Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • And

    veterán

    válasz czgabi76 #25716 üzenetére

    Semmi különleges nem kell hozzá: akár normál 20..30 mW-os adóteljesítmény, és relatív kisebb nyereségű, tizenvalahány dBi-s antenna is elegendő ehhez. No meg optikai rálátás és egyéb szerencsés körülmények.
    Úgy tűnik, hogy te azt gondolod, hogy ezt csak valami "hú, de különleges" berendezésekkel lehet elérni. A válasz pedig annyi, hogy ez nem igaz. Megfelelően magas helyre szerelt, normális nyereségű antenna kell hozzá, valamint rálátás. Sok évvel ezelőtt egy hegyoldalon lévő házba telepített AP-m (meg egy 24 dBi-s grid-antennám) jelét egy sima Intel wifi-csatolóval szerelt laptop a saját belső antennájával 'nagyon jó' térerővel látta 5 km távolságból. Ugyanezen a helyen később egy parabola lett telepítve a klienshez. Az AP oldali teljesítmény abszolút normális értékű volt, bár ilyen nagy antennával már bőven meghaladta az EIRP-limitet. Tehát ez semmilyen profi eszközt nem igényel, csak szerencsés földrajzi helyet vagy magas árbocot, egy valóban minőségi (akár nem is extrém nagy nyereségű, hiszen a kültéri körsugárzók sem azok) antennával.
    Más: a Vaterán ma láttam az eddigi legnagyobb túlzást, amit wifi-témában elkövethet egy eladó (nem szeretném linkelni), hogyaszongya': 6000 (!) mW-os USB-s wifi netvadász, 60 (!) dBi-s antennával (másképp fogalmazva az EIRP= 6 megawatt..). És még mindig egy csomóan bedőlnek az ilyen hirdetéseknek. Bár odáig már egyesek eljutottak, hogy egy hasonló "teljesítményű", másik USB-s kliens esetén rákérdeztek, hogy tessék mondani, hogy lehet 6..8W-os egy ilyen cucc, mikor az USB maximum 2,5W-ot tud leadni. A válasz legalább nem volt rossz szándékú, csak egy kis mellébeszélés.

Új hozzászólás Aktív témák