Egyesíti MeeGo és Symbian fejlesztéseit a Nokia

A harmadik negyedéves pénzügyi eredmények ismertetése mellett a Nokia két, stratégiai szempontból igen jelentős bejelentést is eszközölt. A jövő termékeivel kapcsolatban a legfontosabb változás a Symbian alapú modellek és a kapcsolódó szolgáltatások fejlesztésének teljes átalakítása lett, mely gyorsabb és hatékonyabb fejlesztést tesz lehetővé. A jövőben nagyobb teret kapnak a termékben elérhető közös alkalmazások és eszközök, vagyis a fejlesztések összevonásával a termékek fejlesztése gyorsabb és hatékonyabb is lesz, ám ez 1800 fő leépítésével járhat.

Szintén komoly változás lesz a termékfejlesztési stratégia teljes átalakítása, mely a jövőben kizárólag Qt és HTML5 alapokon nyugszik majd. A két technológia, illetve a látványos kezelőfelületek villámgyors fejlesztését lehetővé tevő Qt Quick segítségével a Symbian és a MeeGo alapú eszközök menürendszere és alkalmazásai azonos kódbázissal, közösen készülnek majd, melyek ráadásul a jelenlegi Symbian^3 modellekkel is kompatibiliseknek lesznek.

Felhasználók számára az új stratégia legfontosabb előnye, hogy a jövőben az alkalmazások és kezelőfelületek könnyen frissíthetőek lesznek, vagyis nem kell majd várni a platform egy újabb verziójának kiadására, hanem azok komponensei külön-külön is elérhetővé válnak. Az új evolúciós modellnek köszönhetően a jelenlegi Symbian^3 modellek tulajdonosai is hosszú távú szoftveres támogatottságra és ezzel együtt a kezelőfelület folyamatos fejlődésére számíthatnak. Ezzel együtt a Nokia a jövőben nem használja külön a Symbian^3 és Symbian^4 terminológiát, hiszen a platform folyamatos fejlődése miatt ez értelmét veszti.

Teljesen átalakul a Nokia szolgáltatások fejlesztésével foglakozó részegysége is, mely a jövőben az egyes megoldásokat nem külön fejleszti majd, hanem az Ovi szolgáltatások komplex rendszerének részeként, vagyis az egyes megoldások közötti átjárás is biztosítható lesz. A másik fontos változás, hogy az új szolgáltatások tervezése a teljes Nokia termékpaletta figyelembevételével történik majd, mely révén felszámolható lesz az egyes termékcsaládok szolgáltatásai közötti inkonzisztencia.

Hirdetés