A Szilícium-völgy kiáll a Samsung mellett

Évek óta folynak a perek az amerikai bíróságokon a Samsung és az Apple között, melyekben az utóbbi többszörös szabadalomsértéssel vádolja az előbbit. Az Apple úgy véli, hogy számos Samsung készülék formavilága és szoftveres funkciója olyannyira hasonlít az övékére, hogy nincs kérdés: megsértették több szabadalmukat és formatervezési mintájukat. A Samsung végig tagadta és tagadja, hogy a tervezési és a fejlesztési irányelveikben szerepet játszottak volna a rivális készülékei és szolgáltatásai, az amerikai bíróság az egyik ítéletben ennek ellenére 900 millió dolláros bírságot szabott ki a koreaiakra, amelyet később 548 millió dollárra mérsékelt.

 Samsung Galaxy S6 edge
A Samsung Galaxy S6 edge három Apple szabadalmat sért a cupertinóiak szerint [+]

A Samsung továbbra is kiáll a véleménye mellett, és júniusban jelezte: feljebb szeretné vinni az ügyet egy 3 helyett 12 bíróból álló testület elé. Pár napja számos szilícium-völgyi vállalat is jelezte a bíróságnak egy önzetlen tanácsadói beadvány formájában (amicus curiae), hogy egyetértenek a Samsung szabadalmakra vonatkozó álláspontjával. "Ha a bírósági döntést helyben hagyják, az abszurd helyzeteket teremthet, és katasztrofális következményekkel járhat az olyan vállalatoknak, mint (az alulírottak), akik évente több milliárd dollárt költenek komplex termékeik kutatására és fejlesztésére" - olvasható a nyilatkozatban.

A Samsung is perelte már az Apple-t: az iOS 5 értesítési központja szerintük megsértette a koreaiak egyik idevonatkozó szabadalmát
A Samsung is perelte már az Apple-t:: az iOS 5 értesítési központja szerintük megsértette a koreaiak egyik szabadalmát [+]

A vállalatok szerint a több ezer komponensből és szoftveres összetevőből álló, rendkívül bonyolult és sokszínű okostelefonok túl komplexek ahhoz, hogy azok megszámlálhatatlanul sok eleme közül egyet-egyet megtámadva fizetésre lehessen kényszeríteni egy gyártót vagy fejlesztőt. Az ítélet olyan perek lavináját indíthatná el, ahol „lényegtelen vonások”, vagy akár egyetlen képernyőn megjelenő formák lennének a jogászok vitáinak kereszttüzében, miközben az adott készülék vagy szoftver egésze teljesen más élményt nyújt, mint az, ahonnan a felperes szerint „loptak”. Az Apple a beadványra adott válaszában felhívta a testület figyelmét, hogy a Samsung partnereként nem tekinthető a Google a bíróság elfogulatlan segítőjének, ám egyre többen állnak a koreaiak mellé, akik tartják magukat: nem másoltak vagy loptak ötleteket. A szóban forgó, aktuális per még hosszú ideig elhúzódhat.

Azóta történt

Hirdetés