Hirdetés

!!! SZERVERLEÁLLÁS, ADATVESZTÉS INFORMÁCIÓK !!!
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!

Új hozzászólás Aktív témák

• mr_ricsi

veterán

Előzmény: [(#3999) Keeperv85]
    (Azon a topicon egy OFF téma nagyra hízott, ezért Moderátori javaslatra itt próbáljuk folytatni)

A linkelt ábra helyes, csak éppen rosszul értelmezed. A képletet át kell rendezni: Ukapocs=Io x Rb
    Így megkapjuk a terheletlen (nem ideális) áramgenerátor kapocsfeszültségét.
    Az áramgenerátor árama mindig ugyanannyi, ezért áramgenerátor.
    Hogy a terhelésre mennyi jut az áramból, azt a It= Io / ( 1 + ( Rt/Rb )) képlettel lehet kiszámolni.
    Rövidzárnál az Rb helyére 0-t helyettesítve kiderül, hogy It=Io, vagyis a generátor teljes árama a rövidzáron folyik át.

"Az már más kérdés (sehol nem írtam az utolsó hozzászólásomban hogy ideális generátorokról van szó!!!!),"
    Ennek az első harmadában írtad, de jelentősége nincs, mert a rövidzár estetén It=Io. Ez akkor is így van, ha ideális esetben végtelen az áramgenerátor belső ellenállása, és akkor is, ha nem ideális esetben "csak" nagy.

"A nem ideális, tehát valós esetben ez a határ a végtelen nagy áram lenne."
    Csak a saját linkelt ábrádat kellene megnézned: az x tengelyen az egyik irányban 0-hoz tart az áram, a másikban pedig Io-hoz. Végtelen áram nincs sehol.

"Itt nem célja sem a topicnak sem nekem, hogy kiszámoljam mekkora hőt disszipál el az akku rövidzárban és hogy ezt képes-e még elviselni. Li-Ion esetén valószínűleg nem, tehát zárlat közben hamar leég."
    Szerintem te nem érted, hogy az áramgenerátor micsoda. Erre azért merek gondolni, mert akkumulátorokat nem szoktak áramgenerátoros témában példának hozni. Az akkuk belső ellenállása tipikusan kicsi, ezért feszültséggenerátorral szokták modellezni. Legjellemzőbb adatuk a névleges feszültség -> ez is a feszültséggenerátoros jellegükre utal.

Új hozzászólás Aktív témák