Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Egon

    nagyúr

    válasz pappzo #18940 üzenetére

    Azért nem szoktak otthonra raid-et ajánlani, mert valójában csak korlátozottan ad biztonságot (ha az egyik diszk bedöglik), de száz másik (adatvesztést okozó) esetre semmit sem véd (cégeknél a raid csak egy kis része a biztonsági követelményeknek, pl. offline mentés is kell stb.).
    Véleményem szerint ketté kell választani a tárolandó adatokat: pótolhtatlan, illetve pótolható adatokra. Pótolhatatlan lehet minden olyan cucc, amit nem tudsz letölteni: tipikusan családi fotók, videók, esetleg 1-2 doksi. Ezek jellemzően nem terabájtokban mérhető méretűek (pl. a legtöbb család éves fotótermése el szokott férni 1-2 DVD-n). Ezekről szinte kötelező offline (lehetőleg földrajzilag elkülönülő) mentést készíteni adott időközönként (mert különben egy lakástűz vagy betörés esetén (hogy csak kettő veszélyforrást nevesítsek) mindenképp adatvesztés fog bekövetkezni). Erre egyszerű eszköz egy külső merevlemez, amit az ember a céges lemezszekrényében tart, és havonta hazavisz szinkronizálni.
    A pótolható adatok (pl. filmgyűjtemény) vonatkozásában meg szvsz felesleges a raid: csak rendelkezésre állás szempontjából ad pluszt (gyk. nem kell újra letölteni, azonnal lehet bármit nézni).
    Ha mindenképp ragaszkodsz egy négylemezes megoldáshoz: a Syno NAS-ok elég jók (a többi drágább márkát nem preferálnám: még a Syno-nál is húzósabb az áruk), de én ikkább vennék egy Microservert (fele annyiért).

    "Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)

Új hozzászólás Aktív témák