Hirdetés

Aktív témák

  • tmscsaba

    tag

    válasz -=RelakS=- #22620 üzenetére

    Az utolsóhoz :
    Igen, a passzív minősége szerintem is zavaróan gyenge. Ahhoz nem érdemes hd tv-t venni mert ez a most forgalomban lévő passzív úgysem adja vissza.

    -=RelakS=-nak :
    A filmes mozikban tudtommal két fénysugár megszakítás esik egy álló kép kocka időtartamára. Egy ú.n. "máltai kereszt" formájú alkatrész. Ez is a neve a vetítőben, ez takarja el a fényt, miközben csak minden második takarás közben továbbít filmet. csak nem akartam ezzel bonyolítani a magyarázatot.

    Ez is ide tartozik, ha már a 3D tv és és 3D mozi villogásának az összevetéséről beszélünk.

    A mozi 3D rendszerek több félék lehetnek. Ezek szerint van az aktív szemüveges, amiről nem tudtam, hogy folyamatosan cserélődő ember tömegeknél egymás után használatos szemüvegeket engedélyeznek.
    Az aktív rendszernél egyértelműen le kell adni a szemüveget, ami biológiai fertőzést hordozhat és ez kockázatos lehet egy széles tömegek által használt helyen. Azt viszont nem tudom elképzelni, hogy műsor után lefertőtlenítik a keretet.

    A passzív mozi vetítésnél lehet kettő db külön videó vetítő, ahol mindkét sugár menetben egy-egy külön polarizációs szűrőt helyeznek el ellenkező síkkal. A parallaxist egyszer beállítják (ez már részlet kérdés).
    Ez az ami tényleg nem villog !

    Létezik olyan takarékos 3D vetítési megoldás, ahol egyetlen vetítő eszköz áll a térhatás mögött. A polarizáció váltást egy elektronikusan átkapcsolható, gyors működésű polarizációs szűrő végzi. Annál is hasonlóan kerül a bal és jobb szemnek szánt információ a speciális vászonra mint az aktív 3D-nél ismerjük.

    Annyi a különbség, hogy itt a vetítő előtt helyezkedik el egy aktív polarizációs szűrő. Ennél szemüveg nélkül folyamatosnak látjuk a bal-jobb képek kevert sorozatát.

    A látvány csak akkor különül el a bal és jobb szemnek szánt információvá és villogássá, amikor felvesszük a passzív szemüveget. Ennél ugyanúgy elsötétedik annak a szemünknek a látó mezeje, amivel éppen ellentétes az adott pillanatban kivetített képi információ.
    Tehát az ilyen rendszerű moziban passzív szemüveggel is felváltva villog a kép, habár azt legtöbben nem vesszük észre mert egy átlagos ember ideg ingerülete nem tudja követni azt a sebességet.

    Sőt, ami még érdekes, hogy egy cég foglalkozik újabb passzív 3D fejlesztéssel, ahol az otthon használatos LCD tv képernyőjét kiegészítik egy (a mozikban már létező) aktív polarizációs szűrővel, ami az időben egymás után felvillantott bal-jobb szemnek való képek sorozatát felváltva ellenkező polarizációval látja el. Ebben az esetben már nem csökken felére a tv felbontása, viszont mindig csak azzal a szemünkkel látjuk a képet, amelyiken lévő szűrővel azonos a képernyő polarizációs síkja. Viszont ezt is úgy látjuk, hogy az ellenkező szemmel, aminek éppen nem kell látnia a képet, ott sötétet látunk (ami annyira rövid ideig tart, hogy a szemünk nem képes érzékelni legtöbb esetben), pontosan úgy mint az aktív rendszernél.

    A legutóbbi forrás elérhetősége : http://www.hazi-mozi.hu/cikkshow.php?cid=2015

    [ Szerkesztve ]

Aktív témák