Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Fleto93

    tag

    válasz MaCS_70 #19619 üzenetére

    Kategorikusan kijelenteni a RAID1 fölöslegességét azért picit erős, sokkal komplexebb dolog ez annál. Ha van lehetőségem minden adatomról offsite backupot készíteni, ráadásul gyakran, és nem fáj az idő amíg ezt az adatmennyiséget visszaszerzem esetleges HDD halál esetén, akkor valóban felesleges.
    Viszont ha azt nézem, hogy van 1-2 terra olyan adatom, amiért nem szívesen fizetnék felhő tárhelyet, de mégis bosszantana az elvesztése, akkor lehet, hogy nem olyan nagy ár +1 HDD. Esetemben pl. Inkrementális backupok készülnek naponta többször a gépekről/virtuális gépekről, amiket kb hetente mentek tovább külső HDD-re. Egy ilyen backup csomag elvesztése nem nagy tragédia, jó esetben amúgyse lesz rá szükség, mégis megér nekem +1 lemezt, hogy ne legyek gondban ha valamit vissza kell mondjuk állítanom akár több nappal korábbi állapotba. Ugyanez igaz egy csomó relatív nehezen beszerezhető filmre/programra/akármire, amit annál jobban sajnálnék, hogy veszni hagyjam egy HDD halál miatt, de azért pótolható.
    Ma már mondjuk RAID5-öt használok (tudom, tudom ez is rizikós), így kisebb a fajlagos költsége a redundanciának, de korábban a RAID1-re sem sajnáltam emiatt. Persze a pótolhatatlan dolgok mentve vannak felhőbe IS, a RAID nyilván nem váltja ki az offsite backupot.
    További lényeges dolog azért az is, hogy milyen gyakorisággal készül az offsite backup, az sem jó, ha túl rövid az átfutás, 1 backup esetén csúnya dolog lehet, ha egy crypto vírust kapsz, és a titkosított cuccot rögtön át is viszed a mentésedre...

Új hozzászólás Aktív témák