Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • dchard

    veterán

    válasz poli27 #38055 üzenetére

    "allitasod szerint tok ertelmetlen az erositok visziranyat is beallitani.mert mind1 mi van beallitva a modem es a cmts kozott a cmts hataroz meg mindent!"

    Sehol nem írtam vagy állítottam ilyet.

    A modemnek van egy működési tartománya. Természetesen ha te letekered az erősítőt US irányban, simán előfordulhat, hogy a modemet maximális adásszint mellett sem fogja "hallani" a CMTS. Amit írtam, egy normálisan beállított és szintezett hálózaton belüli az erősítő utáni különbségekre utal. A CMTS nyilván nem fogja eltekerni az erősítő US szintjét (bár vannak erre kísérletek egyébként). Az erősítők olyan értelemben transzparensek a modem-CMTS reláció szempontjából, hogy amint a modemből érkező jel eléri az első erősítőt, onnantól kezdve pont akkora erősítéssel fogod megtolni ezt a jelet, amennyi a következő erősítőig vagy az optikai végfokig tartó kábelszakasz csillapításának a leküzdéséhez kell. Az érdekesség az modem-erősítő közötti szakaszon van, mivel előfordulhat, hogy a modem rögtön az erősítő utáni TAP-ra csattan rá, de az is lehet, hogy ez a modem az utolsó sorban számos TAP és elosztó meg nem kevés kábel van a modem és az erősítő között. Na ezt kompenzálja tulajdonképpen a CMTS által kezdeményezett periódikus maintenance ranging.

    Tehát ha te az erősítő US szintjét letekered 6dB-vel, akkor a ktvadmin-ból azt fogod látni, hogy az adott erősítő mögött lévő modemek a következő maintenance ranging során pontosan ugyanekkora adásteljesítmény növelést fognak végrehajtani. Mivel az erősítők tartománya meglehetősen nagy, visszahúzhatod az US erősítést akár 30-40dB-vel is, amit a modemek már nem fognak tudni kompenzálni és leszakadnak a hálózatról. Ezt hívják power budget-nek, vagyis a modemek adásszint tartalékának, ami nyilván nem végtelen, egészen pontosan 61dBmV a maximum adásteljesítmény az összes DOCSIS US csatornára vetítve.

    Nálam is 35-36dBmV az US adászint ráadásul 4 csatornával (ergó 1 csatornával olyan 27-es lenne), és mégis tökéletesen működik a dolog. Miért? Mert kb. 10 méterre vagyok az erősítőtől, egyetlen TAP-pal, és a CMTS ilyen alacsony adásszint mellett is "jól hall".

    A problémát sokkal inkább a túl magas adásszint jelenti, ezért nem megy sokaknál a bonding, instabillá válik a kapcsolat csúcsidőben (nincs mozgástere a modemnek), modulációt vált és/vagy eltűnik egy két US csatorna stb.

    Én elhiszem, hogy nem egyszerű ezt megérteni. Ha van kérdés, örömmel válaszolok.

    Dchard

    A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]

Új hozzászólás Aktív témák