Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • mumtaz

    senior tag

    Nem tudom rendesen összehozni a netes füzéremet. Megy egy darabig, de aztán valahol elvágódik a kapcsolat a leg változatosabb formákban. percek, hol 1-2 nap után.

    Tehát a felállásom:

    Van két netet szolgáltató router. Ez a szolgáltatóé és nincs hozzáférés. Csak egy kód van, de az mindkét routeren megegyezik, viszont hol az egyik router jó, hol a másik (Szinte a légköri viszonyoktól függ, vagy, hogy épp hová parkol egy autó az utcában, vagy, hogy épp Mariska néni kinyitja az ablakot 4 házzal arrébb). A lényeg, hogy a két routerből az egyik messzebb van, viszont határozottabb a kapcsolat, ha arra tudok csatlakozni. A másiknak jobb a jele, de valamiért nem olyan gyors rajta a net (gondolom, hogy több kliens csatlakozik rá, mint a másikra. Ok. OpenWRT-ben multiwan-al sikerült elérnem, hogy mikor melyikre csatlakozzon, így most a forrás lényegtelen. Ezt a dolgot nevezzük csak simán "forrás"-nak. A "forrás"-hoz egy kóddal csak egy kliens csatlakozhat (másik kliens = másik kód = másik előfizetés). Viszont itthon van még pár dolog (telefon, laptop, stb), amivel netezni szokás. Ezt korábban megoldottam úgy, hogy a PC-m wifivel csatlakozott egy OpenWRT-s WA901ND routerhez és ez intézte a továbbiakat.

    A régi felállás:
    forrás -> wifi -> PC -> net megosztás -> kábel -> WA901ND -> saját wifi hálózat -> telefon, laptop, stb.

    Ez a felállás tökéletesen működött. Minden eszköz elérte a netet és a PC-t is és minden más itthoni eszközt. Tehát működött az itthoni fájlmegosztás is. A hátránya viszont az, hogy a PC-mnek mindig mennie kellett, hogy legyen net.

    Beszereztem egy WR1043ND v1.1 routert, hogy a régi routert kiváltsam, mert az openwrt-t másra is szerettem volna használni.
    Itt a topicban ment róla a diskurzus és jórészt suste blogja alapján sikerült is összehozni a dolgokat, de egy idő után mindig dobta a kapcsolatot a router.
    Aszerint az volt a felállás, hogy WR1043 (OpenWRT-vel megáldva persze) veszi a netet a forrástól és ugyanez a router valósította meg a helyi hálózatot is. Tehát ez a router a "forrás"-hoz csatlakozó kliens, és a helyi hálózatot wifin és kábelen megvalósító AP is egyben.

    Ebben az esetben a felállás (lett volna):
    forrás -> wifi -> WR1043 -> helyi hálózat (wifi és kábel) -> PC, telefon, laptop, stb

    Itt több probléma is akadt a különböző beállítások után változatos formákban szinte random fordultak elő:

    1. Az itthoni eszközök látták egymást, de nem volt net. Viszont a routeren a diagnosztika szerint volt net.
    2: Mint az előző, csak a routeren sem volt net, holott elvileg csatlakozott a "forráshoz"

    A multiwan (tehát az, hogy automatikusan váltson a "forrás" routerei között) viszont soha nem akart működni rendesen. Ezt betudtam annak, hogy a két "forrás" más csatornát használ és a helyi hálózat wifi-je nem tudott átváltogatni a két csatorna között. De ugye a helyi wifinek WDS/repeater módban mindig az épp aktuális "forrás" csatornáján kell dolgoznia, mert a router nem képes kettő, vagy több csatornát kezelni egyszerre.

    Gondoltam egy nagyot és előkaptam a WA901-est, hogy "vevőként" használjam. Így a következő felállást valósítottam meg:
    Forrás -> wifi -> WA901ND - kábel -> WR1043ND -> wifi/kábel -> PC, telefon, laptop, stb.
    Ez a megoldás annyiból volt jó választás, mert egyfelöl kiderült, hogy a WA901ND stabilabban és jobb jelerősséggel kapcsolódik a forrás(ok)hoz. A multiwan működik, mivel ez a router csak "vevőként" használja a wifit.

    Itt a következő problémák jöttek elő:
    A helyi hálózat wifin és kábelen is működött rendesen, de a net egy idő után elszállt változatos formákban:

    1. A WR1043-on a diagnosztikánál nem volt net, WA901-nél volt.
    2. A WR1043-nál a diagnosztikánál volt net, a rácsatlakozott klienseken nem.
    3. A WA901-en sem ment a diagnosztika
    4. A WA901 konfig felületét sem lehetett elérni, de ennek ellenére a rácsatlakozott WR1043 kapott IP címet tőle DHCP-n.

    Jól jönne valami infó, hogyan állítsam be.

    -=- ASUS TUF B450-PRO GAMING - AMD Ryzen 7 1700X - G.Skill Aegis 2x8 GB DDR4@3200MHz - Sapphire RX 5700XT Nitro+ 8GB - ASUS ROG Strix Flare HU - REVOLTEC FightMouse ELITE - RIOTORO ENIGMA G2 850W Gold - Cooler Master MasterCase MC500Mt -=-

Új hozzászólás Aktív témák