Célegyenesben a roamingdíj csökkentése

Az Európai Parlament szakmai bizottsága tegnap döntött a roamingdíjak szabályozásáról, s a szavazás végeredményeként egy olyan határozatot fogadtak el, mely szerint a kimenő hívások díja percenként 40 eurócent lehet maximum, bejövőkért számlázott pedig legfeljebb 15 eurócent.

Az EU ipari, kutatási és energiaügyi bizottsága ennél magasabb árat szeretett volna elérni (52, illetve 25 eurócentet). Az Európai Unió végrehajtó szervében azonban az az álláspont győzedelmeskedett, miszerint a szolgáltatók túlságosan nagy haszonhoz jutnak a különböző országokban működő telekommunikációs cégek között lebonyolított hívások után, ezért a kemény iparági ellenállással szemben is úgy döntöttek, hogy maximálják a roamingdíjakat, s ezzel nagyjából 70 százalékkal csökkentenék a cégek ilyen jellegű hasznát. A végleges összeget – Paul Ruebig, osztrák képviselő nyilatkozata szerint – úgy állapították meg, hogy az alatta marad az unió legtöbb államában ma fizetett díjaknak.

Az EU parlamentje a roamingdíjak szabályozásáról májusban kíván szavazni, hogy a határozat még júniusban, a nyári szünet előtt érvénybe léphessen. Az ipari, kutatási és energiaügyi bizottság is elfogadta azt, hogy az új tarifák automatikusan életbe lépnek a határozat meghozatala után, hacsak a fogyasztók másként nem döntenek – például olyan esetben, amikor a vásárló azért fizet egy csomagban magasabb roamingdíjat, hogy a hazai hívásai olcsóbbak legyenek –, s ez nagy változás a korábbi előterjesztéshez képest.

A mobilszolgáltatók természetesen elégedetlenek a döntéssel, mely véleményük szerint az eddig kialakított érzékeny árstruktúra egyensúlyát felboríthatja, míg bizonyos jogászi körök azt nehezményezik, hogy a szabályozás kötelező és teljes körű lesz; véleményük szerint jobb lett volna meghagyni a fogyasztók számára azt a szabadságot, hogy maguk dönthessenek arról, hogy akarják-e a védett díjszabást használni.

A kezdeményező Európai Bizottságot ezek az érvek hidegen hagyták, s továbbra is azt hangoztatják, hogy a jelenlegi rendszerben a szolgáltatók igazságtalanul jutnak extraprofithoz, s ragaszkodnak az új szabályok bevezetéséhez.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés