Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • batagy

    őstag

    Sziasztok!

    A már unalomig rengetegszer ismételt kettős kábelezés / kettős erősítéssel kapcsolatban szeretnék kérdezni.
    Vissza is olvastam, rá is kerestem, sokan megkérdezték, nagyjából tisztában vagyok a jelentésükkel, valahogy mégsem kristályosodik ki bennem.

    Yamaha AX-497 erősítő.
    A hangdoboz Energy RC-10, 8 ohmos.
    Az a kérdés, hogy az A+B hangszóró kimeneteket használva érdemes-e kettős kábelezéssel bekötni a hangdobozt?

    Ha jól értem, akkor általában a dobozban a mély és magas külön ágon (párhuzamosan ) szűrőkre van kötve, és kívül egy jumperrel át van kötve, így lehet egyszerűsíteni?

    1) Na most, akkor világos, hogy kettős kábelezés (bi-wire) esetén annyi történik, hogy a csomópont csak közelebb kerül erősítő kimenethez.

    2) Kettős erősítés esetén (bi-amp) 4 végfokot használnánk, ugye? És ezek a végfokok a teljes frekitartományt ráküldik a kábelre, és a doboz magas ill. mélyszűrője továbbra is levágja a számukra szükségtelen tartományt?

    3) Ha jól értem, kettős erősítésnél megkülönböztetnek passzív és aktív kettős erősítést, amely abban különbözik, hogy passzívnál a teljes frekitartományt kiküldi, és azt a doboz szűrője megszűri. De aktív esetben eleve csak a magas és a mély frekit küldi ki az erősítő? Azaz aktív esetben a hnagváltó funckiót az erősítő valósítaná meg?

    Na most , a fent vázolt esetben, A+B kimeneteket használva, ez valahol az 1) és 2) között van? Ez itt csak 2 végfok, de mégis kicsit több mint a sima kettős kábelezés? Az említett "csomópont" a két ág között ez esetben maga a végfok lenne, az A+B pár kapcsoló.

    Tehát ér-e ez valamit és megengedett-e?

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák