Hirdetés

Érintkezésmentes chipkártya mobilban

A hazai informatikai piac egyik ismert fejlesztőcége, a 100 százalékban magyar tulajdonú E-Group Budapesten is bemutatta a világ legjelentősebb mobiltechnológiai kiállításán, a barcelonai 3GSM kiállításon már sikeresen debütált NFC (Near Field Communication) mobilmegoldásait, melyek szabadalmi bejegyzése folyamatban van. Ezek a fizikai összeköttetést nem igénylő alkalmazások a mobiltelefonokba ültetett chipek szinte bármilyen – az NFC technológiát támogató – elektronikus eszközzel képesek kommunikálni. A világban még kevésbé elterjedt technológia lényege leegyszerűsítve, hogy a telefon hátlapja alá egy újabb antennát helyeznek el, amely kommunikálni képes a 2–3 centiméter közelségbe kerülő, NFC kommunikációra felkészített eszközökkel, tárgyakkal. Az új megoldás az RFID (radio-frequency identification) és más érintkezésmentes kártyatechnológiák ötvözésén és továbbfejlesztésén alapul.


Nyerő páros?

A mobiltelefon-használathoz kapcsolódó NFC megoldások többek között alkalmasak tranzakciós és fizetési rendszerek kialakítására: például mozijegy vásárlására, tömegközlekedési vonaljegyek megváltására, parkolási díj fizetésére, úgynevezett „loyalty” rendszerek használatára és egyéb fizetési tranzakciókhoz. Az NFC-eszközzel felszerelt mobiltelefon a biztonságos jelszótárolás révén operációs rendszerbe történő belépésre vagy webalapú bejelentkezésre is alkalmas lehet. A Japánban már meghonosított technológia további hasznosítási területe lehet a megbízható licenckezelés. Például: ha a felhasználó új szoftvert szeretne vásárolni, az online fizetés után a licenc letölthetővé válik a mobiltelefonra, és az alkalmazás csak az NFC-eszköz jelenlétében futtatható. Ugyanilyen logikával digitális tartalom is vásárolható, illetve lejátszható az NFC-chippel felszerelt telefon közelében. Új távlatokat jelenthet a marketing-kommunikációban a szórólapokban, plakátokban elhelyezhető NFC navigációs pont, amelyhez hozzáérintve a navigációs eszközt, az a felhasználót a szórólapon reklámozott helyszínre irányítja.

Az E-Group a tavalyi évben nagy volumenű kutatás-fejlesztési projektet indított MOBILSEC néven, majd a barcelonai 3GSM kiállításon élő demonstrációkkal mutatta be az eddig elért eredményeket. Ezt a projektet a a Budapesti Műszaki Egyetem Híradástechnikai Tanszékével együttműködve valósítják meg, és a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) is támogatja. Jelenleg az új technológiához kapcsolódó nemzetközi műszaki és üzleti együttműködés terepe az NFC Forum (www.nfc-forum.org), amely 2004-ben alakult, és az E-Group is részt vesz a fórum munkájában. A szervezet tagjai a mobil kommunikáció és szórakoztatóelektronika kulcsszereplői: HP, NXP (Philips), Sony, Nokia, NEC, Samsung, Motorola, MasterCard, VISA, Panasonic, Microsoft, Gemalto, Vodafone, Siemens.

Azóta történt

Hirdetés