Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • balpis

    őstag

    Sziasztok!
    Semmi kérdés vagy probléma, csak egy kis érdekesség, amit a napokban tapasztaltam míg a nasok között körbejárattam pár lemezt:

    - Zyxel NAS326-ból kivett HDD-vel a DS216j nem tud mit kezdeni. Be kellett tennem egy asztali gépbe, hogy megszüntessem a particionálását, utána OK.
    - később a 216j->418 átpakolás, abban ott hot spare-nek majd shr javításra használava nem okozott gondot, ha jól emlékszem
    - DS418-ból kivett - ott shr-ben használt - HDD-vel a DS216j úgy tűnt, látja, végig is ment a konfigurálás (gépnév, syno account, admin, töröl mindent a lemezről, stb.), utána viszont sikít, hogy degradálódott és semmi értelmes lehetőség (itt egymaga lett tervezve a lemez most). asztali gépen nézve: particionálás maradt a DS418 szerinti (ott csak 3TB-re volt használva a 4TB-s lemez). Particiók megszüntetve, vissza a DS416j-be, minden OK, előlről kezdve a konfigurálást. (közben persze mindig jelzi, hogy a syno account használatban van már, ide akarom-e áttenni - persze, hisz ehhez volt eleve rendelve...)
    - Ezekhez képest a NAS326-ba betettem két ősrégi HDD-t, amik valaha egy asztali gépben voltak linux alatt raid1-ben, majd 4-5 éve a fiókomban pihentek. A Zyxel azonnal, a lemez csere után simán a régi beállításaival feljön - azaz nem a HDD-n tárolja ezeket -, ismeri a usereket, pwd-ket, régi IP címét, stb. Pár perc alatt összerakta a két lemezt raidbe és megy....
    Ez szimpatikus volt, hogy ha nem menne új gazdához a Zyxel, akkor pár perc alatt használhatnám alapvetően a régi konfiggal az új lemezekkel.

    A terv egyébként DS418 rendszeres használata fotók és videok mentése, 2-3 user laptop és mobil mentéseire, zene és video tárolása, lejátszása, a DS 216j pedig a fontos dolgok backupja remote, és mellette minimális egyéb használat talán (lokális filmnézés TV-n, esetleg pár letöltés). Ehhez, ha elakdok még jövök majd kérdéssel a szakértőkhöz :)

    notebookba (lenovo T400-ban volt, de sok másba is jó) SATA-I HDD caddy eladó

Új hozzászólás Aktív témák