk. Némiképp idétlenül nézett ki, amikor megérkeztünk, a képeken látható, hogy nem egy kimondott luxuskilátóról van szó, szóval kissé kínos volt egy Merciből kiszállni és a bejáratnál levő, kiöregedő art-hippi karakterű fickónak kiköhögni fejenként 7 eurót, és aláírni valami csak németül létező papírt, hogy saját felelősségre mászkálunk a romok között.


[+]

Na, de kezdjük onnan, hogy mi ez az egész egyébként. Volt egy fickó kis bajusszal, akit a történelem teljes joggal elég negatívan ítél meg (és egyúttal a kis bajuszt is kivezette a divatból), ő utasította a házi építészét (Albert Speert), hogy lesz szíves tervezni egy kollégiumot erre a területre. A kis bajszosnak már akkoriban sem volt szokás ellentmondani, szóval Albert rajzolt, az építkezés megkezdődött, de közben a karakteres arcszőrzetű férfiú összeveszett a világgal, ami bőven elég borzalmat hozott magával és Speer épülete sosem lett kész. A háború után viszont ott volt ez a torzó, a nyugat-berlini illetékesek pedig jó ötletnek tartották ide rakatni az általuk felügyelt városrészben összeomlott házak romjait, konkrétan 12 millió köbméter sittet rámoltak le úgy, hogy valami napi 80 teherautó hurcolászta a törmeléket. Tényleg keletkezett egy kisebb hegy, erre föld került, ültettek néhány fát, a többit pedig a természet és az idő elintézte, de létrejött Berlin legmagasabb pontja, amely a szédítő, 120 méteres tengerszint feletti értékkel büszkélkedhet.


[+]

Erre a sitthegyre pedig a britek és az amerikaiak közösen felhúztak egy lehallgatóbázist. Nem volt túl titkos (látható a képeken, hogy igen karakteres formákból áll), de eléggé be voltak szarva a szovjetek, hogy milyen technológiával hallgatnak itt le mindenféle kommunista kommunikációt, egészen 1992-ig valamennyire üzemelt, aztán persze tök feleslegessé vált és a terület elindult az enyészet útján. Terveztek ide már luxus apartmanokat, még David Lynch is beszállt volna a buliba valami alter-művészeti projekttel, de végül abból sem lett semmi, a mostani bérlő előtti tag viszont streetart művészeket kért meg, hogy dekorálják kicsit ki a placcot, ami meg is történt és egész jól sikerült.


[+]

A fő toronyra fel lehet menni, de a tetején levő kupola zárt, arra jó, hogy az ember kurjongat és örül a visszhangnak. Kicsit lentebb viszont egy teraszos képződmény van és persze, hogy ez a legjobb hely, minden irányban van kilátás, ott van még két hatalmas, foszladozó kupola, graffiti mindenhol, valamiért van egy kád (lentebb is volt, egy lilára mázolt őrtorony előtt), amibe Bocha okvetlenül bele óhajtott ülni, vannak szétfestett járművek elszórva, meg úgy egyáltalán nagyon menő. Alig volt fent pár ember, azok is inkább hozták fel a söröket és ott lazítottak.


[+]

És közben volt egy igen giccses naplemente is, csak hogy tényleg lehessen jókat fotózni.


[+]

Hirdetés