Apple után Samsung mobilokat sem használhatnak a kínai tisztviselők

Egy bő évvel az után, hogy az Amerikai Egyesült Államok kormánya betiltotta a Huawei és ZTE mobiltelefonok használatát tisztviselői körében olyan hírszerzési adatokra hivatkozva, amelyek szerint a két gyártó titokban adatokat küldött a kínai kormánynak, a Kínai Népköztársaság is hasonló lépésre szánta el magát. Nyáron az Apple készülékei már felkerültek a tiltólistára, arra hivatkozva, hogy a cupertinóiak termékei veszélyt jelentenek az ázsiai állam belbiztonságára, majd a Windows 8-as rendszert sem telepítették fel a tisztviselők és hivatalnokok, most pedig a Samsung termékek jutottak hasonló sorsra

Az, hogy a háttérben valóban folyik-e kémtevékenység, persze nehéz megmondani, bár Edward Snowden már leleplezte az amerikai és a brit kormány „kíváncsiságát”. A betiltásoknak mindenesetre lehetnek gazdasági ösztönző okai is, és nem csak a sok ezer vagy tízezer tisztviselő és hivatalnok hazai termékkel való felszerelése, hanem az állampolgároknak szóló propagandisztikus üzenet kapcsán, miszerint a saját termékekben jobban meg lehet bízni, mint riválisokéban. Az, hogy a dél-koreai Samsung hogyan került az Egyesült Államok és a Kínai Népköztársaság rivalizálásának kereszttüzébe, nehéz megmondani, mindenesetre a hazai gyártói lobbi is közrejátszhatott abban, hogy a legnépszerűbb androidos gyártó is felkerüljön a tiltólistára.

Azóta történt

  • A Citizenfouré a dokumentumfilmes Oscar

    Az Amerikai Filmakadémia az NSA-botrány kirobbanásáért felelős Edward Snowdenről és a szivárogtatás első napjairól készült dokumentumfilmet találta a legjobbnak a maga kategóriájában.

Hirdetés