Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • E2E4

    aktív tag

    [mese on]

    Kedves egybegyűltek, más fórumokból (G4, G5) „ismerősök” és ismeretlenek!

    Az imént sikerült végigolvasnom a topikot, és szeretném megosztani a V10-es tapasztalataimat (is).
    Igyekszem lényegtörően és nem finomkodva írni. Kéretik minden mondat elé képzelni a „Nézőpontom szerint” szavakat, tehát az itt leírtak kizárólag a saját tapasztalataim alapján formálódott véleményemet tükrözik, az igazságok is (ha lennének) csupán az „én igazságaim” – noha lehetséges, hogy ez egybeesik a valósággal is.

    Elöljáróban annyit, hogy G4-et szerettem volna, (tehát nyilvánvaló, hogy nagyon jó telefonnak tartom) abba a topikba folytam bele, - ott lettem lelkes, szó szerint „újoncból” „lelkes újonc” - és oda még egyszer azt is leírtam, közel három hete, hogy „a G4 vétel előtt nem érzem azt, hogy a G4-el boldogtalan lennék, a V10-el szemben. Pláne amilyen áron hozzá lehet jutni most a G4-hez.”
    De mivel 3 hét alatt nem sikerült 2016-os gyártású, fekete bőr hátlapos G4-et venni, így megnéztem egy V10-et is. És ekkor vártan dolgok történtek.

    Szemrevételezés:

    Ez bizony egy másik kategória. A G4 és V10 között nagyjából az a különbség, mint az autóiparban a Toyota és a Lexus között. Mindkettőt a Toyota gyártja. A Toyota jó autó, megbízható, de Lexus, az luxus. A V10 pedig olyan, mint ha a G4 luxus kiadása lenne. Érezhető a különbség, látható a többlet a G4-hez képest, de az első tapogatás után még azt mondtam, nem ér meg nekem ez a többlet jelenleg +40..80 ezer Forintot:
    1. kijelző 5,5” -> 5,7”
    2. Gorilla Glass 3 -> Gorilla Glass 4 kijelző védelem
    3. másodlagos kijelző nincs -> van
    4. műanyag, könnyen kopó oldalél -> acél, kopásálló oldalél
    5. asztalra lerakva és a kijelzőt tapizva a telefon billeghet -> nem billeghet
    6. sérülékeny bőt hátlap -> strapabíró, duraskin hátlap
    7. tok szükséges lehet a sérülések kivédése miatt -> (por és) ütésállósága miatt ez szükségtelen
    8. videó manuál mód nincs -> videó manuál mód van
    9. RAM: 3 GB -> 4 GB
    10. ujjlenyomat olvasó nincs (egy 2015-ös flagshipben!) -> ujjlenyomat olvasó van
    11. külső hangszóró hátul van -> külső hangszóró végre alul, oldalt található
    12. szimpla előlapi kamera -> dupla előlapi kamera (Tök felesleges, de van.)
    13. „ismeretlen DAC” (LOL) -> ESS Sabre 9018C2M DAC és 9602C fejhallgató erősítő. Pontosan olyan DAC, mint amilyen a 219.990 Ft-os Fiio X7-ben van. De a hangképet több alkatrész együttese befolyásolja, nyilván ebben nincsenek olyan alkatrészek, mint a célhardverben.

    Egy másik alkalommal sikerült egy hang tesztet végezni, az egyik műszaki áruház LG promóterének közreműködésével.

    LG V10 vs. G4 vs. G5 hang mustra

    Részvevők:

    a.) A három telefon alap kiépítésben

    b.) Egy, már nem belépő szintű, de azért közel sem az itt emlegetett szintet hozó, AKG K370 fülhallgató, JBL fülrögzítőkkel, hogy ne csússzon ki az „agyba dugó”

    c.) A nálam lévő Toshiba 32GB micro SD kártyáról ad hoc módon választott 3 különböző stílusú zene:
    Klasszikus: Andre Rieu - Celebrates ABBA (2013): Chiquita
    Pop: Pet Shop Boys - Art (2003): Jealousy
    Elektronikus: Jean Michel Jarre - Equinoxe [1997 remastered] - Equinoxe (part 4)

    Tudom, eretnekség, de csak mp3 volt a memóriakártyán (320 kbps VBR és FBR) így nem is számítottam sok mindenre.

    d.) a füleim

    Mindhárom esetben a gyári zenelejátszót használtam, természetesen EQ nélkül (flat) és maximális hangerőn.

    V10: Hi-Fi mód be/ki kapcsolása zenelejátszás közben. Hogy volt -e hallható különbség a Sabre és az alap Snapdragon megoldása között? Mi az hogy!
    Alap esetben mesterséges digitális és „karcos” magas hangok, elmosott közép, és nehezen hallható mély. (Eddig azt hittem, hogy eleve mélyben szegény a fülhallgató karakterisztikája.)
    Bekapcsolt „Hi-Fi” esetében: Megjelent a dinamikatartomány, ami eddig nem nagyon volt hallható. A magasak természetesen szóltak, a közép tartományt jól meg lehetett különböztetni és olyan mélyek jöttek elő a fülhallgatóból, amiket előtte még nem is hallottam. Az egész zene természetesebben szólt, még úgy is, hogy veszteséges tömörítésű zenei fájlt hallgattam. Csupán az elektronikus zenénél nem volt jelentős különbség, ami érthető is, hiszen az egy „remastered” album volt, r-go dinamika kompresszorral felturbózott és szétcseszett, „legalább autóban jóóóól szóól” lemez volt az, amiről az mp3-at készítettem. És hát’ szarból nem lehet várat csinálni.

    Nagyjából úgy mosolyogtam a „Hi-Fi” üzemmódnál, mint egy zsűri tag a tehetségkutatón, amikor meglát egy őstehetséget a színpadon. Közben pedig önkéntelenül bólogattam, mint a retro bólogató kutya az autó kalaptartóján. Ilyet én még okostelefonban nem hallottam.

    G4: Azért ebben is van egy „ismeretlen DAC”. Lássuk! Ó, jajj! Nagyon hamar abba hagytam a „zene” hallgatást, ugyanis pontosan azt az „élményt” nyújtotta, mint a V10, kikapcsolt „Hi-Fi” üzemmóddal.

    G5: nem volt az áruházban hozzá kapható „Hi-Fi barát modul” így csak az alap készüléket próbálhattam ki. Ebben már Snapdargon 808 helyett Snapdargon 820 ketyeg, talán a hozzá adott alap DAC is jobb lett. Nem lett. Ugyanazt tapasztaltam, mint a G4 esetén.

    A V10 megvett kilóra. Az elején felsorolt lista utolsó elme („Hi-Fi”) olyat mutatott, hogy állva maradtam, ahogyan az összes többi okostelefon állva maradhat mellette. (Ahogy olvastam, a G5 + B&O modul is, sajnos.) S itt van a lényeg. Az ár. Kérem szépen: ez a telefon kvázi egy mobil hifi lejátszó, emellett egy flgship telefon. Ez a kettő meg, ha árban összeadjuk, akkor olyan 400 ezer Forintot feletti magasságában vagyunk. Ehhez képest a telefon ára…

    Hab a tortán:

    Kíváncsiságból meghallgattam az eredeti Pest Shop Boys lemezt (amiből az mp3-at készítettem) ugyanazon fülhallgatóval, egy Denon DCD-695 típusú CD lejátszó fülhallgató kimenetéről. Tudom, ez is eretnekség, de kíváncsi voltam. A Denon amúgy is sajátságos jellegű hangot ad (van aki szereti, van aki nem) de azért még is „ASLC Lambda, 20 bit 8 times over sampling digital filter, duble super linear convererter” meg ez volt az első CD lejátszó, amin zenekari képet hallottam egy 3 hangszórós szettből. (Tehát megvolt a zene tere: balra előre 5 méter egy zongora, előttem közvetlenül egy énekes, stb.)
    Kérem szépen, a hangkép majdnem olyan volt, mint a V10-nél, kikapcsolt „Hi-FI” módban. Tehát a V10-en, „Hi-Fi” módban, az mp3-ba konvertált zene jobban szólt, mint az eredeti CD. Itt nagyjából leesett az állam, valamint gondolatban el is temettem régi, hőn szeretett CD lejátszómat.

    DAC-al dacolóknak, a sok félreértés tisztázására.

    Minden olyan digitális eszközben van DAC, és valamilyen „hangerősítő”, ami hangot képes megszólaltatni. Így még egy „ősrégi” butatelefonban is van. (Sokszor csak az emberi beszédhang átviteli minőségére optimalizálva) E nélkül egyszerűen nem hallanánk azt, aki felhív minket, ő sem hallana minket, valamint például a csengőhangot sem hallanánk a külső hangszórón. Ezek általában valamilyen alaplapra integrált megoldások, esetleg SoC kivitelezések. (A szekértők majd itt pontosítják, ha szeretnék.)
    Amikor DAC-ról beszélünk, akkor egy külön IC-t kell vizualizálnunk, illetve jelen esetben még egy másik integrált áramkört is, ami a fejhallgató erősítő. A különböző digitálisról analógra átalakító, és hangot erősítő eszközök között pedig füllel hallható a különbség. Ebben a V10 nem csak a jelenleg kapható összes okostelefont múlja felül, de – nyilván kompromisszummal – egy olyan céleszközzel is felveheti a versenyt (mobil hifi lejátszó) ahol pont a hangminőségre van minden kiélezve. Itt a fórumon is olvasható olyan – sajnos mostanában már nem aktív – felhasználóról (stemplar07), aki konkrétan egy Fiio X3II-t adott el, és helyette a V10-et használja, egy – az általam használtnál – jóval komolyabb fejhallgatóval, valamint veszteségmentes hangfájlokkal.

    Röviden, ennyi. ;)
    Tervezett megvétel után, folytatása következik… :)

    [mese off]

    [ Szerkesztve ]

    SONY WH-1000XM4 | AKG K66 | B&O Hi-Fi Plus (LG AFD-1200)

Új hozzászólás Aktív témák