Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Miklós315

    aktív tag

    válasz Anfänger #23572 üzenetére

    "...legtöbb felekezetben jelen lévő emberben és az egyházban jelen lévő emberekben nincs jelen Isten..."
    Ez sajnos igaz tud lenni. De ettől csak ezek az egyének "kerülnek bajba", Rád nekik nem kéne hatniuk. Ettől még az intézmény lehet elfogadható.

    "...felekezetekben és egyházakban, de mint tudjuk, ott eleve nincs jelen Isten..."
    A Biblia - és azon alapulva a tanítóhivatali álláspont - szerint, de, jelen van, mert közösségi - Jézus útmutatása alapján alapított Egyház - szinten is jelen van Isten (legyetek egyek - Istennel és egymással: minden az egységbe vezet), ahogy persze az egyén szintjén is.

    "...annyit mondott, hogy ha teljes szívvel keresed Őt, akkor Ő kihoz téged az egyházakból, a felekezetekből és kijelenti magát neked."
    Ez ellentmond a Bibliának (Jézus --> apostolok --> Egyház), amit viszont elfogadsz.

    "...kimenti őket a hagyományok okozta hazugságokból, a beskatulyázott szintű hitből, ami csak arra jó, hogy fogságban tartson téged,hogy az ember tőle függjön, mert addig van hatalma fölöttük."
    Ez a felvilágosodás egyházellenes narratívája (ami politikai-gazdasági alapú érdek), ami olyan mélyen beivódott a köztudatba, hogy alaptételként fogadja el mindenki. Ezért futsz bele a fenti ellentmondásba: a Biblia tanúsítja, hogy az Egyház Isten szándéka szerint segít hozzá eljutni, de a "bűnös, hazug" egyház eltérít Istentől... Ez ellentmondás. Ezen a ponton a világi történelmet nagyon nem árt ismerni.

    "Mikor hallottatok olyat a templomban, hogy ha egyszer szívből megbánod a bűneidet, Istennek, megtérsz, és bemerítkezel vízbe Jézus Krisztus nevére, akkor megbocsájt, megkapod Istentől az általa ígért Szentszellemet és örököstársává válsz Jézus Krisztusnak?"
    Ezt szétbontom, mert így nem stimmel:
    1. "Mikor hallottatok olyat a templomban, hogy ha egyszer szívből megbánod a bűneidet Istennek (...) akkor megbocsájt..." - mindig? :U Hiszen erről szól a tanítása, azzal a kitétellel, hogy az "egyszer" az nem egyszer. Hiába bánod meg bűneidet, ha kifelé menet máris újra bűnt követsz el... ez egy folyamatos út - a helyes út, amin járnod kell.
    2. "...megtérsz, és bemerítkezel vízbe Jézus Krisztus nevére..." - megtérés felnőttként lehetséges tudatos döntést hozva; gyermekként a keresztelés a szülők döntése, ezért lesz majd az első áldozás és a bérmálkozás, ami már saját döntés, ahogy az is, hogy jársz-e misékre, gyakorlod-e a vallásod, hiszel-e még.
    3. "...örököstársává válsz Jézus Krisztusnak?" - ez nem egyszeri történés, hanem egy folyamat. Bármikor megtérhetsz és bármikor elbukhatsz. Döntések, fegyelem függvénye.

    "...fedhetetlenné lettél az Isten számára,és Jézus örökre veled marad az Isten soha el nem felejtkezik rólad..."
    Ez így csalóka, mert olyan, mintha megvennéd a jegyet a mennybe, kezelteted az ellenőrrel, aztán meg mész bulikázni a fertőbe, mert már biztos a helyed a lelátón... Nem, Jézus útja hosszú és nehéz, ezért a sok eltántorító bűnös, tévelygő, akiktől elmenekülsz - ki az Egyházból.
    Isten nem felejt el téged, de Te el tudsz bukni, hátat tudsz Neki fordítani. Erről szólna a vallásgyakorlás - emlékeztető, hogy maradj a helyes úton.

    Más:
    Van egy hited, ezt őrizd, gondozd, és örülj neki. Igyekeztem rendelkezésedre bocsátani pár javító részletet (ellentmondások esetén), azt kezdesz velük, amit csak szeretnél. 1. figyelmen kívül hagyod, 2. elmerengsz rajtuk, hogy illik-e a saját képedbe és elveted, 3. beépíted a saját rendszeredbe.
    Nem meggyőzni kívánlak továbbra sem, de ahol támadod az Egyházat, mint intézményt, speciel pont ott nem stimmel a logika.

    (#23573) Anfänger:
    Igen, nos, ez már az én személyes problémám lesz elszámoláskor. :)

    [ Szerkesztve ]

    "Szerintem."

Új hozzászólás Aktív témák