- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Google Pixel topik
- Mindenki Z Fold7-et akar
- Fotók, videók mobillal
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Három Redmi 15 érkezett a lengyel piacra
- Telekom mobilszolgáltatások
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Kikristályosodik a Razr 60
- Samsung Galaxy Z Flip7 - kis fogyás is sokat számít
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
mr_ricsi
veterán
Előzmény: [(#3999) Keeperv85]
(Azon a topicon egy OFF téma nagyra hízott, ezért Moderátori javaslatra itt próbáljuk folytatni)A linkelt ábra helyes, csak éppen rosszul értelmezed. A képletet át kell rendezni: Ukapocs=Io x Rb
Így megkapjuk a terheletlen (nem ideális) áramgenerátor kapocsfeszültségét.
Az áramgenerátor árama mindig ugyanannyi, ezért áramgenerátor.
Hogy a terhelésre mennyi jut az áramból, azt a It= Io / ( 1 + ( Rt/Rb )) képlettel lehet kiszámolni.
Rövidzárnál az Rb helyére 0-t helyettesítve kiderül, hogy It=Io, vagyis a generátor teljes árama a rövidzáron folyik át."Az már más kérdés (sehol nem írtam az utolsó hozzászólásomban hogy ideális generátorokról van szó!!!!),"
Ennek az első harmadában írtad, de jelentősége nincs, mert a rövidzár estetén It=Io. Ez akkor is így van, ha ideális esetben végtelen az áramgenerátor belső ellenállása, és akkor is, ha nem ideális esetben "csak" nagy."A nem ideális, tehát valós esetben ez a határ a végtelen nagy áram lenne."
Csak a saját linkelt ábrádat kellene megnézned: az x tengelyen az egyik irányban 0-hoz tart az áram, a másikban pedig Io-hoz. Végtelen áram nincs sehol."Itt nem célja sem a topicnak sem nekem, hogy kiszámoljam mekkora hőt disszipál el az akku rövidzárban és hogy ezt képes-e még elviselni. Li-Ion esetén valószínűleg nem, tehát zárlat közben hamar leég."
Szerintem te nem érted, hogy az áramgenerátor micsoda. Erre azért merek gondolni, mert akkumulátorokat nem szoktak áramgenerátoros témában példának hozni. Az akkuk belső ellenállása tipikusan kicsi, ezért feszültséggenerátorral szokták modellezni. Legjellemzőbb adatuk a névleges feszültség -> ez is a feszültséggenerátoros jellegükre utal.
Új hozzászólás Aktív témák
- Playstation Pulse 3D
- Asus Vivobook Oled 15.6 ryzen i5 5600h 16gb 1tbm2 ssd 3050 4gb video kari az ár fix !!!!
- Eladó/Asus P1504F /I5-8265U/12GB DDR4/Win 11Pro/15,6" FHD/256GB M.2 Sata!!!
- MacBook Pro 16' M1 Pro/16GB/1TB, magyar billentyűzet
- iPhone 16 Pro MAX 512 GB, Kártyafüggetlen - Makulátlan állapot! + AJÁNDÉK TOK - 3 ÉV GARANCIA
- Bomba Ár! Lenovo ThinkPad L14 - Ryzen 5 I 16GB I 256SSD I 14" FHD Touch I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- 122 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 - 4 év garancia
- DOKKOLÓ BAZÁR! Lenovo, HP, DELL és egyéb más dokkolók (TELJES SZETTEK)
- Samsung Galaxy Book2 Pro 360 i7-1260P 16GB 512GB OLED touchscreen, GARANCIA: 1ÉV
- Beszámítás! Apple iPad Pro 11 2024 1TB WiFi + Cellular tablet garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest