A Vodafone mentőkutyákat küldött Barabás Évára

Hirdetés

A Vodafone mai sajtóeseménye rendhagyóra sikeredett. A Normafánál megtartott rendezvény forgatókönyve szerint Barabás Éva és Andor Éva (RTL Klub és TV2 műsorvezetők) elbújdosott az erdőben (de nem szégyenükben tették ezt), majd a Cserháti Mentőkutyás Egyesület elindult felkutatásukra. A dologban az volt a lényeg, hogy mindezt egy étteremből a meghívottak kivetítőkön követhették nyomon, ugyanis a mentőkutyákon olyan GPS jeladó volt, ami SIM-et is tartalmaz, így mobilhálózaton keresztül egy androidos táblagépre küldte át az adatokat a készülék.

A nyomkövető eszközök, amelyekből jelenleg kilenc darab van az egyesület birtokában, műholdas helymeghatározás alapján, a Vodafone Magyarország által biztosított SIM-kártyák segítségével a szolgáltató GSM-hálózatán továbbítják aktuális helyzetüket egy központi számítógépbe. A mentés irányítója mobilinternet-kapcsolaton keresztül, táblagépével vagy számítógépével a központi számítógéphez kapcsolódva, egy böngészőből elérhető alkalmazás segítségével bárhonnan képes folyamatosan követni a mentőcsapatok útját. Ily módon láthatja a már átfésült területet, és felmérheti, hogy merre érdemes folytatni a keresést.  Mindez gyors döntést és reagálást tesz lehetővé, amelyen kritikus helyzetben akár élet és halál kérdése is múlhat. A fejlesztéseknek köszönhetően a Cserhát Mentőkutyás Egyesület hazánk legkorszerűbb eszközökkel felszerelt mentést végző civil szervezetévé vált.

A demonstráció annak ellenére sikerrel zárult, hogy közben ömlött az eső, így a két műsorvezető piros esőkabátot kellett, hogy magára öltsön. A csapadék a nyomok zömét vidáman elmosta, a kutyák (Fanta és Honey) azonban így is hatékonyak voltak. Mindennek apropója pedig az volt, hogy a piros szolgáltató immáron két éve támogatja a Cserháti Mentőkutyás Egyesületet, az Inepex Kft. pedig olyan megoldásokat fejleszt, ahol a GPS technológia és a mobilinternet szervesen összefügg.

A magyar, startupként indult cég illetékese lapunknak elmondta, hogy ez számukra jó lehetőség volt, hogy megmutasság technológiai felkészültségüket, de az Inepex elsősorban magánügyfelek és vállalkozások számára szállít helyfüggő megoldásokat. Több ezer autóban van valamilyen jeladójuk, amelyeket bármikor be lehet mérni a net és a GPS segítségével, akár olyan szinten integrálva a gépjármű elektronikájával, hogy a távolból az is lekérdezhető, hogy jár-e a motor, nyitva vannak-e az ajtók és mennyi üzemanyag van a tankban.

Ezt kiegészíti egy komplex statisztikai megoldás, amely a megtett útvonalakat rögzíti, monitorozza a fogyasztást, az átlagsebességet és a múltbéli adatokból kiindulva javaslatokat tud adni optimálisabb útvonalakra, vagy éppen meg tudja tippelni azt is, hogy melyik napszakban mikor érdemes elindulnunk, ha minél rövidebb idő alatt szeretnénk megszokott célállomásunkra érnünk.

Hirdetés