Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • DrGonzo22

    őstag

    válasz pocokxx #15516 üzenetére

    Embernek ember, de még nem személy (nincs éntudata, stb.). Egy emberi újszülött kevésbé személy, mint egy kutya, vagy egy macska, mivel az idegrendszere még annyira fejletlen. Embereket (és bizonyos állatokat) pedig azért nem illik ölni, mivel személyek. Mivel az újszülöttek nem személyek, ezért nem tartom elfogadhatónak a velük kapcsolatos tiltást, mint ahogy azt sem tartom elfogadhatónak, hogy bizonyos fejlett idegrendszerű állatfajokra nem vonatkozik a tiltás - rosszul (alaptalanul) meghúzott demarkációs vonalak. Az 1-2 esetleg 3 hónapos korral világosan megadtam a határt is, még egy 3 hónapos sem személy, de értelmetlen lenne kicentizni a határokat. Azokon, akik szerint egy embrió személy pedig csak nevetni tudok, a tudatlanság és a kaotikus gondolkodás díszpintyei ők.

    A kisdiákok két dolog miatt szenvedhetnek: elhanyagolás a szülők részéről - semmi köze a genetikai értelemben vett rokoni viszonyhoz; hibás társadalmi elvárások arra nézve mi egy szülő-gyerek viszony (pl. két férfi nevel egy gyereket, stb.), szintén semmi köze a leszármazási viszonyokhoz.

    "Nem gondolod, hogy mindenki a mesterséges utat választja, főleg most, amikor így dívik a "természetesség".." - ok válasszák a "természetes" utat, a gyerekeik úgyis versenyképtelenek lesznek a tervezett genomú társaikhoz képest, így majd ők bölcsebb döntést hoznak, és tervezett genomú utódokat nevelnek - nem egy, hanem 2-3 generáció alatt halnak ki a sík hülye viselkedést mutató egyedek, big deal...

    Műproblémának pedig azért műprobléma, mert a jövőben az emberek szexuális élete (mármint azoknak, akiknek lesz egyáltalán szexuális életük, biztos lesznek, akik kiszervezik ezt a modult a testükből) teljes mértékben szét lesz választva a reprodukciótól; gyanítom, hogy alapjáraton mindenki steril lesz. Amikor reprodukcióra kerül sor, akkor randomizálnak egy kb. emberhez vezető genomot, és hagyják, hogy annak lefussanak a fejlődési programjai - ízlés szerint választható közegben, lehet ez egy állatban, emberben, gépben. Aztán felnevelik. Aki egy ilyen programba belevág, elég valószínűtlen, hogy azt időközben leállíttatja, sőt mivel az utódokat termelni fogják (végre meghatározott számok mellett, az igényeknek megfelelően), ha egy igénybejelentést "lemondanak", elviszi más. Az is valószínűtlen, hogy két ember fog alkotni egy szülőpárt, mivel ebben semmi szükségszerű nincs, az egyedüli lényeg, hogy legyen egy közeg, amiben az utód képességei kifejlődhetnek, mindegy, hogy ez egy ember, vagy öt.

    Végül pedig kár úgy elképzelni a jövőt, hogy emberek maradunk, mert semmi közünk nem lesz a mai értelemben vett emberekhez. Fejlett idegrendszerrel rendelkező élőlények leszünk, amik nagyon változatos formákat ölthetnek. Nem lesz egy standard test, mindenkinek olyan teste (és részben idegrendszere is) lesz, amire igényt fog tartani. Egy egyén életén belül is sokszor fog változni a teste, mivel másra kell, hogy az megfeleljen. Ennek lesznek praktikus okai, például, aki tengeri élőhelyen akar huzamosabb ideig dolgozni/élni/nyaralni, az ennek megfelelő testet fog ölteni, de biztosan lesznek divathullámok is, ugyanúgy, mint most a ruháknál.

    A jövő sokkal érdekesebb lesz annál, mint amit mi a mostani meglehetősen begyepesedett társadalmi kereteinken belül el tudunk képzelni. Ennek a jövőnek pedig egyetlen útja a valódi világ megismerése. A ma élő emberek 99,99%-át csak a hülyeség érdekli, a valóban érdekes kérdések (milyen is a világ) csak iszonyatosan kevés embert foglalkoztatnak, ennek pedig az az egyetlen oka, hogy szar a szellemi képességünk, na a biológia ezt fogja megoldani, zseniális dolgokra képes idegrendszert ad az utolsó bugris utódjának is, vagy magának a bugrisnak. Ettől aztán majd kinyílik a világ, és teljességgel beláthatatlan és izgalmas szellemi kaland veszi kezdetét. A ma fontosnak, érdekesnek tartott dolgok pedig a kutyát nem fogják érdekelni.

Új hozzászólás Aktív témák