- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- iPhone topik
- Jókora telepet kapott a OnePlus 13 is
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Apple iPhone 15 Pro Max - Attack on Titan
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Xiaomi Mi 10T - erre vártunk idén
- Android szakmai topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
D.Orion
veterán
válasz DonThomasino #14958 üzenetére
250PSI az már szerintem derék! Megfelelő fúvókával(tű) simán lefújhatod a kondenzátort is a nyákról.
moha21: Nekem is úgy rémlik, hogy 15PSI~1Bar. A lényeg itt a kompresszoron van. Ha van hozzá megfelelő méretű tartály amibe be tudja sűríteni ilyen nyomáson a levegőt, akkor simán tudja. Az más kérdés, hogy mennyi ideig tölti a tartályt. Egy komplett gépet biztos ki lehet fújatni vele egyszerre. Én vennék rá egy szabályzót, ha nincs rajta gyárilag.
[ Szerkesztve ]
-
moha21
veterán
Vagy én számolom rosszul ( elég valószínű ), de 17 bar nyomás nekem a 250 PSI
Az biztos, hoy gépet kifújni elégnek kell lennie, de az is le merném fogadni, hogy ha jól számítottam át, akkor megközelíteni sem tudja a ráírt nyomást.
Nem az az igazi férfi aki minden nőt meghódít, hanem aki ismeri a nagyfeszültségű földkábelek szigetelésének technikáját.
-
VIPowER
őstag
Nekem is van egy ilyen csodamasina.
Bátran állíthatom amire Neked kell, arra nem jó.
Kereket felfújni (ha nem vagy nagyon türelmetlen) arra jó, olyan 2.5, nyögve talán 3 barig is.
Viszont a hangja egy gőzmozdonyéval vetekszik, méghozzá egy olyannal, ami szét akar esni. -
PH-User
addikt
Nekem volt ilyenem, szimplán semmire nem jó. Tapasztalataim szerint.
''Amíg szól a zene muszáj felkelni és táncolni.''
-
moha21
veterán
válasz DonThomasino #14974 üzenetére
Arra a célra teljesen elég amire te használni akarod.
Nem az az igazi férfi aki minden nőt meghódít, hanem aki ismeri a nagyfeszültségű földkábelek szigetelésének technikáját.
-
moha21
veterán
válasz DonThomasino #14976 üzenetére
Lehet ők nem gépet fújkálni használják. Az, hogy nincs tartály csak annyi, hogy állandóan megy a motor amíg használod.
[ Szerkesztve ]
-
moha21
veterán
válasz DonThomasino #14978 üzenetére
Gondoltam, hogy nem órákon át fújkálod a gépet. A kompresszorok meg ugye, minthogy elektro-mechanikus gépek nyilván nem hangtalanok.
-
PHM
addikt
válasz DonThomasino #14978 üzenetére
A kollégám anno kimustrált hűtőgép kompresszort szerzett ilyen célra.
Lehet, egy próbát megér.Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
őstag
válasz DonThomasino #14981 üzenetére
Létezik gyári kivitelű hűtő kompresszorral szerelt készülék(kis tartállyal,nyomás kapcsolóval)
Amit Te kinéztél jó lehet de van neki hangja.1-2cm átmérőjű dugattyúnak azért mozognia kell rendesen,hogy legyen a cső végé produktum is...Üdv:Attila
-
őstag
válasz DonThomasino #14983 üzenetére
Több minden mehet tönkre egy hűtőben.
Az "is" tönkre tud menni.Bedöglik a hővégelme és leéghet.Üdv:Attila
-
moha21
veterán
válasz DonThomasino #14983 üzenetére
A hűtőkompresszor sem halkabb, mellesleg meg kell oldanod a 230 V-os táplálást ( amit lehet szarul is csinálni )
Mellesleg hűtőnél valami hűti is a kompresszort nem levegőre van tervezve. Van egy PTK ami lekapcsolja ha melegszik.
Persze lehet használni, de akkor zaj mellett még lesz olaj gond is. ( Meg sokmás egyéb is )
(#14984) totya694 : Nálam van egy A kategóriás indesit, nem túl régi gyártmány csak a fagyasztó működik. Hiba: A Cső kilyukadt valahol és újra kellene csövezni ( meg lebontani a szigetelést, utána újraszigetelni ), szóval majdnem kuka.
[ Szerkesztve ]
-
mezis
félisten
Üdv.!
Én háztartási porszívót használok a por kifújására. Olyat, amelyiknél a kifújásra is csatlakoztatható cső. Régi, NDK-s darab. Újabban a Metro katalógusban láttam Kercher cégtől ilyet.
mezis
-
őstag
válasz DonThomasino #15080 üzenetére
Létezik az általad említett alap műszer "csak" a feszültség mérő belső ellenállása megközelítőleg végtelem(maradjunk annyiba,hogy nagy) ezért párhuzamosan kötjük a feszültség forrásra.Viszont az ampermérő belső ellenállása meg megközelítően 0 ohm így sorba kötjük a feszültség forrás és a fogyasztó közé.Tehát egyszerre nem tudsz egy műszert V és A mérésre használni(kapcsolóval szokták megoldani)
Üdv:Attila
-
őstag
válasz DonThomasino #15082 üzenetére
Egy alap deprez(vagy hogy kell írni) műszer 100,200,500uA-es vagy akár mA-es lehet ezt felszokták tüntetni(soxor nagyon apró betűkkel) és az alapján tudod kiszámítani,hogy a Te általad mérni kívánt tartományba hány kOhmos ellenállást kell sorba kötnöd a műszerrel,hogy mondjuk 25V legyen a mutató végkitérése.A kalibrálásnál legjobb ha fix feszültség forrást alkalmazol(pl. szárazelemek)ja és természetesen az ilyen helyre nem ártana legalább 1%-os tűrésű ellenállásokat rakni(de az igazi műszer R közt vannak 0,1-0,2%-os pontosságúak is.
Az Amper mérő esetében meg egy sönt ellenállást kell párhuzamosan kötnöd az alap műszerrel.
Ha otthoni stabilizált tápot akarsz építeni és ahhoz akarsz műszert lehet egyszerűbb lenne külön V és A mérőt kialakítani mert akkor mind 2 értéket látod egy áramkör próbálása során.
Nem nagy pénzekért be lehet szerezni ilyen műszereket(amik már gyárilag kalibrálva vannak)[ Szerkesztve ]
-
moha21
veterán
válasz DonThomasino #15082 üzenetére
Az sem mindegy , hogy milyen feszültséget akarsz mérni.
Belső ellenállása minden műszernek van, adatlapon fel van tüntetve.Nem az az igazi férfi aki minden nőt meghódít, hanem aki ismeri a nagyfeszültségű földkábelek szigetelésének technikáját.
-
őstag
válasz DonThomasino #15085 üzenetére
Így szép.Mire akarod használni és mekkora a fizikai méretei?
-
őstag
válasz DonThomasino #15087 üzenetére
Csak azért kérdeztem mert egyszer kaptam egy hasonló fizimiskájú műszert csak az enyém 30cm átmérőjű volt
A tápodon jelenleg nincs műszer?Esetleg arról tudsz egy linket felrakni?Csak azért lenne jó mert akkor többen is láthatnánk,hogy "jól mutatna-e" rajta vagy sem.Üdv:Attila
-
moha21
veterán
Leírták előttem, hogy, ha áramot akarsz mérni akkor párhuzamosan kapcsolsz ellenállást ( sönt ), ha feszültséget akkor sorosan kapcsolsz ellenállást ( előtét ellenállás ). Deprez mérőkné a legnagyobb pontosság ~ 0.1 % lehet U és I-nél is, ha jól emlékszem.
-
Lompos48
nagyúr
Jó lenne tudni, mekkora a végkitéréshez szükséges áram (feltételezve, hogy semmi nincs már beleszerelve). Abból lehetne simán számolni söntöt és előtétellenállást a 2 méréshatárra. Ha van még egy műszered megpróbálhatnád egy elemmel meg egy sorbakötött potenciométerrel megmérni.
A műszer egyértelműen Deprez típus, mert a skálája tökéletesen lineáris beosztású. Dobozából kiemelve kellene látsszon a lengőtekercse.[ Szerkesztve ]
-
őstag
-
őstag
-
mezis
félisten
válasz DonThomasino #15094 üzenetére
Bizonyára. Próbáld meg óvatosan "bemérni". (Nem szereti a nagy pofonokat.)
Indulj el 10 mikroA-től (1.5 V: 150 kOhm)mezis
-
őstag
-
PHM
addikt
válasz DonThomasino #15108 üzenetére
Ez elvileg 11,6 ohmos ellenállást jelent.
Nem lehetne azt a "kb5mA"-t pontosítani?
Csak mert akkor pontosan ki lehetne számolni
az előtét és a söntellenállás értékét.Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
PHM
addikt
válasz DonThomasino #15157 üzenetére
Ránézésre helyes.
Az eredeti méréshatárt az 1000-szeresére kívánod növelni, tehát
a műszer és a sönt eredő ellenállását az 1/1000-ére kell csökkentened.Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
PHM
addikt
válasz DonThomasino #15159 üzenetére
Annyi kell oda, hidd el.
A végkitérést úgy tudod ellenőrizni, hogy sorba kötöd egy 1Kohmos
ellenállással, majd bekötöd egy állítható feszültségű tápba.
Finoman elkezded emelni a feszültséget, miközben méred, hogy
milyen feszültség esik az ellenálláson.
1V feszültségesés = 1mA áram.
Ha nem tudod elég finoman szabályozni a tápot, akár sorba köthetsz
az egésszel még 1-2 Kohmot, de a feszültségesést az egyszerűség
kedvéért továbbra is az 1Kohmos ellenálláson mérd.Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
PHM
addikt
válasz DonThomasino #15161 üzenetére
Nincs ilyen tudtommal.
Ha nincs labortáp elérhető közelségben, elemmel is megoldható a dolog,
de multiméter, ellenállás és potméter mindenképp kell hozzá.Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
PHM
addikt
válasz DonThomasino #15163 üzenetére
Ismert ellenállású ellenállás huzalt például.
Én mindenképp 1 ohm/m-nél kisebb fajlagos ellenállású
huzalt használnék.Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
PHM
addikt
válasz DonThomasino #15165 üzenetére
Valószínűleg jóval kevesebb az ellenállása annak a drótnak.
1 ohm alatt egyszerű multiméterrel elég bajos ellenállást mérni.
(A speciális RLC mérőkre most nem térnék ki.)
Az 12587,4 ohm helyes ránézésre.
11 Kohm, + 1,5 Kohm, + 82, vagy 91 ohm sorbakötésével lehet
a kérdést abszolválni.
Az ellenállásokat, ha csak nem műszerellenállások, válogatni kell.
Ezért érdemes belőlük több darabot beszerezni.Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
PHM
addikt
válasz DonThomasino #15167 üzenetére
Ha akarod...
Az eredmény azonban nem biztos, hogy elnyeri majd a tetszésedet.
Mivel mérted az ellenállását?Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
PHM
addikt
válasz DonThomasino #15169 üzenetére
"1 ohm alatt egyszerű multiméterrel elég bajos ellenállást mérni."
Ezt írtam korábban.
Ilyen kis ellenállást célműszer nélkül nem lehet korrekt módon megmérni.Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
Lompos48
nagyúr
válasz DonThomasino #15165 üzenetére
Nem lehet csak az ellenállásértékkel számolni a sönt esetében A sönt szerepe az ezerszeres méréshatár elérésében az, hogy elvigyen abból 999X a műszer alapméréshatárának megfelelő áramot. A te esetedben ez 5A-5mA, azaz 4995mA. Itt nem szabad elfelejteni, hogy ez nem lehetséges kis keresztmetszeteknél. Ezért nagyobb fajlagos ellenállású huzalt kell használni, amiből "illik" legalább 1mm2 keresztmetszetűt tenni az 5A-re. Az értéket nem fogod tudni méréssel beállítani, táblázatokból kell kispekulálni.
Kapásból nem tudom megmondani mi/mennyi/mekkora kell oda, de utánanézek.
A söntök másik alapelve, hogy a műszerekbe való szerelésnél olyan rögzítést/kötést kell használni, aminek a kontaktusellenállása elenyésző a sönt ellenállásához képest (!), másképp a rossz kontaktus módosítja a sönt értékét és implicite a méréshatárt.[ Szerkesztve ]
-
PHM
addikt
válasz DonThomasino #15171 üzenetére
Alkatrészboltból. 0,1 ohm/m, vagy kisebb ellenállású
ellenálláshuzalt kellene beszerezned.
#15172 Lompos48: A szükséges ellenállás értéke már ki volna számolva,
viszont abban, amit írsz, durvára igazad van.Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
Lompos48
nagyúr
válasz DonThomasino #15173 üzenetére
Csak egy példával tudom szemléltetni:
Ráérzésből/emlékekből manganinhuzalt választottam.
Fajlagos ellenállása: ρ=43-48μΏcm,
amiből a középértéket választom, azaz 45μΏcm.1 mm átmérőjű huzallal számolva, aminek a keresztmetszete 0.785 mm2, és ismerve az ellenállás képletét:
R=ρ*l/S
majd számolva az általad megadott 0.013 Ώ-os értékkel, kijön:
l = 0.013Ώ * 0.785mm2 / 45μΏcm = 2.2678 cm
Tennivalóid: utánanézni milyen "anyagot" találsz, ami ezekhez közel áll, majd újraszámolod.
Az előtétellenállás értéke ott van valahol. Azzal kezdheted, majd utólag korrigálhatsz, ha egy pontosabb műszerrel ellenőrzöd amit eredményezett a munkád.
Érdemes végigkínlódni, ezt a fejezetet ezentúl ismerni fogod.
[ Szerkesztve ]
-
Lompos48
nagyúr
válasz DonThomasino #15180 üzenetére
Valamikor így volt egy Ezermester boltban. Gondolom inkább azt kérdezd, hogy hol keress ilyesmit. És valószínű ha találsz, kell belőle venni többet, mint a pertliből vagy bugyigumiból.
Mint PHM mondja alább.
[ Szerkesztve ]
-
PHM
addikt
válasz DonThomasino #15180 üzenetére
Jobb, ha azt kérdezed meg, milyen ohm/m-es ellenállás huzaluk van.
Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
Lompos48
nagyúr
válasz DonThomasino #15183 üzenetére
Az nem nagy (0.013Ώ*5A*5A=0.325W végkitérésnél), ellenben a keresztmetszet nem lehet túl kicsi az áramerősség miatt. Azért indultam én is mm körüli értékről. Melegednie sem jó, sem a műszernek fizikailag meg az ellenállás értéke is változik.
-
moha21
veterán
válasz DonThomasino #15161 üzenetére
"5mA es elem nincs véletlenül?"
Nincs mivel az elem feszültséggenerátor.
-
DonThomasino
veterán
válasz DonThomasino #15188 üzenetére
Lompos48
Megnéznéd hogy a feszültségre vonatkozóan jól számoltam?
Az ellenállás telejesítménye itt sem lényeges?Köszönöm DT
" I'm going to make him an offer he can't refuse."
-
Lompos48
nagyúr
válasz DonThomasino #15205 üzenetére
A számolt érték jó. Én egy 12k-s elenállásból és egy 1k-s 10 fordulatos (multiturn) trimmerből centizném ki a pontos(abb) értéket. De lehetne ragozni is: 12k + 470ohm + 200ohmos trimmer stb. De talán nem kell nagyon szőrszálhasogatónak lenni.
[ Szerkesztve ]
-
Lompos48
nagyúr
válasz DonThomasino #15207 üzenetére
Egyszerre nem lehet. Vagy áramot, vagy feszültséget mér(het)sz.
A skicc megvan, de nem tudom feltölteni. De ami késik nem múlik.
Lefotózom és elküldöm mailben.[ Szerkesztve ]
-
Lompos48
nagyúr
válasz DonThomasino #15209 üzenetére
Alumínium semmiképp mert állandóan oxidréteg fedi, ami a kontaktusoknál mindig plusz ellenállást produkál. Az meg komprommitálja a sönt ellenállásértékét. És ami a vékonyságot illeti: nem lehet vékony, el kell bírja az 5A-t.
A réz fajlagos ellenállása például 17.2 nΩm, ami 37.7x kisebb annál, amit példának írtam. Ez azt jelenti, hogy ugyanolyan vastagságból 37.7 hosszabb kell legyen. Ezért kell ellenálláshuzalt keresni.
-
Lompos48
nagyúr
válasz DonThomasino #15217 üzenetére
Ez így már komolyra (és zavarossá) válik. Ha ki tudod bontani a műszert, akkor lehet az fog kiderülni, hogy nem egy alapműszer, van már benne sönt vagy előtétellenálás. Kibontva egy alapműszer esetében a 2 mérőszál egyenesen a lengőtekercsre kell menjen.
-
Lompos48
nagyúr
válasz DonThomasino #15221 üzenetére
Lehetséges kellene legyen, de lehet én vagyok annál bunkóbb. Nekem nem mond eleget az a (60-0.035x5)mV, pedig ott van a kutya elásva és az az alapműszerre vonatkozhat. Pont a szokatlan forma miatt gyanítom, hogy nem csak alapműszer, hanem már ki van alakítva valamilyen méréshatárra. És most nem ütik le egymást a hozzáértők a magyarázattal.
-
Lompos48
nagyúr
válasz DonThomasino #15223 üzenetére
Az nem gyanta, hanem spanyolviasz. És pecsét, hogy lehessen látni, ha hozzápiszkáltak a műszerhez.
A rajzon a vastag vonalak, amiket nagyon jó kontaktusokból kell kiépíteni, hogy ne változzon a sönt értéke, mint talán tegnap említettem.
1 DB 3 állású kapcsolóval is megoldható?
Próbáltam spekulálni, de azzal nem sikerült. Elég a 2 állású, de 2x (dupla) kell abból is.
Valahogy nem lehet vissza számolni feszültségnél mért értékekeből?
Azokból nem. De ha még megvan a Metex meg találsz egy pár kiloohmos potenciómétert, akkor volna mit méricskélni.
-
Lompos48
nagyúr
válasz DonThomasino #15225 üzenetére
1. Sorbakötött Metex (árammérésre állítva), potméter és ismeretlen műszer rákötve egy elemre.
2. Potméterből beállítod az ismeretlen műszeren a végkitérést (5 beosztás)
3. Leolvasod az áramot a Metexen és leírod.
4. Kiveszed a sorból a Metexet, a műszer ugyanúgy végkitérést kell mutasson
5. A Metex-szel megméred a műszeren eső feszültséget.
6. U/I (Ohm törvénye) megadja a műszer belső ellenállását.Ha van 2 műszer, akkor az egyikkel méred a soros áramot, a másikkal pedig a feszültséget.
A kapott értéket használod a tegnap (?) kollega által linkelt internetes kalkulátorba és megkapod a 2 ellenállás értékét.
[ Szerkesztve ]
-
Lompos48
nagyúr
válasz DonThomasino #15227 üzenetére
Ha tudnám mivel "vonul" a Ganz, akkor mondanám. Kezdjed a 47K-val és ha nehezen tudod szabályozni cseréld kisebbre. A lényeg a végkitérés, mert ez a műszer nominális árama.
-
DonThomasino
veterán
válasz DonThomasino #15229 üzenetére
Vagy lehet vmit nem jól kötök.
" I'm going to make him an offer he can't refuse."
-
Lompos48
nagyúr
válasz DonThomasino #15230 üzenetére
Nem, ezek szerint sokkal érzékenyebb a műszer. Tegyél nagyobbat, vagy kísérletezz valami soros nagy ellenállásokkal is.
-
Lompos48
nagyúr
válasz DonThomasino #15232 üzenetére
Itt a rajz.
Baja akkor lehet ha rettenetesen túlver hosszabb ideig. Azért kell a nagy ellenállás sorba.
Új hozzászólás Aktív témák
- Hoppá! Dell Precision 7550 Tervező Vágó Laptop -70% 15,6" i7-10875H 32/512 Quadro RTX 3000 6GB FHD
- Honor Magic6 Lite 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Dell 7390 13,3" FULL HD/i5-8250U/DDR4 8Gb/256GB M2 SSD/HDMI/4G/CAM/BT/Wifi/Új AKKU 1 Év Gari!
- Aszta! Dell Precision 7550 Tervező Vágó Laptop -70% 15,6" i9-10885H 64/512 Quadro RTX 5000 16GB! FHD
- Thrustmaster racing clamp kézifék tartó
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest